Μεγαλώνει η λίστα των μνηστήρων που διεκδικούν το 17% του ΔΕΣΦΑ, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι ευρωπαϊκή εταιρεία εκφράζει για πρώτη φορά επισήμως το ενδιαφέρον της, ενώ αναμένεται προσφορά και από πολυμμετοχικό ελληνικό σχήμα. Η ιταλική Snam, εταιρεία που διαχειρίζεται το ιταλικό δίκτυο φυσικού αερίου και από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης δικτύων φυσικού αερίου και υποδομών, διεκδικεί το μερίδιο που θα δώσουν οι Αζέροι από το ποσοστό που απέκτησαν στο ΔΕΣΦΑ. Επίσης, στη λίστα των μνηστήρων φέρεται να συγκαταλέγεται και η βελγική εταιρία Fluxys.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης για την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων με την ETEπ, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης αποκάλυψε ότι αναμένεται προσφορά από ελληνικό πολυμμετοχικό σχήμα.
Το θέμα θα κριθεί μεταξύ της Socar και των εταιρειών που θα επιλεγούν για τη μεταφορά ποσοστού 17%, προκειμένου να περιοριστεί η συμμετοχή της αζέρικης εταιρείας στο 49% από το 66%, ενώ η μεταφορά αυτού του ποσοστού έχει συμφωνηθεί μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, Socar και Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για τον διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ
Αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ, ο κ. Σκουρλέτης, στο περιθώριο της εκδήλωσης, υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το ζήτημα του διαχωρισμού του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) από τη ΔΕΗ συνεχίζονται και πως είναι θετικό το γεγονός που οι συζητήσεις έχουν απομακρυνθεί πια από την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Η οριστική συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Δεκέμβριο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προτείνει ο ΑΔΜΗΕ να διαχωριστεί από τη ΔΕΗ. Το σχέδιο περιλαμβάνει να είναι κρατική εταιρία και σε αυτήν να μεταφερθούν όλες οι λειτουργίες της, άρα και τα πάγια της. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι πως η ΔΕΗ θα πρέπει να αποζημιωθεί, έτσι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με τους δανειστές ώστε να γίνει ανταλλαγή μετοχές σε άλλες δημόσιες εταιρίες. Παρά ταύτα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης τόνισε ότι «η ΔΕΗ θέλει να διατηρήσει τα πάγια του ΑΔΜΗΕ που αποτελούν περιουσιακό της στοιχείο και σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αποζημιωθεί».