Πολιτική

Η ώρα της «Ιθάκης»: Στο Παλλάς η παρουσίαση του βιβλίου – προσκλητήριο «συλλογικής αντίστασης»

Την «ολική επαναφορά» του πρώην Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα σηματοδοτεί η σημερινή παρουσίαση του νέου του βιβλίου, «Ιθάκη», η οποία πραγματοποιείται στο θέατρο «Παλλάς», με διάχυτη την εντύπωση της δυναμικής επανόδου του στο πολιτικό προσκήνιο. Με νέα χρώματα στην κεντρική αφίσα και νέα πρόσωπα στο κοινό, ο πρώην Πρωθυπουργός αναμένεται να δηλώσει δυναμικά παρών, τραβώντας μια «κόκκινη γραμμή» με το παρελθόν.

Εδώ και τώρα επίθεση

Ο πρώην Πρωθυπουργός αναμένεται να επιστρέψει σε ρυθμούς… σκληρού ροκ, εξαπολύοντας ολομέτωπη επίθεση κατά της κυβέρνησης, με βάση την πολιτική, οικονομική και κοινωνική κατάσταση. Επιλέγοντας να περιγράψει με μελανά χρώματα τις επιλογές της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας θα κάνει λόγο για αδιέξοδο, λέγοντας πως η οικονομία πορεύεται με τις παλιές συνταγές, με αποτέλεσμα να συσσωρεύεται “προκλητικός πλούτος σε λίγα χέρια”. Δηλαδή, με όρους ανισότητας και κερδοσκοπίας και με ένα στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, το ίδιο με αυτό που μας οδήγησε στην κρίση.

Ως προς την συγγραφή της “Ιθάκης” ο πρώην Πρωθυπουργός θα τονίσει ότι αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα πως ο ίδιος δεν προτίθεται να εγκαταλείψει αμαχητί τη διεκδίκηση της ιστορικής αλήθειας και της μνήμης. Για το λόγο αυτό, θα υπογραμμίσει ότι η ιστορία δεν αποτελεί μονοπώλιο όσων θεωρούν τους εαυτούς τους νικητές. Άλλωστε, το ίδιο το βιβλίο, με όσα παραθέτει και αποκαλύπτει, μπορεί να υπερασπιστεί και τον εαυτό του και την αλήθεια, εκτιμάται πως θα σχολιάσει με δεδομένη την μεγάλη απήχηση του, χωρίς να χάσει την ευκαιρία για ένα δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης.

Απεναντίας, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιτεθεί σε αυτούς που οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια, δηλαδή σε «εκείνους που χρεοκόπησαν τη χώρα και την παρέδωσαν στο έλεος των δανειστών.Εκείνους δηλαδή που χρεοκόπησαν τη χώρα, την παρέδωσαν στο έλεος των δανειστών, εκτίναξαν την ανεργία στο 27%, κατέστρεψαν το ένα τέταρτο της οικονομίας, κατάργησαν το δέκατο τρίτο και το δέκατο τέταρτο μισθό στο Δημόσιο, κατάργησαν τη δέκατη τρίτη και τη δέκατη τέταρτη σύνταξη, βούλιαξαν στη ντροπή του Γερούν Γερά και του Βάστα Σόιμπλε όταν η κοινωνία αιμορραγούσε, και τώρα μας ζητούν το λόγο», όπως θα τονίσει.

Παράλληλα, ο πρώην Πρωθυπουργός θα υπερασπιστεί το κυβερνητικό παρελθόν του δηλώνοντας περήφανος για όλα όσα η δική του κυβέρνηση προσπάθησε και πέτυχε. Αλλά και για την αποφασιστικότητα, την εντιμότητα, την ανιδιοτέλεια της διαδρομής. “Υπερήφανος γιατί φτάσαμε τελικά στην Ιθάκη”. Υπερήφανος διότι όπως θα επισημάνει “εμείς πετύχαμε εκεί όπου αυτοί αποτύχανε δις”, όπως τονίζεται.

Συλλογική αντίσταση

Στην κατεύθυνση αυτή, θα υπογραμμίσει ότι παρέδωσε το 2019 μια χώρα στην οποία “οι θυσίες του λαού δεν έγιναν απευθείας αναθέσεις, δεν έγιναν καταθέσεις σε φορολογικούς παράδεισους, και εκατομμύρια παρκαρισμένα σε θολές εταιρείες οφσόρ.”, όπως επισημαίνεται, αλλά και θα μιλήσει για την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουμε ως χώρα και ως κοινωνία με μια άλλη νοοτροπία, μια άλλη συλλογική κουλτούρα.

Και ταυτόχρονα θα κάνει λόγο για την ανάγκη ριζικής αναδιάταξης, ώστε να επιστρέψουν οι πολίτες στην πολιτική. Την ανάγκη μιας συλλογική αντίσταση στην απολυταρχία της ολιγαρχίας και της κλεπτοκρατίας, που σήμερα μας κυβερνά, η οποία αντανακλά και το πολιτικό προσκλητήριο του για την επόμενη μέρα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική