Ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για την κατάκτηση της «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας μετά την συμφωνία των Πρεσπών δηλώνοντας σίγουρος ότι οι Σκοπιανοί θα αποδεχθούν την συμφωνία που υπέγραψε με τον Αλέξη Τσίπρα στο δημοψήφισμα της 20ης Σεπτεμβρίου.
«Είμαστε σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι, στην πορεία προς μία ιστορική πρόκληση» ανέφερε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι σαν να βρίσκομαι στο σπίτι μου» είπε ο κ. Ζάεφ, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τα μέλη και τους αξιωματούχους της Ε.Ε. για την υποστήριξη, που όπως είπε, έλαβε η κυβέρνησή του εν όψει του δημοψηφίσματος.
Για το δημοψήφισμα είπε «Πρόκειται για ένα δημοψήφισμα για το μέλλον μας, για την δεύτερη ανεξαρτησία μας. Αφορά την ελευθερία μιας μικρής χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Ζάεφ ενώ αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ επεσήμανε τα οφέλη για την οικονομία, την κοινωνία και την ασφάλεια. Επεσήμανε δε πως παρά τις διαφοροποιήσει που υπάρχουν στο θέμα της ονομασίας, η βούληση για ένταξη της ΕΕ είναι κοινή τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνίας.
Ειδική αναφορά όμως έκανε γενικότερα στην ανάγκη ένταξης των χωρών των Βαλκανίων στην ΕΕ τονίζοντας πως «τα Βαλκάνια δεν θα πετύχουν ποτέ εάν δεν ενταχθούν στην ΕΕ».
Στην συνέχεια δήλωσε: «Ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζαμε ήταν το θέμα του ονόματος. Η συμφωνία με την Ελλάδα έφθασε ακριβώς σε μια περίοδο που η ΕΕ είναι το ζωντανό παράδειγμα της συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη. Θέλουμε λοιπόν να μοιραστούμε μαζί σας 5τις ευρωπαϊκές αξίες. Τις παρανοήσεις με την Ελληνική Δημοκρατία τις μετατρέπουμε σε σθυνεργασία μεταξύ φίλων και θέλω να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα. Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις, αλλά και οι δύο πετύχαμε πολλά προς όφελος και των δύο λαών. Παραμέρισαμε εμπόδια 25 χρόνων, βελτιώνουμε την ασφάλεια, την οκονομία και μπορούμε να προασπίσουμε τα στοιχεία που μας καθορίζουν και την ταυτότητά μας. Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα εξαιρετικό υπόδειγμα διεθνούς συνεργασίας, μια συμβιβαστική, φυσικά συμφωνία για να κινηθούμε προς το μέλλον. Έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε το παρλεθόν, να κάνουμε το μεγάλο βήμα προς το μέλλον. Για τη δική μου χώρα στο δημψοφήσιμα αυτό θα πρέπει ο λαός μου να κάνει το επομενο βήμα για να γίνει ένα πρόσθετο μέλος του ΝΑΤο και να ολοκληρώσουμε τα κεφάλαια για την ένταξη στην ΕΕ. Είναι ένα δημοψήφισμα για τη δεύτερη ανεξαρτησία μας, ιστορικών διαστάσεων μετά το 1991.
Δεν μπορεί να υπάρχει ισχυρή Ευρώπη χωρίς τα δυτικά Βαλκάνια. Σας έδειξα ποιο είανι το όραμά μας, έτσι μπορέσαμε να προχωρήσομε στη συμφιλίωση ανάμεσα σε κοιθνότητες. Η ολοκλήρωση της διεύρυνσης της ΕΕ θα βοηθήσει στηνενίσχυση της ασφάλειας, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και όλων των άλλων απειλών. Αντιμετωπίζοντας τους κινδύνους στη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης αποδείξαμε ότι είμαστε αξιόπιστοι εταίροι.
