Οικονομία

Independent: Τι μπορεί να μάθει η Ελλάδα από το παράδειγμα της Ισλανδίας;

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC «Η Ελλάδα παραπαίει στο χείλος της οικονομικής κρίσης τη στιγμή που η Ισλανδία απαλλάσσεται επιτέλους από τα capital controls που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της δικής της κρίσης», αναφέρει επισημαίνει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Independent, επισημαίνοντας ότι η μεσογειακή χώρα μπορεί να μάθει μερικά πράγματα από τον βόρειο γείτονά της.

Με αφορμή την ανακοίνωση του πρωθυπουργού της Ισλανδίας για την άρση των capital controls που επιβλήθηκαν το 2008, μετά από την κατάρρευση της οικονομίας της χώρας, η βρετανική εφημερίδα παρουσιάζει τρία διαγράμματα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο success story, το οποίο θα μπορούσε ενδεχομένως να υποδείξει τον σωστό δρόμο και στην Ελλάδα
.

1. Μερικές φορές η μαζική υποτίμηση του νομίσματος οδηγεί σε ταχύτερη ανάκαμψη

Η Ισλανδία αποδέχθηκε τον πληθωρισμό και αυτός μειώθηκε γρήγορα. Έχοντας το δικό της νόμισμα, το υποβάθμισε σε σχέση με άλλα νομίσματα, μειώνοντας την αληθινή αξία των υψηλών μισθών κατά 50%, περιορίζοντας τις δαπάνες και κάνοντας τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές. Δυστυχώς, αυτή η οδός δεν είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα όσο παραμένει στο ευρώ.

iceland.JPG

2. Αξιοποίηση των capital controls

Η επιβολή capital controls και οι περιορισμοί κατάθεσης χρημάτων στο εξωτερικό βοήθησαν την Ισλανδία που πλέον δεν τους χρειάζονται. Δεν είναι αργά να συμβεί το ίδιο και με την Ελλάδα, αφού οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

greece.JPG

3. Χρέος; Ποιο χρέος;

Ούτε η Ελλάδα ούτε η Ισλανδία ήθελαν να πληρώσουν τους δανειστές. Ωστόσο, όταν οι τράπεζες της Ισλανδίας κατέρρευσαν, η κυβέρνηση της χώρας δεν μεταβίβασε το χρέος στον φορολογούμενο. Προχώρησε σε αναδιάρθρωσή τους και γύρισε την πλάτη της σε χρέη που όφειλε σε εταιρείες του εξωτερικού. Ωστόσο, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των χρεών της Ισλανδίας βάραινε ιδιωτικούς οργανισμούς, όπως τράπεζες, στην Ελλάδα το δυσβάστακτο χρέος βαραίνει το κράτος.

gree-isla.JPG

You may also like