Πολιτική

Ημερίδα ΣΕΔΕΑ: Βασική η ανάγκη συμμετοχής των πολιτών στις έρευνες

Τον κρίσιμο ρόλο που έχουν οι πολίτες και την ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής σε έρευνες κοινής γνώμης υπογράμμισαν τα μέλη του ΣΕΔΕΑ (Σύλλογος Εταιρειών Δημοσκοπήσεων και Έρευνας Αγοράς) στην ημερίδα που διοργανώθηκε σήμερα στην Αθήνα. Η αυξημένη συμμετοχή βοηθάει στα καλύτερα και πιο αντιπροσωπευτικά αποτελέσματα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών.

Η ημερίδα ξεκίνησε με μια ιστορική αναδρομή. Η πρόεδρος του ΔΣ, Βαλέρια Τσάμη, παρουσίασε ένα διαφημιστικό σποτ από τη δεκαετία του ΄90 το οποίο ενημέρωνε τους πολίτες για τη διεξαγωγή ερευνών με τη μέθοδο πόρτα-πόρτα. Σε αυτό, υπογραμμιζόταν η ανάγκη συμμετοχής των πολιτών για καλύτερα και πιο ποιοτικά αποτελέσματα. Όπως τόνισε η κ. Τσάμη, παραμένει διαχρονική η ανάγκη για εξοικείωση και ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στις έρευνες.

Στη σημερινή ημερίδα που έχει βασικό σύνθημα «η έρευνα είσαι εσύ», κεντρική ομιλήτρια ήταν η πολυβραβευμένη σε διεθνές επίπεδο ειδικός στα θέματα ερευνών κοινής γνώμης, Kathleen Frankovic. Από την πλευρά της αναφέρθηκε στα πολιτικά κόμματα και τον τρόπο που «απειλούν» τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, καθώς για κομματικούς λόγους αμφισβητούν τα ευρήματα.


sedea_1

Όπως εξήγησε αναλυτικά, συχνά οι πολιτικοί, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Ζάϊχ Μπολσονάρου έχουν αμφισβητήσει, ακόμη και μποϊκοτάρει, τα αποτελέσματα των ερευνών. Αυτό προκάλεσε σοβαρές αμφιβολίες και στους πολίτες, παρότι τελικά τα αποτελέσματα των εκλογών δικαίωσαν εκείνα των δημοσκοπήσεων. Βέβαια, όπως τόνισε έχουν υπάρξει και αποκλίσεις. Και αυτό όπως εξήγησε, τουλάχιστον για τις εκλογές στις ΗΠΑ το ‘16, ‘17 και το ‘20 οφείλονται στη δειγματοληψία καθώς, όπως είπε, δεν τέθηκαν υπόψη οι ηλικίες άνω των 60 ετών.

Η κυρία Frankovic εξήγησε ότι είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία της Πολιτείας να γίνονται συχνές έρευνες καθώς αποτυπώνουν τα προβλήματα και τις ανάγκες του κόσμου. Σε αυτές οι κυβερνήσεις μπορούν να εμβαθύνουν και να λύσουν προβλήματα πολιτών και βελτιώσουν την καθημερινότητα τους. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω των ερευνών μπορούν να εκφραστούν οι πλειοψηφίες αλλά και οι μειοψηφίες.

Ωστόσο, επισήμανε ότι το επόμενο διάστημα η διεξαγωγή ερευνών θα δυσκολέψει. Κάποιοι παράγοντες είναι η αύξηση του κόστους και η μείωση στα budget και η απροθυμία του κόσμου να συμμετάσχει. Η κυρία Frankovic αναφέρθηκε και στον ρόλο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, λέγοντας ότι έρευνες έχουν δείξει ότι το 86% των δημοσιογράφων δεν κατανοούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων και τα ερμηνεύουν λάθος, αφήνοντας μια αρνητική εντύπωση στους πολίτες και για τον λόγο αυτόν, χρειάζονται ειδική εκπαίδευση.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική