Οικονομία

Και οι Ελληνες στο… κυνήγι του τουριστικού θησαυρού της Κούβας

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Σε σύγχρονο Ελντοράντο για την κρουαζιέρα και τον τουρισμό γενικότερα έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια η Κούβα ενώ μετά το άνοιγμα προς τις ΗΠΑ επικρατεί φρενίτιδα. Ανοιξε τις πόρτες της στον δυτικό κόσμο δειλά στην αρχή, αλλά τώρα συνεχίζει ακόμα πιο δυναμικά.

Πολλές αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες κρουαζιέρας παλεύουν να κερδίσουν άδειες από την κουβανική κυβέρνηση για να πλεύσουν στα μαγευτικά νερά της και να μυήσουν τους επιβάτες τους στην ιστορία και τον πολιτισμό της χώρας του Φιντέλ Κάστρο. Σφήνα στις εταιρείες-κολοσσούς έχει μπει η Celestyal Cruises, χαρίζοντας ελληνοκυπριακό χρώμα στο κυνήγι του τουριστικού θησαυρού. Ο δρόμος, ωστόσο, δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Τα προβλήματα είναι πολλά. Η Fathom, η οποία ανήκει στον κολοσσό της κρουαζιέρας Carnival, ξεκίνησε ύστερα από πολλές παλινωδίες και προβλήματα να κάνει κρουαζιέρες προς την Κούβα από το λιμάνι του Μαϊάμι με το «Adonia». Ηταν μία ιστορική στιγμή.

Αναγκάστηκε βέβαια να ακυρώσει τις αρχικές προσεγγίσεις καθώς προέκυψαν καταγγελίες και νομικά θέματα αφού απαγορευόταν να λαμβάνει κρατήσεις από άτομα που γεννήθηκαν στην Κούβα. Η Fathom και η Carnival κατηγορήθηκαν ότι «έχουν υιοθετήσει μια πολιτική που υποστηρίζει το μποϊκοτάζ της Κούβας προς τα άτομα που έχουν γεννηθεί στην Κούβα να μην ταξιδεύουν προς και από την Κούβα με πλοίο» και, σύμφωνα με τους ενάγοντες, αυτές οι διακρίσεις γίνονται με βάση την εθνική καταγωγή. Οταν δύο επιβάτες Αμερικανοκουβανοί που είχαν κλείσει κρουαζιέρα με την εταιρεία Carnival ενημερώθηκαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν κράτηση επειδή είναι Κουβανοί πολίτες, ο πράκτορας κρατήσεων της Fathom φέρεται να τους εξήγησε ότι στην Carnival «εργάζονται για το θέμα αυτό εδώ και μήνες και ότι δεν θέλουν να χάσουν τους καλούς πελάτες τους».

Και άλλες εταιρείες, όπως η Norwegian και η Royal Caribbean, έχουν υποβάλει αίτηση για να πλεύσει κρουαζιερόπλοιό τους προς την Κούβα. Ακόμα και φορείς όπως η MSC, που πραγματοποιεί κρουαζιέρες μόνο από την Αβάνα, αντιμετωπίζουν ήδη αυτή τη ρύθμιση για τις κρουαζιέρες τους προς την Κούβα. Το θέμα της Fathom προκάλεσε πολλαπλά αρνητικά συναισθήματα ιδιαίτερα στο Μαϊάμι, όπου πολλοί Κουβανοαμερικανοί εγκατέλειψαν το καθεστώς του Κάστρο και εγκαταστάθηκαν εκεί.

Τελικά, η κουβανική κυβέρνηση ανακοίνωσε στα μέσα ενημέρωσης της χώρας ότι από τις 26 Απριλίου θα επιτρέπεται σε Κουβανούς πολίτες, «ανεξάρτητα από το μεταναστευτικό καθεστώς τους, να εισέρχονται και να εξέρχονται στη χώρα είτε ως επιβάτες, είτε ως πληρώματα των κρουαζιερόπλοιων».
Για πρώτη φορά, εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια, οι κουβανικής καταγωγής Αμερικανοί θα είναι σε θέση να επιστρέψουν στη χώρα. Η αλλαγή πολιτικής σημαίνει ότι για πρώτη φορά στην ιστορία μία αμερικανική εταιρεία κρουαζιέρας, η Fathom, από εδώ και στο εξής θα συμπεριλαμβάνει κουβανικής καταγωγής Αμερικανούς, οι οποίοι υπολογίζεται ότι φτάνουν περίπου τα 2 εκατομμύρια!

Ελληνική παρουσία

Σε αυτό το ανταγωνιστικό πλέον περιβάλλον της Κούβας, εδώ και τρία χρόνια ξεκίνησε κρουαζιέρες και μια εταιρεία με ελληνικό άρωμα, η Celestyal Cruises, που ουσιαστικά είναι η μόνη στο μέγεθος αυτό που πραγματοποιεί τον περίπλου της Κούβας για πάνω από τέσσερις μήνες τον χρόνο, αφού το κρουαζιερόπλοιό της, το «Celestyal Crystal», μπορεί να φιλοξενήσει 1.200 άτομα, ενώ ο επόμενος παίκτης, κάποια ιστιοφόρα, έχουν δυνατότητα μεταφοράς έως 150 άτομα. Η Celestyal Cruises ανακοίνωσε ότι θα επεκτείνει τα δρομολόγιά της καθ’ όλη τη διάρκεια του 2016 στην Κούβα, ξεκινώντας από τις 21 Νοεμβρίου και αξιοποιώντας τη νέα δυναμική και τις προοπτικές που παρουσιάζει ο προορισμός και μάλιστα μετά την τρίτη επιτυχημένη της σεζόν στην Κούβα, κατά τη διάρκεια της οποίας παρέμεινε η μοναδική εταιρεία κρουαζιέρας που επισκέπτεται τέσσερα λιμάνια.

Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney

Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!

Aποστολή

Ακολουθήστε μας στα

You may also like