SelectedΠολιτική

Κ. Τσιάρας για πανώλη: Σαφής η εντολή του Κ. Μητσοτάκη για αποζημίωση των κτηνοτρόφων

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις αποζημιώσεις όσων επλήγησαν από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας

Ο κ. Τσιάρας επισήμανε σε δηλώσεις του στο OPEN ότι «είμαστε κοντά στις εξαγγελίες για το πως θα στηριχθεί ο αγροτικός κόσμος», και προσέθεσε ότι «από την πρώτη στιγμή που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε την πανώλη έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, αφενός μεν για να οργανώσουμε όλες εκείνες τις πρακτικές που θα μας βοηθούσαν να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της μη επέκτασης της πανώλης και αφετέρου να δούμε ποιο είναι το πλαίσιο μέσα από το οποίο θα καταφέρουμε και να ενισχύσουμε και να αποζημιώσουμε όλους αυτούς τους κτηνοτρόφους που έχουν πάθει μια σημαντική ζημιά».

«Θα δούμε το μέγεθος της ζημιάς από την πανώλη και μετά θα δώσουμε αποζημιώσεις»

Σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο λόγος για τον οποίο ακόμα δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις σχετικά με τις αποζημιώσεις είναι ότι «πρέπει να δούμε το μέγεθος και την έκταση της ζημιάς, προκειμένου να κάνουμε συγκεκριμένα τα μέτρα στήριξης του κτηνοτροφικού κόσμου». Τόνισε δε, ότι υπάρχει σαφής εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση να σταθεί και αυτή τη φορά στο πλευρό των κτηνοτρόφων και να τους στηρίξει με κάθε μέσο. «Στην Ελλάδα, με την πανώλη, η οποία έθεσε σε πολύ μεγάλο κίνδυνο το ζωικό μας κεφάλαιο που ανέρχεται σε περίπου 15 εκατ. αιγοπρόβατα, έχουμε περίπου 25.000 θανατώσεις ζώων, όταν στη Ρουμανία -η οποία έχει μικρότερο ζωικό κεφάλαιο (γύρω στα 12 εκατ. αιγοπρόβατα) από την Ελλάδα και η οποία παρουσίασε το δικό της κρούσμα μία εβδομάδα 10 μέρες μετά την Ελλάδα-οι θανατώσεις των ζώων έχουν ξεπεράσει τις 250.000»!

Ο υπουργός επανέλαβε ότι, εφόσον δεν υπάρξει νέο κρούσμα, θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για έλεγχο της πανώλης στα μικρά μηρυκαστικά στο τέλος Σεπτεμβρίου. Και τόνισε ότι στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι, τον Οκτώβριο που τα ζώα είναι παραγωγικά, να μην υπάρξει μείωση στην παραγωγή γάλακτος και των παραγόμενων από αυτό προϊόντα, όπως η φέτα.

Για την ευλογιά στον Έβρο επισήμανε ότι είναι πιο μεταδοτική από την πανώλη, επανέλαβε ότι πρόκειται αποκλειστικά για ζωονόσο που προσβάλει τα πρόβατα και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, λόγω της έγκαιρης και μεγάλης κινητοποίησης των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, των εποπτευόμενων από αυτό Οργανισμών και της Περιφέρειας, θα περιορισθεί στη συγκεκριμένη περιοχή. Σε ό,τι αφορά τη μετάδοσή της σε ελληνικά κοπάδια, σημείωσε ότι η νόσος μεταδίδεται και από σημεία που υπάρχει κοινή βόσκηση, καθώς και ότι η συγκεκριμένη ζωονόσος υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στη γειτονική Τουρκία.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected