Η συμμαχία περιλαμβάνει τις σουνιτικές δυνάμεις του Κόλπου παραδοσιακές μεσανατολικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Πακιστάν, όμως εκτός βρίσκεται το Ιράν, ο μεγάλος σεκταριστικός και πολιτικός αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή.
«Ισλαμική στρατιωτική συμμαχία» εναντίον της τρομοκρατίας δημιούργησαν 34 κράτη υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, όπως ανακοινώθηκε σήμερα Τρίτη από κρατικά μέσα ενημέρωσης του σουνιτικού βασιλείου.
Η συμμαχία περιλαμβάνει τις σουνιτικές δυνάμεις του Κόλπου παραδοσιακές μεσανατολικές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος και το Πακιστάν και αφρικανικές χώρες, όπως η Νιγηρία και το Μαλί.
Εκτός βρίσκεται όμως η μεγαλύτερη σιιτική δύναμη της περιοχής, το Ιράν, ο μεγάλος σεκταριστικός αντίπαλος της Σαουδικής Αραβίας στη Μέση Ανατολή. Τεχεράνη και Ριάντ βρίσκονται εμμέσως αντίπαλοι στους εμφυλίους πολέμους στη Συρία και την Υεμένη, αλλά και αντίζηλοι στον αγώνα για θρησκευτικο-πολιτική επιρροή στην περιοχή.
Έδρα επιχειρήσεων της ισλαμικής συμμαχίας θα είναι η σαουδαραβική πρωτεύουσα, και στόχος των 34 κρατών-μελών θα είναι να «συντονίζουν και να υποστηρίζουν στρατιωτικές επιχειρήσεις» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως η τρομοκρατία παραβιάζει τον ισλαμικό νόμο σαρία, καθώς «εξαπλώνει στον κόσμο την απαγορευμένη διαφθορά και καταστροφή», και συνεπώς θα πρέπει να καταπολεμηθεί «με όλα τα μέσα» και σε καθεστώς συνεργασίας.
Πέραν των 34 μελών, «ακόμα 10 ισλαμικές χώρες έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για τη συμμαχία», ανάμεσα τους και η Ινδονησία.
Η συμμαχία μάλιστα αναφέρει ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί με «έθνη που αγαπούν την ειρήνη και διεθνή σώματα» στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.