Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του Υπουργού ΠΕΚΑ, Γιάννη Μανιάτη, του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ, Νίκου Ταγαρά και της Κυβερνητικής Εκπροσώπου, Σοφίας Βούλτεψη, για την απόφαση έγκρισης των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων Θεσσαλίας και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας που υπέγραψε ο Αναπληρωτής Υπουργός, Νίκος Ταγαράς και την απεμπλοκή του Υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας που προβλέπεται σε αυτά.
Ο Πρωθυπουργός κατά τη σύσκεψη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Προχωρούμε σήμερα στην εφαρμογή των αποφάσεων που δρομολογούν ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τη χώρα μας, το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε δυο χρόνια από σήμερα. Γι’ αυτό το έργο έχουν ήδη στο παρελθόν επενδυθεί 283 εκατομμύρια ευρώ. Για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται άλλα 110. Και τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα και θα καλυφθούν από τη ΔΕΗ.
Το έργο ξεκίνησε το ’86 και σταμάτησε το 2001 λόγω, όπως θυμάστε, δικαστικών εμπλοκών στην εκτροπή του Αχελώου. Ο συνολικός χρόνος αποπεράτωσης του έργου υπολογίζεται σε δύο χρόνια. Δυστυχώς, κάθε χρόνος καθυστέρησης κοστίζει στη ΔΕΗ 25 εκατομμύρια ευρώ. Οι συνολικές μέχρι σήμερα απώλειες λόγω καθυστέρησης που είχαμε στο έργο υπερβαίνουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτό το φράγμα της Μεσοχώρας θα παράγονται ετησίως –είναι τεράστιο υδροηλεκτρικό έργο- 360 γιγαβατώρες. Το έργο αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και επαναφέρει τα νερά στη φυσική κοίτη του ποταμού. Η παραγόμενη ενέργεια ισοδυναμεί με το 10% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας στη χώρα από υδροηλεκτρικά έργα. Για να το κατανοήσει κανείς, την αξία εκείνου που λέω, το έργο αυτό θα μπορούσε να καλύψει την ετήσια κατανάλωση ενέργειας ενός νησιού, όπως η Κέρκυρα, ή στο Περιστέρι της Αττικής ή την ετήσια κατανάλωση της Λέσβου και της Χίου μαζί.
Με την έγκριση των δύο συγκεκριμένων διαχειριστικών σχεδίων για τη Θεσσαλία και τη Δυτική Στερά Ελλάδα που υπέγραψα, απεμπλέκεται και προωθείται άμεσα το έργο του υδροηλεκτρικού σταθμού της Μεσοχώρας, με σαφή αναπτυξιακά οφέλη για ολόκληρη τη χώρα. Το έργο αξιοποιεί τα νερά του Αχελώου για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας και επαναφέρει τα νερά στη φυσική κοίτη του ποταμού, προάγει την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής, αυξάνει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Είναι ένα έργο με μεγάλη περιβαλλοντική, ενεργειακή και αναπτυξιακή σημασία για τον τόπο.»
Αμέσως μετά, ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, ανέφερε :
«Στην Ελλάδα που ξεπερνά την κρίση, η Υδροηλεκτρική ενέργεια είναι σημαντικός πυλώνας ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης.
Η έγκριση από τον Νίκο Ταγαρά, των σχεδίων διαχείρισης ΛΑΠ Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας απελευθερώνει και απεμπλέκει, για την ολοκλήρωσή του, το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας από την εκτροπή του Αχελώου.
Για το έργο της Μεσοχώρας έχουν ήδη επενδυθεί 283 εκ. ευρώ, ενώ για την ολοκλήρωσή του απαιτούνται ακόμη έργα 20 εκ. ευρώ και κόστος απαλλοτριώσεων περίπου 90 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά είναι διαθέσιμα, θα καλυφθούν από την ΔΕΗ και ο συνολικός χρόνος για την αποπεράτωση του έργου υπολογίζεται σε δύο χρόνια.
Το έργο έχει ξεκινήσει το 1986 και σταμάτησε το 2001. Κάθε χρόνος καθυστέρησης κοστίζει περίπου 25 εκ. ευρώ στη ΔΕΗ και λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης, οι συνολικές απώλειες εσόδων ξεπερνούν σήμερα τα 300 εκ. ευρώ.
Από το υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας θα παράγονται ετησίως 360 GWh (γιγαβατώρες). Η παραγόμενη ενέργεια ισοδυναμεί με το 10% της συνολικά παραγόμενης ενέργειας στη χώρα από υδροηλεκτρικά έργα. Επιπλέον, το φράγμα της Μεσοχώρας, με την αποθηκευτική ικανότητα των 250 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, συμβάλει αποτελεσματικά στην αντιπλημμυρική προστασία των κατάντι περιοχών και παράγει καθαρή, πράσινη ενέργεια, περιορίζει τις εκπομπές ρύπων, παρέχει επάρκεια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας ιδίως τις ώρες αιχμής.»
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς, ανέφερε :
«Προχωράμε σήμερα στην υπογραφή της έγκρισης δύο σημαντικών διαχειριστικών σχεδίων Λεκανών Απορροής Ποταμών, της Δυτικής Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας. Συνολικά προβλέπονται δεκατέσσερα διαχειριστικά σχέδια υδατικών διαμερισμάτων για όλη τη χώρα. Έχουν υπογραφεί ήδη τα δέκα, σήμερα προχωρούμε με ακόμη δύο και μέχρι το τέλος του έτους στοχεύουμε να έχουν ολοκληρωθεί τα υπόλοιπα δύο (Κρήτης και Αιγαίου).
Πέρα από την προσαρμογή της χώρας στην οδηγία πλαίσιο για τα νερά 2000/60/ΕΚ της ΕΕ, μπαίνουν κανόνες και πλαίσια για την ορθολογική διαχείριση και την προστασία των νερών σε κάθε υδατικό διαμέρισμα της χώρας. Η χώρα αποκτά για πρώτη φορά ολοκληρωμένη εθνική πολιτική για τα ύδατα.
Με την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων δίνεται η δυνατότητα να εκτελεστούν νόμιμα και ορθολογικά όλα τα έργα αξιοποίησης και διαχείρισης υδάτων, υπόγειων και επιφανειακών που αφορούν ύδρευση, άρδευση, παραγωγή ενέργειας σε υδροηλεκτρικά εργοστάσια και κάθε άλλη χρήση.
Στόχος των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΛΑΠ) είναι η αποτύπωση και διασφάλιση της ποσότητας και της ποιότητας επιφανειακών και υπόγειων υδάτων σε όλα τα υδατικά διαμερίσματα, με σκοπό της αποτελεσματική περιβαλλοντική προστασία και της αειφορική διαχείριση των υδατικών πόρων. Το νερό μπορεί να αποτελέσει την προμετωπίδα της σύγκλισης μεταξύ της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.