UncategorizedΟικονομία

Ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για την οικονομία η αύξηση του ELA στις τράπεζες

633b8e02f5b8490fab67b5a9130acf06Οι “προειδοποιήσεις” των ελληνικών πηγών που προ εβδομάδων από το συνέδριο των Δελφών έκρουαν τον κώδωνα για τον κίνδυνο αύξησης του ELA και ενίσχυσης των κεφαλαιακών ελέγχων αν δεν κλείσει η αξιολόγηση, χθες έγιναν πράξη.

Η πληροφορία για την αύξηση του ELA τον Φεβρουάριο κατά 300 εκατ. ευρώ, έδειξε -αναφέρουν διαπραγματευτικές πηγές- πόσο σημαντική είναι πλέον μία άμεση “πρώτη” συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (SLA), όχι μόνο για να “ξεμπλοκάρει” ομαλά από τη Σύνοδο της Ουάσιγκτον (Σύνοδος ΔΝΤ  21 – 23 Απριλίου) και μετά το θέμα χρέους – ΔΝΤ – πλεονασμάτων, αλλά και για να μην διακυβευθεί και άλλο το οικονομικό – τραπεζικό κλίμα.

Θεωρείται -από πηγές εντός και εκτός Ελλάδος- επιτακτική η ανάγκη για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα αμέσως μετά το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας (σ.σ. έως το οποίο θεωρείται σχεδόν αδύνατο να υπάρξει τεχνική συμφωνία).

Διαφορετικά ο χρόνος δύσκολα θα επαρκεί για συμφωνία πριν το Πάσχα (σ.σ. το Καθολικό φέτος συμπίπτει με το Ορθόδοξο στις 16 Απριλίου). Και έτσι ως “ορόσημο” για την πρώτη συμφωνία θεωρείται ο χρόνος έναρξης των διακοπών, δηλαδή μία συμφωνία πριν το Σάββατο του Λαζάρου στις 8 Απριλίου.

Τηλε- διαπραγματεύσεις με στόχο “πολιτική” συνάντηση προ Eurogroup

Αυτή η εβδομάδα θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς επιχειρείται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος τηλε-διαπραγματεύσεων (πρώτα σε τεχνικό επίπεδο και μετά σε επίπεδο υπουργών). Στόχος τους είναι, όπως αποφασίστηκε πριν από την αναχώρηση των θεσμών από την Αθήνα, αν υπάρξει πρόοδος να κλειδώσουν πολιτικά “ραντεβού” στις Βρυξέλλες πριν από το Eurogroup της 20ης Μαρτίου σε επίπεδο υπουργών και επικεφαλής των θεσμών.

Ωστόσο, για να “κλειδώσουν” τα πολιτικά ραντεβού, πρέπει να κλείσουν τα πιο πολλά μέτωπα. Προς το παρόν όμως μένουν ανοικτά.

Και επισημαίνουν αρμόδιες πηγές ότι πρέπει να υπάρξει τις επόμενες ημέρες η μέγιστη δυνατή σύγκλιση έστω στα περιφερειακά “προαπαιτούμενα”.

Το μόνο που έχει σχεδόν “κλείσει” είναι το τραπεζικό πεδίο όχι μόνο γιατί ήταν πιο ώριμο (εξωδικαστικός) αλλά και γιατί υπήρχε έντονο και εύλογο ενδιαφέρον στη δήλωση των θεσμών της προηγούμενης εβδομάδος (ολοκλήρωση 4ης αποστολής στην Αθήνα) να υπάρξει φράση στήριξης για τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Χάσμα στα μέτρα, μπέρδεμα με τα αντίμετρα

Σύμφωνα με τις πληροφορίες κυβέρνηση και θεσμοί βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για το αφορολόγητο (1,8 δισ. ευρώ το 2019). Την ίδια στιγμή παραμένει το χάσμα στις συντάξεις (1,8 δισ. ευρώ το 2020), στα αντίμετρα (με την έκτακτη εισφορά, την φορολογία επιχειρήσεων και τον ΕΝΦΙΑ), καθώς και στο εργασιακό. Και βέβαια παραμένει το μεγάλο θέμα του “μηχανισμού” παράλληλης ενεργοποίησης των μέτρων.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσε να διευκρινίσει σχολιάζοντας έγγραφο του προέδρου του Eurogroup ότι μπορεί να υπάρξουν αντίμετρα “όταν υπάρξει διαρθρωτικό δημοσιονομικό περιθώριο πέραν του στόχου του προγράμματος για το πρωτογενές πλεόνασμα” . Ο κος Τζανακόπουλος ανέφερε ότι τα αντίμετρα θα νομοθετηθούν ταυτόχρονα με τα μέτρα επιβάρυνσης και θα υλοποιηθούν στη βέβαιη περίπτωση που το 2018 θα έχουμε πετύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ. Εξήγησε ότι το Δεκέμβριο του 2018 – με την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2019 θα πρέπει να υπάρχει μηχανισμός που θα πιστοποιήσει ότι στο τέλος του ίδιου έτους θα έχει επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% πρωτογενούς πλεονάσματος. Ο μηχανισμός αυτός αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, δεδομένου οτι η επίσημη πιστοποίηση του δημοσιονομικού αποτελέσματος του 2018 γίνεται από τη Eurostat τον Απρίλιο του 2019, επισήμανε.

Πάντως, η δήλωση Τζανακόπουλου “μπέρδεψε” διαπραγματευτικές πηγές, δεδομένου ότι αυτό που βρίσκεται ήδη στο τραπέζι είναι ένας μηχανισμός που θα ενεργοποιηθεί από το καλοκαίρι του 2018 και επιχειρείται να οριστικοποιηθεί…

Πηγές εντός και εκτός Ελλάδας εξηγούν ότι αυτό που επιχειρείται είναι να αποφασιστούν όλα (μέτρα και αντίμετρα) τώρα, αλλά και να βρεθεί ένας “μηχανισμός” μέσω του οποίου θα υπολογίζεται “έγκαιρα” το πρωτογενές πλεόνασμα του επόμενου έτους. Και για το 2019 αυτό θα πρέπει να γίνει, επισημαίνουν, όχι τον Δεκέμβριο αλλά το καλοκαίρι του 2018 που ολοκληρώνεται το μνημόνιο με την ΕΕ. Για να φανούν οι δημοσιονομικές “ανάγκες” αλλά και να υπολογιστούν τα επόμενα βήματα για την Ελλάδα…

You may also like