Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ακαδημαϊκών Μ. Βρετανίας είναι εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει να συνδέσει μεταξύ τους τους περισσότερους από 2.300 Έλληνες ακαδημαϊκούς που εργάζονται σε βρετανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως επίσης και με τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα, με φοιτητές και φίλους της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.
Παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών υπευθύνου για θέματα Αποδήμων Γιάννη Αμανατίδη πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο η τελετή ίδρυσης του Συνδέσμου Ελλήνων Ακαδημαϊκών Μεγάλης Βρετανίας.
Η εκδήλωση έγινε στο ESCP Europe Business School, το στέλεχος του οποίου Δρ Κώστας Ανδριοσόπουλος είχε την πρωτοβουλία για τη σύσταση του Συνδέσμου, όντας πλέον ο πρώτος Πρόεδρός του.
Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ακαδημαϊκών Μ. Βρετανίας είναι εθελοντική, μη κερδοσκοπική οργάνωση που στοχεύει να συνδέσει μεταξύ τους τους περισσότερους από 2.300 Έλληνες ακαδημαϊκούς που εργάζονται σε βρετανικά ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως επίσης και με τους συναδέλφους τους στην Ελλάδα, με φοιτητές και φίλους της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο.
Οι κύριοι στόχοι του Συνδέσμου είναι οι εξής:
1. Η αναβάθμιση της ποιότητας, των αρχών και των ιδανικών της πανεπιστημιακής διδασκαλίας με στόχο την προώθηση του ελληνισμού διεθνώς.
2. Η συνεργασία με εθνικά και διεθνή, κρατικά και ιδιωτικά, ακαδημαϊκά ιδρύματα και ινστιτούτα για την επίτευξη του σκοπού αυτού.
3. Η διαχείριση του Συνδέσμου ως ανοιχτής πλατφόρμας ελεύθερης ανταλλαγής ιδεών, μέσω της ιστοσελίδας του και άλλων μεθόδων επικοινωνίας, με στόχο την προβολή του ελληνισμού.
4. Η στήριξη και ενημέρωση από τα μέλη του Συνδέσμου, με κάθε δυνατό τρόπο, των φοιτητών ελληνικής καταγωγής που κάθε χρόνο στη Μ. Βρετανία ανέρχονται σε πάνω από 20.000.
5. Η ενθάρρυνση, στήριξη και προβολή εθνικών και διεθνών ακαδημαϊκών, επιστημονικών, πνευματικών, κοινωνικών, πολιτιστικών κ.ά. εκδηλώσεων, επιτευγμάτων και προτάσεων των μελών του Συνδέσμου, καθώς και η συμμετοχή τους σε τοπικές, εθνικές και διεθνείς εκδηλώσεις και συνεργασίες με στόχο την δημιουργία προϋποθέσεων για την παροχή κάθε είδους ηθικής και πρακτικής βοήθειας προς την Ελλάδα.
Στην ομιλία του ο κ. Αμανατίδης ανέφερε ότι «οι Έλληνες επιστήμονες αποτελούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Δεν πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες. Είναι αξιόλογοι επαγγελματίες, που βρίσκονται μπροστά σε ένα οικονομικό και θεσμικό αδιέξοδο. Το 3% των κορυφαίων επιστημόνων στον κόσμο είναι Έλληνες ωστόσο, μόνο ένας στους επτά εξέχοντες επιστήμονες ζει στην Ελλάδα. Η Ελλάδα της γνώσης, της ειδίκευσης και του ανήσυχου πνεύματος αποτελεί μια χώρα πληθυσμιακά και γεωγραφικά περιορισμένη, αλλά μεγάλου πολιτισμικού και επιστημονικού ειδικού βάρους, που ξεπερνά τα σύνορα που την ορίζουν». Στάθηκε ιδιαίτερα στην απόφαση επαναλειτουργίας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, με στόχο την «ουσιαστική δικτύωση των Ελλήνων της διασποράς με τη μητέρα πατρίδα».
Ο Δρ Ανδριοσόπουλος από την πλευρά του σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ακαδημαϊκών Μεγάλης Βρετανίας θα αποτελέσει «μια πλατιά γέφυρα, μια ανεξάρτητη, ανοιχτή και ισότιμη προς όλους επικοινωνιακή πλατφόρμα αναζήτησης και διαλόγου για αυτά που μας συνδέουν μεταξύ μας, με τους φοιτητές μας και τους συμπατριώτες συναδέλφους μας στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο».
Παρών στην εκδήλωση ήταν και ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ηνωμένο Βασίλειο Κωνσταντίνος Μπίκας. Στη διαδικασία σύστασης του Συνδέσμου συνέβαλε και το πρόγραμμα «Πυθέας» του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της πρεσβείας, το οποίο συνίσταται στην καταγραφή εκατοντάδων Ελλήνων ακαδημαϊκών στη Βρετανία.