SelectedΕπώνυμα

Η χώρα αδειάζει επικίνδυνα από «μυαλά» και ιδέες

viewimgΣυνέντευξη στη Λένα Κισσάβου, εφημερίδα “Ελευθερία”

«Σήμερα οι νέοι μας φεύγουν από ανάγκη. Η χώρα αδειάζει επικίνδυνα και αποστερείται από «μυαλά» και ιδέες, τόσο απαραίτητες σε κάθε χώρα για να πάει μπροστά», αναφέρει σε συνέντευξή της στην «Ε», η πρόεδρος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ), καθηγήτρια κ. Έφη Μπάσδρα, παρουσιάζοντας μια απογοητευτική πραγματικότητα, αυτή της «διαρροής» νέων της χώρας μας στο εξωτερικό, που μεταναστεύουν από ανάγκη, όπως υποστηρίζει.

Με δεδομένη αυτή την κατάσταση, το ίδρυμα προσπαθεί με διάφορες δράσεις να κρατήσει στη χώρα τα «ελληνικά μυαλά» -όσο το δυνατόν γίνεται- προσφέροντας κίνητρα υποτροφιών με ανάλογα προγράμματα, όπως το «2+2» για μεταπτυχιακές σπουδές που συνδέονται άμεσα με την αγορά εργασίας όπου άριστοι εξειδικευμένοι νέοι επιστήμονες απασχολούνται στον κλάδο των σπουδών τους, από κορυφαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς της χώρας.

Παράλληλα το ΙΚΥ, συνεχίζει να στηρίζει και να επιβραβεύει τη νεολαία με υποτροφίες, από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με το σκεπτικό ότι «χωρίς άριστους δεν μπορεί να προοδεύσει καμία κοινωνία και ειδικά τις μέρες που διανύουμε, μια κοινωνία σε βαθιά κρίση», όπως λέει κ. Μπάσδρα, υποστηρίζοντας με θέρμη ότι: «Η εκπαίδευση αποτελεί κύριο μοχλό ανάπτυξης σε μια χώρα…».

Μάλιστα οι Λαρισαίοι και οι Θεσσαλοί γενικότερα, μας λέει, ότι θα πρέπει να είμαστε περήφανοι, καθότι «τα σχολεία της περιοχής έχουν πολύ έντονη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα».

Η συνέντευξη:

* Κυρία Μπάσδρα, σύμφωνα με την πείρα σας, αλλά και τα στοιχεία που έχετε όλα αυτά τα χρόνια, διαπιστώνετε να έχουμε μεγάλη “διαρροή” ελληνικών μυαλών στο εξωτερικό;

– «Χωρίς να θέλω να «ευλογήσω τα ελληνικά μας γένια», είναι γνωστή η αριστεία των Ελλήνων φοιτητών που φεύγουν στο εξωτερικό και διαπρέπουν σε όλους τους κλάδους των επιστημών. Από πάντα έφευγαν…

Αυτό και από προσωπική εμπειρία, μετά από σχεδόν δεκαπενταετή παραμονή σε Αμερική και Ευρώπη. Αυτή λοιπόν η φυγή από επιλογή ήταν ευλογία γιατί πάρα πολλοί επιστήμονες επέστρεφαν πίσω με νέες ιδέες, με πλούσια γνώση και μπόλιασαν το εδώ υπάρχον επιστημονικό δυναμικό αναζωογονώντας το.

Μην ξεχνάτε ότι τον Οδυσσέα που ο καθένας μας γονιδιακά έχει μέσα του, τον κατατρέχει πάντα μια Ιθάκη επιστροφής! Σήμερα όμως οι νέοι μας φεύγουν από ανάγκη. Η χώρα αδειάζει επικίνδυνα και αποστερείται από «μυαλά» και ιδέες, τόσο απαραίτητες σε κάθε χώρα για να πάει μπροστά.

Εμείς στο ΙΚΥ προσπαθώντας να βάλουμε φρένο σε αυτή τη «διαρροή» σχεδιάσαμε νέα καινοτόμα προγράμματα υποτροφιών που παράλληλα με τις σπουδές συνδυάζουν και προσφορά εργασίας, όπως το πρόγραμμα «2+2». Στον αμέσως επόμενο χρόνο θα προκηρυχτούν 300 τέτοιες νέες υποτροφίες και ευελπιστώ αρκετές από αυτές να απονεμηθούν σε φοιτητές από τη Λάρισα, αλλά και όλη τη Θεσσαλία».

* Εδώ και 63 χρόνια το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, επιβραβεύει και ενισχύει την προσπάθεια μαθητών και φοιτητών, που διακρίθηκαν στην εκπαίδευση.

Ο ρόλος του, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, είναι ιδιαίτερα σημαντικός και σωτήριος θα λέγαμε, σε πολλές περιπτώσεις παιδιών.

Παρόλα αυτά, διαπιστώνεται ότι υπάρχει κενό ενημέρωσης, στους βασικούς αποδέκτες των παροχών του, στους νέους σε πολλά σχολεία, αλλά και ΑΕΙ, ΤΕΙ της χώρας.

– «Το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ιδρύθηκε το 1951 σε μια μεταπολεμική και καθημαγμένη Ελλάδα, όπου ήταν πάρα πολύ δύσκολο να χρηματοδοτηθεί το οτιδήποτε. Τότε λοιπόν φωτισμένοι άνθρωποι της εκπαίδευσης όπως ο Δελμούζος κ.α., οραματίζονται και σχεδιάζουν και η Πολιτεία αποφασίζει να στηρίξει και να επιβραβεύσει την Αριστεία μέσα από τη χρηματοδότηση υποτροφιών για ανώτερες σπουδές. Σήμερα σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, ο ρόλος του ΙΚΥ είναι το ίδιο καίριος και σημαντικός.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το ΙΚΥ έχει εισέλθει σε μια νέα εποχή με αναδιάρθρωση όλων των λειτουργιών του και τον σχεδιασμό νέων και καινοτόμων προγραμμάτων υποτροφιών.

Έχουν απονεμηθεί μερικές χιλιάδες υποτροφίες σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές για σπουδές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Επιπλέον το Ιδρυμα είναι ο εθνικός φορέας υλοποίησης του ευρωπαϊκού προγράμματος «Erasmus+», του κορυφαίου προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπαίδευση, την κινητικότητα, τη νεολαία και τον αθλητισμό.

Όλες αυτές τις δράσεις του ΙΚΥ, έχουν πλέον φτάσει στο ευρύ κοινό μέσα από το διαδίκτυο όπου διατηρούμε μια ιστοσελίδα που πρόσφατα αναβαθμίστηκε, την www.iky.gr, και η οποία τον τελευταίο χρόνο είχε επισκεψιμότητα πάνω από ενάμιση εκατομμύριο χρήστες.

Επιπλέον έχουμε πολύ έντονη παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, διαχέοντας κάθε πληροφορία και φτάνοντας σε κάθε σχολείο, σε κάθε πανεπιστήμιο και κάθε νέο.

Ειδικά με τη Λάρισα, αλλά και ευρύτερα τη Θεσσαλία, έχουμε στενές σχέσεις και μέσα από το πρόγραμμα «Erasmus+», αλλά και μέσα από το Πανεπιστήμιο.

Την περασμένη άνοιξη διοργανώσαμε σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και τα ανώτατα ιδρύματα μια επιτυχημένη ημερίδα στην Καλαμπάκα, με εξαιρετικά μεγάλη προσέλευση εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και όχι μόνο.

Το ενδιαφέρον όλων ήταν τόσο μεγάλο που πολύ σύντομα θα σας επισκεφτούμε ξανά!

Τα σχολεία της Θεσσαλίας έχουν πολύ έντονη συμμετοχή στα ευρωπαϊκά προγράμματα, γεγονός που πρέπει να σας κάνει περήφανους για το επίπεδο εκπαίδευσης στη Θεσσαλία!

Η Λάρισα αλλά και η Θεσσαλία γενικότερα είναι πολύ δραστήριες όσον αφορά στις δράσεις Erasmus αλλά και στο κομμάτι των υποτροφιών. Και αφορούν όλες τις βαθμίδες, από προπτυχιακά μέχρι μεταπτυχιακά και μεταδιδακτορικά. Πρόσφατα απονεμήθηκε στην Ιατρική σας Σχολή, μια σημαντική μεταδιδακτορική υποτροφία».

* Ισχυρίζεστε ότι το ΙΚΥ έχει εισέλθει σε μια περίοδο αναδιάρθρωσης και διεύρυνσης του ορίζοντά του, με σκοπό, μεταξύ άλλων να υποστηρίξει τη διεθνοποίηση της ελληνικής εκπαίδευσης. Δηλαδή, σε ποιες ενέργειες προβαίνετε γι’ αυτό;

«Το ΙΚΥ είναι η σημαντικότερη υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας γιατί ακριβώς στηρίζει και επιβραβεύει την Αριστεία. Χωρίς άριστους δεν μπορεί να προοδεύσει καμία κοινωνία, και ειδικά τις μέρες που διανύουμε, μια κοινωνία σε βαθιά κρίση!

Έχουμε αναπτύξει σχέσεις με πολλούς ευρωπαϊκούς αντίστοιχους φορείς όπως η γερμανική DAAD, έχουμε προγράμματα ανταλλαγών φοιτητών και στηρίζουμε αλλοδαπούς φοιτητές που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα σε ελληνικά ανώτατα ιδρύματα, καθιστώντας τους πρεσβευτές στις χώρες τους, μιας Ελλάδας «Αριστείας και Πολιτισμού» όπως ακριβώς μας αρμόζει.

Η διεθνοποίηση της ελληνικής εκπαίδευσης είναι ένα ζητούμενο. Πρέπει να πρωτοστατήσει στη διαμόρφωση ενός έξυπνου και πρωτοποριακού ελληνοκεντρικού ρεύματος που θα ξανα-αναδείξει σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο αφενός μεν την ιστορικότητα μας, κυρίως όμως τη σύγχρονή μας παρέμβαση στο επιστημονικό γίγνεσθαι της πρωτοπορίας και της καινοτομίας.

Η εκπαίδευση αποτελεί κύριο μοχλό ανάπτυξης σε μια χώρα και αυτό πρέπει να το δούμε επιτέλους σοβαρά, με σύμπνοια και σύνεση. Το ΙΚΥ έχει ήδη επαφές με φορείς εκπαίδευσης και έρευνας στην εκπαίδευση στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο με στόχο την ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών για Κοινά Μεταπτυχιακά Προγράμματα, Σχέδια Ανάπτυξης Ικανοτήτων στον τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, Δραστηριότητες Jean Monnet, κ.α.»

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ «2+2»

ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Να σημειωθεί ότι το καινοτόμο πρόγραμμα υποτροφιών «2+2», αφορά

μεταπτυχιακές σπουδές που συνδέονται άμεσα με την αγορά εργασίας και άριστοι εξειδικευμένοι νέοι επιστήμονες απασχολούνται στον κλάδο των σπουδών τους, από κορυφαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς της χώρας.

Η Εθνική Τράπεζα συμμετέχει το 2014 στο πιλοτικό Πρόγραμμα «2+2» του ΙΚΥ, με εκατό θέσεις εργασίας για υποτρόφους του ΙΚΥ, μεταπτυχιακούς επιστήμονες στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έμπρακτα στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, παρέχει στους υποτρόφους, παράλληλα με τις μεταπτυχιακές σπουδές τους, πρακτική άσκηση για διάστημα έως δύο έτη και στη συνέχεια, θέσεις εργασίας με καθεστώς πλήρους απασχόλησης για δύο επιπλέον έτη.

Οι 100 αυτές υποτροφίες έχουν ως στόχο την εκπόνηση μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα, στους τομείς Τραπεζική, Λογιστική, Χρηματοοικονομικά, Ελεγκτική, Διοίκηση Κινδύνου, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ και Επικοινωνία, Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Ναυτιλιακά, Οικονομική Επιστήμη, Εφαρμοσμένα Οικονομικά, Διεθνή Οικονομικά, Οικονομική Ανάλυση, Αγροτική Οικονομία, Πληροφορική, Μαθηματικά, Στατιστική, Ενέργεια, Συστήματα Επικοινωνιών και Δίκτυα, με παράλληλη πρακτική άσκηση, με σκοπό την απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στην ΕΤΕ και κατόπιν, διετή πλήρη απασχόληση με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας. Η συνολική διάρκεια του επιχειρησιακού σχεδίου είναι κατά μέγιστο τέσσερα έτη και ξεκίνησε από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2014-2015.

Η διαδικασία επιλογής των υποτρόφων προβλέπει αξιολόγηση βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected