Διεθνή

ISIS, η πιο πλούσια τρομοκρατική οργάνωση

6B3C9F1EF7E224D8DB3E5E277F0B7BCD.jpgΗ τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος δεν ελέγχει πλέον μόνο μια τεράστια περιοχή στο Ιράκ και στη Συρία αλλά έχει και τεράστια έσοδα, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές. Κυρίως μάλιστα από την πώληση πετρελαίου.

Οι αμερικανικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν μεγάλο αίσθημα ικανοποίησης στη συριακή αντιπολίτευση και στους Σύρους πρόσφυγες, ωστόσο έντονη ήταν η αντίδραση της Ρωσίας, η οποία δια του εκπροσώπου της στο υπουργείο Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκεια της Μόσχας:

«Σχετικά με τους βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν από τις ΗΠΑ και υποστηρίζονται από μια σειρά άλλων χωρών και έχουν στόχο το Ισλαμικό Κράτος, η Ρωσία υπενθυμίζει πως τέτοιου είδους επιχειρήσεις δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο».

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ωστόσο πως οι βομβαρδισμοί αυτοί είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Μια οργάνωση που δεν μάχεται μόνο για την ιδεολογία της, αλλά αποκομίζει και τεράστια οικονομικά οφέλη. Τα έσοδά της από την πώληση πετρελαίου είναι τεράστια. Τα έσοδά της προέρχονται ειδικότερα από την εκμετάλλευση των έξι από τα δέκα κοιτάσματα πετρελαίου στην Ανατολική Συρία, από επτά κοιτάσματα πετρελαίου καθώς και από ένα διυλιστήριο στο βόρειο Ιράκ.

Το Ινστιτούτο Brooking στην Ντόχα του Κατάρ υπολογίζει ότι μόνο από τις ιρακινές πετρελαιοπηγές έχει μια παραγωγή 80.000 βαρελιών. Μόνο για τη σύγκριση: το σουλτανάτο του Μπρουνέι έχει συνολικά τη διπλάσια παραγωγή. Στην πραγματικότητα πάντως με τη βοήθεια τοπικών μεσαζόντων μπορεί να διαθέτει μόνο ένα μέρος της παραγωγής και σε τιμές πολύ πιο χαμηλές από αυτές της αγοράς. Σήμερα στην αγορά το βαρέλι κοστίζει 100 δολάρια.

Πετρέλαιο, απαγωγές και παράνομες πωλήσεις αρχαιοτήτων

«Τους στηρίζουν μια σειρά από καρτέλ που ενδιαφέρονται για αυτή τη μαύρη αγορά» δηλώνει ο Λιούαϊ αλ Χατέμπ στο CNN από το ίδιο ινστιτούτο. Και συμπληρώνει πως πρόκειται για ένα δίκτυο το οποίο επεκτείνεται σε τρεις χώρες στη Συρία, στο Ιράκ και στην Τουρκία. Οι δοσοληψίες γίνονται όμως μόνο με χρήματα τοις μετρητοίς και για το λόγο αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνουν οποιεσδήποτε ασφαλείς εκτιμήσεις.

Και δεν είναι μόνον αυτά. Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει μια τεράστια εδαφική έκταση και εισπράττει «φόρους» και χρήματα για προστασία από τους κατοίκους. Μόνο από τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο Ιράκ, την οποία οι τρομοκράτες κατέκτησαν στα μέσα του περασμένου Ιουνίου, παίρνουν από «φόρους» γύρω στα 8 εκατομ. δολλάρια το μήνα, όπως αναφέρει η δημοσιογράφος Μόνα Αλάμι σε μια έκθεση για το Ίδρυμα Carnegie.

Σε αυτά έρχονται να προστεθούν λύτρα από απαγωγές και πωλήσεις αρχαιοτήτων γύρω στα 1,4 με 1,5 δις δολάρια.

Παράλληλα όμως το Ισλαμικό Κράτος έχει και τεράστια έξοδα. Υπολογίζεται ότι συντηρεί περίπου 50.000 μαχητές. Εκτός αυτού η Ράκα της ανατολικής Συρίας, η «πρωτεύουσα» του χαλιφάτου υπολογίζεται ότι πριν τον πόλεμο είχε ένα εκατομμύριο κατοίκους. Η υποδομή της πόλης, με νοσοκομεία, σχολεία κτλ. απαιτεί την ανάλογη συντήρηση.

Οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν πάντως ότι η τρομοκρατική οργάνωση θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα μόνον όταν αποκοπεί από την πρόσβασή της στα κοιτάσματα πετρελαίου.

You may also like

More in Διεθνή