Τι θα πει ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό του μήνυμα -«Στοπ» στη συζήτηση για νέα μέτρα
Κρίσιμη καμπή
Έχοντας παρέμβει προσωπικά, για να σηματοδοτήσει την κρισιμότητα των στιγμών και σε προηγούμενες φάσεις της πανδημίας και με το σημερινό του, τηλεοπτικό μήνυμα αντίστοιχα, ο κ. Μητσοτάκης έρχεται να υπογραμμίσει μια ακόμη κρίσιμη καμπή για την εξέλιξη της μάχης με τον κορονοϊό στη χώρα, ιδίως σε μια στιγμή ασφυκτικής πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ταυτόχρονα, το δημόσιο μήνυμα του πρωθυπουργού τοποθετείται χρονικά έναν μήνα περίπου πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, τις οποίες περιμένει εναγωνίως ο εμπορικός κόσμος της χώρας, προκειμένου να αυξηθεί σημαντικά ο τζίρος στο λιανεμπόριο. Στην κατεύθυνση αυτή, η σημερινή δημόσια τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη αποκτά μια επιπλέον διάσταση για την πραγματική οικονομία, ενισχύοντας τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών τις τελευταίες ώρες, με τις οποίες απορρίπτουν το ενδεχόμενο λήψης νέων, περιοριστικών μέτρων.
Επιπλέον, η παρούσα, χρονική συγκυρία δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού για το κυβερνητικό επιτελείο, καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ανήλθε χθες στα 6.682, με 561 ασθενείς να παραμένουν διασωληνωμένοι, τη στιγμή που ο αριθμός θανάτων από τον κορονοϊό έφτασε το περασμένο εικοσιτετράωρο τους 87.
Τριπλός στόχος
Υπό αυτές τις συνθήκες, κοινωνικές και υγειονομικές, ο στόχος του μηνύματος του Πρωθυπουργού καθίσταται τριπλός, καθώς αποβλέπει -μέσω και του προσωπικού τόνου στη δημόσια παρέμβαση– στην ενδυνάμωση του συλλογικού «αναχώματος» μπροστά στο τέταρτο -και σφοδρότερο- κύμα της πανδημίας, χωρίς όμως να ληφθούν πρόσθετα, περιοριστικά μέτρα.
Δημόσια προτροπή
Συγκεκριμένα, ο πρώτος στόχος, στον οποίο αποσκοπεί το μήνυμα του κ. Μητσοτάκη είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η δημόσια προτροπή σε εμβολιασμό, η οποία θα αφορά τόσο στην πρώτη δόση, όσο και στην τρίτη, «αναμνηστική» δόση (για όσους έχουν ήδη ολοκληρώσει τις δύο δόσεις).
Στην απόφαση του πρωθυπουργού να τοποθετηθεί ανοιχτά απέναντι στους πολίτες για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού στο συγκεκριμένο χρονικό σημείο φαίνεται πως έχει βαρύνει ιδιαίτερα η αυξημένη προσέλευση που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες (μετά και την εφαρμογή του νέου πλαισίου περιορισμών) στα κατά τόπους εμβολιαστικά κέντρα, καθώς μόνο τις 11 πρώτες ημέρες καταγράφηκαν πάνω από 245.000 νέα ραντεβού, ποσοτικοποιώντας τη δυναμική που εξελίσσεται στην ελληνική κοινωνία απέναντι στον μαζικό εμβολιασμό.
«Αυτό που έχουμε δει τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι μία σημαντική αύξηση στα ποσοστά εμβολιασμού» επισήμανε, άλλωστε, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό πρόγραμμα «Good Morning Britain». Παράλληλα, η κοινωνική κινητοποίηση που έχει προκαλέσει η «εκστρατεία πειθούς» το τελευταίο διάστημα εκτιμάται πως σε καμία περίπτωση δεν έχει εξαντληθεί, ενώ ένα πρώτο, ψυχολογικό όριο που έχει τεθεί από μέρους υπουργών της κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα του Υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου, είναι η υπέρβαση του «φράγματος» των 7 εκατομμυρίων πολιτών.
Δεύτερον, στο μήνυμα του πρωθυπουργού θα αποτυπώνεται η τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, περιγράφοντας τόσο τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης φάσης της πανδημίας, όσο και τα βήματα που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα -και από πλευράς της Πολιτείας- για την αναχαίτιση του τέταρτου κύματος. Στο σημείο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί -κατά πληροφορίες- και στις συνθήκες που επικρατούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τη στιγμή μάλιστα που επί θύραις βρίσκεται και το ζήτημα της επιστράτευσης των ιδιωτών γιατρών, ιδίως σε περιοχές με σχεδόν καθολική πληρότητα σε μονάδες ΜΕΘ, όπως η Βόρεια Ελλάδα.
Επιπλέον, η σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης για «ανοιχτή» οικονομία και κοινωνία παρά τη σφοδρότητα του τέταρτου κύματος της πανδημίας θα αποτελέσει, κατά πάσα πιθανότητα, μια ακόμη πτυχή του σημερινού, τηλεοπτικού μηνύματος του κ. Μητσοτάκη. Συγκεκριμένα, στο μήνυμα του πρωθυπουργού θα περιγράφεται το επιχειρησιακό πλάνο, με το οποίο κινείται τους τελευταίους μήνες το Μέγαρο Μαξίμου, περιορίζοντας μεν την πρόσβαση για τους ανεμβολίαστους πολίτες, χωρίς, ωστόσο, οι υφιστάμενοι υγειονομικοί περιορισμοί να αποκτήσουν στο μέλλον χαρακτήρα αποκλεισμού.
«Έχουμε λοιπόν μία αυστηρή πολιτική, αλλά δεν θα φτάσουμε στο σημείο της Αυστρίας, να επιβάλλουμε πλήρες lockdown» για τους ανεμβολίαστους πολίτες τόνισε από το Λονδίνο ο κ. Μητσοτάκης, κάτι που φαίνεται πως θα επαναλάβει και σήμερα από την Αθήνα, παρότι η απόφαση για το σημερινό, τηλεοπτικό μήνυμα του Πρωθυπουργού φαίνεται ότι ελήφθη στη βρετανική πρωτεύουσα. Στον αντίποδα, «προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τους ανεμβολίαστους πολίτες να εμβολιαστούν. Πώς το κάνουμε αυτό;» διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός. «Το κάναμε πιο δύσκολο για τους ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση στα εστιατόρια, ώστε να μην μπορείς να έχεις ένα δείπνο σε εσωτερικό χώρο στην Ελλάδα τώρα αν είσαι ανεμβολίαστος» περιέγραψε αναλυτικά ο κ. Μητσοτάκης, παραχωρώντας συνέντευξη στο ITV.
«Παρών» και ο ΕΟΔΥ
Πιο ενεργό συμμετοχή στην ενίσχυση της «εκστρατείας πειθούς» φαίνεται πως αποκτά και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), αποκρυσταλλώνοντας ακόμη περισσότερο το σημερινό τοπίο της πανδημίας στη χώρα. Ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται σήμερα το πρωί, καθώς σε συνάντηση εργασίας του με εκπροσώπους του Τύπου, ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με την αξία και την προστατευτική ισχύ των εμβολίων. Συγκεκριμένα, ο κ. Ζαούτης θα αναφερθεί εκτενώς σε στατιστικά δεδομένα που αφορούν στους εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες, αλλά και στα συμπεράσματα που προκύπτουν από την αναλυτική τους επεξεργασία, προκειμένου να γίνουν ευρέως αντιληπτά τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του εμβολιασμού, τόσο στο γενικό πληθυσμό, όσο και σε ειδικές, ηλικιακές ομάδες.