SelectedΠολιτική

Ιωάννης Βαρβιτσιώτης: Είναι ώρες εθνικής ευθύνης για όλους μας. Είναι στιγμές όπου όλοι οφείλουν να λάβουν θέση έναντι της ιστορίας.

ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ55.jpgΠαρέμβαση όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε με γραπτή του δήλωση το ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Τις τελευταίες μέρες παρακολουθώ με ανησυχία ανιστόρητους ισχυρισμούς με τους οποίους επιχειρούν ορισμένοι να υποστηρίξουν αντιστόρητες συμφωνίες».

Ολόκληρη η παρέμβαση του Γιάννη Βαρβιτσιώτη έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθώ με ανησυχία ανιστόρητους ισχυρισμούς με τους οποίους επιχειρούν ορισμένοι να υποστηρίξουν ανιστόρητες συμφωνίες. Το «Σκοπιανό» δεν είναι μόνο ζήτημα ονοματολογικό. Είναι, πάνω απ’ όλα, ζήτημα ιστορικό. Είναι ζήτημα ευθείας αμφισβήτησης της ιστορικής αλήθειας. Της συλλογικής μας ταυτότητας. Της ίδιας μας της γλώσσας. Στοιχεία που αν σήμερα παραγνωρίσουμε και αποδεχθούμε, θα δεσμεύσουμε όχι μόνο την εθνική μας συνείδηση, αλλά και τις επόμενες γενεές.

Είμαι της άποψης ότι τα εθνικά ζητήματα πρέπει να λύνονται και όχι να διαιωνίζονται. Η λύση τους, όμως, πρέπει να γίνεται με τρόπο που να αποτυπώνει και να διασφαλίζει την εθνική ομοφωνία. Με ευρείες εθνικές συναινέσεις και με τη συγκρότηση μιας ισχυρής πατριωτικής φωνής. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Τα μεγάλα εθνικά ζητήματα διευθετούνταν διαχρονικά μόνο όταν το εθνικό συμφέρον των πολλών, υπερίσχυε του καιροσκοπισμού των λίγων.

Σήμερα, παρακολουθώ μετά λύπης μου όλα αυτά να παραγκωνίζονται. Για μια συμφωνία ανιστόρητη, πρόχειρη και επιδερμική. Που, κατά τη διαμόρφωσή της, δεν ενημερώθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, οι λοιπές πολιτικές δυνάμεις, και -εν τέλει- ο ίδιος ο λαός. Μια συμφωνία που σήμερα οξύνει και βαθαίνει το πλήγμα στο πατριωτικό αίσθημα των πολιτών.

Σήμερα, οι ώρες που διέρχεται η πατρίδα μας είναι κρίσιμες. Είναι ώρες εθνικής ευθύνης για όλους μας. Είναι στιγμές όπου όλοι οφείλουν να λάβουν θέση έναντι της ιστορίας. Πρέπει η Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι η καλλιέργεια της πόλωσης, αντί της αναζήτησης συνθέσεων, διχάζει τους Έλληνες και αδυνατίζει σημαντικά τη φωνή μας στο εξωτερικό. Ιδίως, όταν συνυπογράφει εν ονόματι του λαού, μια συμφωνία χωρίς κείμενο και με τον λαό με απέναντί της».

You may also like

More in Selected