Όταν γίνουμε μέλη της ΕΕ αυτό θα προσφέρει πολλές ευκαιρίες στο λαό μου, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Η οικονομίας μας πάει καλύτερα, οι ξένες επενδύσεις αυξάνονται. Η ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ και της ΕΕ είναι η εγγύση για καλύτερη Υγεία, Παιδεία και καλυερες Υποδομές. Γνωρίζουμε ότι σε εμάς εναπόκειται να το κάνουμε. Να βοηθήσουμε και εμείς στην οικοδόμηση του ευρωπαΪκού ιδεώδους,. Ευρώπη σημαίνει να ζει κανείς σε μια ανοικτή κοινωνία, με κράτος δικαίου, ανεξάρτητη δικαιοσύνη, με σεβασμό ανάμεσα στης κοινότητες, με σεβασμό της κοινωνίας των πολιτών. Γι’ αυτό και υπάρχει μεγάλη συναίνεση σητ χώρα μου για την ένταξη σε ΕΕ και ΝΑΤο. Μακεδόνες, Αλβανοί, Βλάχοι, τουρκογενείς και όσοι ζουν στη χώρα μας επιθυμούν διακαώς την ένταξη, πάνω από το 75% του πληθυσμού. Νιώθουν Ευρωπαίοι, ανήκουν στην Ευρώπη.
Το 1991 ήμουν 17 ετών και από τότε ονειρευόμουν ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Οι νέοι στη χώρα μουαυτό ακριβώς εξακολουθούν να ονειρεύονται. Σας απευθύνομαι στη δική μου, μακεδονική γλώσσα και είμαστε ευγνώμονες για την ιστορική ευκαιρία που μας δίνεται. Βρισκόμαστε πολύ κοντά γι’ αυτό και το δημοψήφισμα θα είναι επιτυχές.
Είναι μια συνεισφορά από πλευράς μας για μια ισχυρότερη Ευρώπη και μια σταθερότερη περιοχή. Το ευρωπαίκό κοινοβούλιο είμαι βέβαιος ότι θα ενισχύσει την πορεία μας προς το μέλλον».
Προειδοποιεί με πόλεμο
Την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια και ιδίως βόρεια της ΠΓΔΜ, εξέφρασε νωρίτερα ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενόψει του δημοψηφίσματος της 30ης Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ ο κ. Ζάεφ στην ομιλία του τόνισε ότι «στο παρελθόν η κατάσταση στα Βαλκάνια ήταν δυναμική, επαναστατική αλλά και εκρηκτική. Βλέπουμε πάλι πως είναι εκρηκτική η κατάσταση. Ολοι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στα βόρεια σύνορά μας» ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ και συνέχισε:
«Ως πρόεδρος της κυβέρνησης και έχοντας όλες τις πληροφορίες είμαι ανήσυχος για τη χώρα και έχω κάθε λόγο να είμαι ανήσυχος. Πρέπει να είμαστε σίγουροι πως η χώρα είναι ασφαλής».
Στο μεταξύ για το επικείμενο δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών στις 30 Σεπτεμβρίου στην ΠΓΔΜ αλλά για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ θα μιλήσει σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Ζόραν Ζάεφ στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Στην ομιλία του ο Ζ. Ζάεφ αναμένεται να επικεντρωθεί στην ανάγκη να διασφαλίσει τη στήριξη της κοινής γνώμης και της αντιπολίτευσης στην αλλαγή του ονόματος, καθώς και στα επόμενα βήματα που απαιτούνται για μια ενδεχόμενη ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Στην σχετική του ανακοίνωση το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρεται στην υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ μετά από δυο δεκαετίες αντίθεσης για το ζήτημα, λόγω της οποίας η Ελλάδα έχει ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για το όνομα, το οποίο έχει ήδη επικυρωθεί επισήμως από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ, θα τεθεί σε δημοψήφισμα στη χώρα στις 30 Σεπτεμβρίου.