Θα συζητήσει μια σειρά σημαντικών θεμάτων με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά και με μια σειρά κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον
Είναι σαφές ότι ο κ. Μητσοτάκης θα συζητήσει μια σειρά σημαντικών θεμάτων με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά και με μια σειρά κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων της Γερουσίας στην Ουάσιγκτον. «Η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται από τους συμμάχους της ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε, αν χρειαστεί, να δικαιούται και αυτός να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη από τους φίλους του», είπε χθες κατά την κύρωση της Αμυντικής Συμφωνίας με τις ΗΠΑ ο κ. Μητσοτάκης, δίνοντας, ουσιαστικά, το στίγμα της επικείμενης επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον.
Σε αυτή τη φράση, βεβαίως, «κλειδί» είναι η αναφορά στη συνέπεια και την αλληλεγγύη των φίλων, μιας και στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η γενναία χρονική ανανέωση της Συμφωνίας δημιουργεί ισχυρές ρήτρες και των ΗΠΑ στην περιοχή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η Αθήνα είναι σε συζητήσεις με την Ουάσιγκτον για τα F-35, έστω και αν η αγορά τους αυτή τη στιγμή δεν θεωρείται άμεσα ρεαλιστική. Το επόμενο διάστημα, όμως, μπορεί να βρεθούν στη Σούδα, στο πλαίσιο κοινών ασκήσεων, ενώ, παράλληλα, η Αλεξανδρούπολη θα μετατραπεί με τη νέα Συμφωνία σε «Σούδα του Βορρά».
Όλων τούτων δοθέντων, από το κυβερνητικό επιτελείο επιχειρούν να αποδραματοποιήσουν το δημοσίευμα της WSJ ως προς την προοπτική αναβάθμισης των τουρκικών F-16 και την προοπτική αγοράς 40 νέων. Ως προς το δεύτερο σκέλος, δεν προκύπτει από πουθενά ότι πρόκειται για ειλημμένη απόφαση, ενώ ο κ. Μητσοτάκης εκτός μικροφώνου έκανε λόγο για «ψέμα», όταν το ζήτημα τέθηκε από τον κ. Τσίπρα. Όσο για την προοπτική αναβάθμισης των λειτουργικών συστημάτων τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, από την κυβέρνηση συνιστούν υπομονή και υπογραμμίζουν πως, οιανδήποτε πράξη, θα πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο.
Ενστάσεις
Το Κογκρέσο είναι το «κλειδί» της όλης εξίσωσης, όσο και αν στην Αθήνα αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία δεν θέλει να «κόψει τις γέφυρες» με την Τουρκία. Και στο Κογκρέσο τα πράγματα δεν είναι εύκολα για τους γείτονες, εξ ου και λέγεται ότι έχουν επιστρατεύσει μια ισραηλινών συμφερόντων εταιρία lobbying. Η κινητικότητα, βεβαίως, έχει θέσει σε επιφυλακή και το ισχυρό πλέον ελληνικό lobby, το οποίο διατηρεί άρτιες επαφές και στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία, όπου δεσπόζει ο ισχυρός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Μπόμπ Μενέντεζ.
Χαρακτηριστικό, δε, ότι ο Δημοκρατικός βουλευτής Φρανκ Παλόουν, πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, διαφώνησε σφόδρα με την προοπτική αναβάθμισης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, λέγοντας ότι «οι ΗΠΑ δεν πρέπει να ανταμείψουν την Τουρκία με νέα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, με δεδομένο το μεγάλο ιστορικό του καθεστώτος Ερντογάν στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε αποσταθεροποιητικές ενέργειες και στην αποτυχία ανταπόκρισης με τις νατοϊκές δεσμεύσεις».