Ο Νεοδημοκράτης

«Η “βόμβα” του δημογραφικού»

Του Σάββα Αναστασιάδη, βουλευτή ΝΔ Β΄Θεσσαλονίκης

Είναι γνωστό ότι εδώ και δεκαετίες,  το δημογραφικό ζήτημα , αποτελεί το μεγαλύτερο Εθνικό μας πρόβλημα. Γιατί επηρεάζει αρνητικά την πορεία των θεμελιωδών μακροοικονομικών μεγεθών, στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά συστήματα. Γιατί ο πληθυσμός μας μειώνεται και η δύναμη και η ισχύς του Έθνους συρρικνώνονται επικίνδυνα ενώ τα πληθυσμιακά κενά στην ύπαιθρο και ιδίως στην παραμεθόριο, αποτελούν ήδη σοβαρότατο κίνδυνο για τη χώρα.

Ο  αριθμός των ατόμων που βρίσκονται σε ηλικία για εργασία σε σχέση με αυτούς που πρέπει  να συντηρηθούν από το κράτος , συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα. Τα άτομα ηλικίας άνω των 60 αναμένεται να τριπλασιαστούν ως το 2050 ενώ τα άτομα άνω των 80 αναμένεται να πενταπλασιαστούν.

Επιπλέον λόγω της κρίσης σε αναζήτηση καλύτερης τύχης έφυγαν στο εξωτερικό περίπου 500.000 νέοι Έλληνες.

Η αύξηση της υπογεννητικότητας οδηγεί σε μία γερασμένη Ελλάδα.  Σύμφωνα με τις πρόσφατες προβλέψεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με βάση τους μέσους υπολογισμούς γεννητικότητας, θνησιμότητας και παγκόσμιας μετακίνησης πληθυσμών, είμαστε μία  από τις 12 χώρες που απειλούνται περισσότερο από το δημογραφικό και  στις οποίες εκτιμάται ότι θα σημειωθεί μεγαλύτερη συρρίκνωση πληθυσμού από το 2020 μέχρι το 2050.

Οι συνθήκες ευφορίας που επικρατούσαν πριν από την κρίση στρέβλωναν την οπτική των ασκούντων την οικονομική πολιτική, και από την άλλη η πρόσφατη δεκαετής οικονομική κρίση και οι δημοσιονομικοί στόχοι που έπρεπε να επιτευχθούν,  έστρεψαν το ενδιαφέρον των κυβερνήσεων σε αποφάσεις  και μεταρρυθμίσεις που σχετίζονταν με την αντιμετώπιση της κρίσης.

Έτσι η αντιμετώπιση μακροπρόθεσμων ζητημάτων, όπως το δημογραφικό, πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Τα κίνητρα που είχαν δρομολογηθεί από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ., την περίοδο 2004-2009, βελτίωσαν τους δείκτες αλλά δεν ήταν αρκετά για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Τα περισσότερα δε από αυτά έχουν καταργηθεί και η κατάσταση επιδεινώνεται , με το έτος 2012 να θεωρείται η χειρότερη δημογραφικά χρονιά, από το έτος 1940.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή» (3.10.2019)  και με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ(2.11.2019) νέο αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των γεννήσεων στη χώρα μας καταγράφηκε το 2018.

Το 2018, μειώθηκε περαιτέρω κατά 33.857 άτομα ο πληθυσμός της χώρας καθώς καταγράφηκαν 86.440 γεννήσεις και 120.297 θάνατοι.

Το δημογραφικό πρόβλημα απαιτείται να αντιμετωπισθεί  τώρα όπου οι οικονομικές συνθήκες βελτιώνονται συνεχώς.  Από τις κυβερνήσεις, τα όργανα της πολιτείας, την αυτοδιοίκηση, και το σύνολο της κοινωνίας ως στρατηγικό και μείζον θέμα για τον Ελληνισμό και την ύπαρξή του.

Σαν τέτοιο πρέπει να αναδειχθεί και να εμπεδωθεί στη συνείδηση όλων μας.

Και αυτό διότι οι πολιτικές που αφορούν το δημογραφικό δεν είναι πολιτικές οι οποίες μπορούν να υπηρετηθούν από μια κυβέρνηση. Χρειάζονται βάθος και διάρκεια χρόνου και θα δείξουν τα αποτελέσματά τους σε μια δεκαετία από τώρα, ίσως.

Ήδη οι κατευθύνσεις της  κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το δημογραφικό,  μεταφράζονται σε σαφή χειροπιαστά μέτρα, σχετικά με τα κίνητρα για τους νέους γονείς όπως :

Ενίσχυση κάθε οικογένειας με 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται,  αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί,  μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη από 24% σε 13% , αύξηση κατά 30.000  των δικαιούχων voucher παιδικών σταθμών με στόχο να μη μένει κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών.

Για να  αντιστραφεί το κλάσμα και να αρχίσουν και πάλι οι γεννήσεις να είναι περισσότερες από τους θανάτους, χρειάζονται πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τους υποψήφιους γονείς.

Κάναμε μία καλή αρχή. Απαιτείται να συνεχίσουμε με περισσότερα.

You may also like