Τα αποκαλυπτήρια της απάτης του Αρτέμη Σώρρα κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος με υπόμνημα που κατέθεσε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 23 Ιανουαρίου. Το υπόμνημα κατατέθηκε με αφορμή τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει για τα εξώδικα Σώρρα, με τα οποία πολίτες προσφεύγουν στις εφορίες και ζητούν να απαλλαγούν από τα χρέη τους και αυτά να εισπραχθούν από τον περιβόητο λογαριασμό των 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οπως προκύπτει από τα έγγραφα που περιέχονται σε αυτό ο Αρτέμης Σώρρας είναι άφραγκος και σίγουρα δεν είναι σε θέση να βοηθήσει τη χώρα στη μείωση του δημοσίου χρέους ή να αποπληρώσει το παγκόσμιο ελληνικό χρέος, όπως διατείνεται.
Η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε εγγράφως από πέντε τράπεζες – Attica Bank, Alpha Bank, Eurobank, Εθνική, Πειραιώς – να την ενημερώσουν αν υπάρχουν τραπεζικοί λογαριασμοί του Αρτέμη Σώρρα με χρηματικά ποσά που θα μπορούσε να διατεθούν προς εξόφληση του δημοσίου χρέους.
Οι απαντήσεις των τραπεζών ήταν όλες αρνητικές. Λεφτά δεν υπάρχουν.
Οι άδειοι λογαριασμοί του ιδρυτή της οργάνωσης «Ελλήνων Συνέλευσις» ίσως να μην εκπλήσσουν τους πολλούς, είναι όμως σημαντικό να αποκαλυφθούν για να μην πιστεύουν κάποιοι αφελείς ότι μπορούν έτσι απλά με την εξουσιοδότηση και το εξώδικο του Σώρρα να απαλλαγούν από τις οφειλές τους.
Δεν είναι βέβαιο, ωστόσο, τι θα αποδεχθούν οι οπαδοί του, οι οποίοι αυξάνονται και δεν διστάζουν να διαφημίζουν δημοσίως τις αλλοπρόσαλλες ιδέες τους. Την τελευταία φορά, στις 19 Φεβρουαρίου, συγκεντρώθηκαν κάτω από τον βράχο της Ακρόπολης περίπου 300 άτομα και με μέγα τελετάρχη τον Σώρρα έδωσαν όρκο στον Δία και στη συμπαντική συνειδητότητα. Τώρα που τους έπεσε στο κεφάλι η τραπεζική πραγματικότητα δεν αποκλείεται κάποιοι να αναθεωρήσουν.
Στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχουν κατατεθεί και άλλα στοιχεία:
Το e-mail που έστειλε η Τράπεζα της Ελλάδος στις 29 Μαρτίου 2013 προς το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ σχετικά με τα χρεόγραφα ύψους 600 δισ. δολαρίων, τα οποία διέδιδε ότι διέθετε ο Σώρρας και ότι τα είχε διαθέσει στο Ελληνικό Δημόσιο για την αποπληρωμή του χρέους.
Την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, στις 5 Απριλίου 2013, στην οποία επισημαίνεται ότι «εξετάσαμε τα έγγραφα και ΔΕΝ αποτελούν έγκυρα διαπραγματεύσιμα χρηματοοικονομικά μέσα. Τα εν λόγω έγγραφα αποτελούν προϊόν απάτης και χρησιμοποιούν παρανόμως ονόματα αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών (…) Το υπουργείο Οικονομικών τηρεί λογαριασμούς ιδιωτών στο σύστημα Treasury Direct, αυτοί όμως είναι λογαριασμοί τίτλων και όχι καταθετικοί λογαριασμοί όψεως. Οι ιδιώτες δεν μπορούν να εκδίδουν εντολή πληρωμής προς τρίτον από λογαριασμό Treasury Direct χρησιμοποιώντας απλή ή διεθνή συναλλαγματική ή οποιοδήποτε άλλου είδους μέσο. Κάθε έγγραφο που αποπειράται κάτι τέτοιο είναι απατηλό».
Εκτύπωση από την ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στην οποία αναφέρεται ότι όλα τα International Bills of Exchange – τα οποία επικαλείτο ο Σώρρας για να αποδείξει την ύπαρξη της μυθικής του περιουσίας – όπως αυτά που περιγράφονται στο μήνυμα της «Federal Stock Transfer & Custody Agents Inc.» ότι είναι άνευ αξίας.
Κατάλογο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ με τους μεγαλύτερους κατόχους του αμερικανικού δημοσίου χρέους, στον οποίο δεν αναγράφεται ο Αρτέμης Σώρρας παρότι τα 600 δισ. δολάρια που υποτίθεται ότι διαθέτει θα τον καθιστούσαν τον τρίτο μεγαλύτερο δανειστή των ΗΠΑ μετά την Κίνα και την Ιαπωνία!
Στις 12 Δεκεμβρίου 2012, ο Σώρρας και ο συνέταιρός του Εμμανουήλ Λαμπράκης κατέθεσαν έγκληση κατά του τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου και του διευθυντή Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων Μανώλη Ζερβουδάκη για συκοφαντική δυσφήμηση. Η εισαγγελέας Πρωτοδικών απέρριψε την έγκληση ως αβάσιμη.
Αντιθέτως, ο ομογενής χειρουργός Λαμπράκης, ο οποίος ήταν και πρόεδρος της αστικής εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα END (End National Debt), της πρώτης εταιρείας του Σώρρα, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2016 στη Νέα Υόρκη από τις ομοσπονδιακές Αρχές των ΗΠΑ για παράνομη συνταγογράφηση φαρμάκων με εθιστικές ουσίες, κατηγορούμενος ότι έχει κερδίσει περί τα 2,5 εκατομμύρια δολάρια.
Πώς ξεκίνησε η δίωξη
Ο Αρτέμης Σώρρας μπήκε με τα πολλά στο στόχαστρο της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση της απόφασης υπ’ αριθμ. 67650/2013 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών η οποία έκρινε ότι «αποδείχθηκε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος [Αρτέμης Σώρρας], δυνάμει αμετάκλητου πληρεξουσίου, τυγχάνει διαχειριστής χρηματικού ποσού, ύψους εξακοσίων δισεκατομμυρίων δολαρίων (600.000.000.000), που ανήκει σε αλλοδαπή εταιρεία επενδύσεων» και του γεγονότος ότι αυτή κατέστη αμετάκλητη επειδή δεν είχε ασκηθεί έφεση. Στις 30 Ιανουαρίου όμως η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευσταθία Σπυροπούλου άσκησε αναίρεση κατά της απόφασης, με το σκεπτικό ότι η επίμαχη απόφαση έχει ελλιπή αιτιολογία και κάνει εσφαλμένη ερμηνεία του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα που αφορά στο αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων.