Πάνω από 1.160 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες διάσωσης χτενίζουν την περιοχή.
Στους 36 ανέρχονται πλέον οι νεκροί, μετά τις πέντε επιπλέον σωρούς που ανασύρθηκαν σήμερα με τις προσπάθειες εντοπισμού να αναστέλονται λίγο αργότερα, λόγω των φόβων για τα τοξικά αέρια στην περιοχή.
Η έκρηξη στην κορυφή ύψους 3.067 μέτρων που βρίσκεται σε απόσταση 200 χλμ. δυτικά του Τόκιο σημειώθηκε καθώς το όρος αυτό ήταν γεμάτο ορειβάτες και πεζοπόρους, ανάμεσά τους και παιδιά.
Οκτώ πρόσωπα αγνοούνται και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ορισμένοι εξ αυτών ενδέχεται να έχουν χάσει τη ζωή τους.
Πάνω από 1.160 εργαζόμενοι σε υπηρεσίες διάσωσης χτενίζουν την περιοχή, ψάχνοντας μέσα στην τέφρα που τους φθάνει ως τα γόνατα και περνώντας από ορεινά καταφύγια με τρύπες στις οροφές τους από τα πετρώματα που εκτοξεύθηκαν από το ηφαίστειο.
Ελικόπτερα σήκωναν νωρίτερα φορεία με τραυματίες ένα-ένα από το όρος, πριν οι πτήσεις ανασταλούν. Χθες η οσμή του θειαφιού ήταν έντονη στο όρος, ενώ τα τοξικά νέφη ανάγκασαν τα μέλη των σωστικών συνεργείων να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Η Ιαπωνία βρίσκεται στο «δαχτυλίδι της φωτιάς», μια από τις πιο σεισμογενείς περιοχές του κόσμου, όπου υπάρχουν δεκάδες ενεργά ηφαίστεια. Το 1991 τουλάχιστον 43 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους όταν εκτοξεύθηκαν υπερθερμασμένα αέρια και πετρώματα από το Όρος Ουνζέν, στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας.
Στο Οντάκε είχε καταγραφεί μόνο μια μικρή έκρηξη πριν από επτά χρόνια. Η προηγούμενη μεγάλη έκρηξη —η πρώτη στα χρονικά— είχε σημειωθεί το 1979.
Οι ορειβάτες και οι πεζοπόροι είπαν ότι δεν υπήρξε καμιά προειδοποίηση ότι το ηφαίστειο επρόκειτο να εκραγεί λίγο πριν από το μεσημέρι και ότι εκατοντάδες άνθρωποι παγιδεύτηκαν για ώρες πριν η κατάβαση να είναι ασφαλής.
Είναι προφανές ότι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, η οποία παρακολουθεί επίσης την ηφαιστειακή δραστηριότητα, θα επανεξετάσει το σύστημα παρακολούθησης των ηφαιστείων, δήλωσε ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιοσιχίντε Σούγκα.
Σύμφωνα με τον Σούγκα, η έκρηξη αυτή δεν θα έχει καμιά επίπτωση στη διαδικασία επανέναρξης της λειτουργίας του πυρηνικού ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού στο Σεντάι, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, όπου βρίσκονται ενεργά ηφαίστεια.