Κάλεσμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Συρία απηύθυνε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ενώ η κατάσταση επί του πεδίου μοιάζει να ξεφεύγει από τον έλεγχο.
Κάλεσμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει τους ρωσικούς βομβαρδισμούς εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών στη Συρία απηύθυνε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, καθώς συνεχίζονται οι πυρετώδεις προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός στο συριακό εμφύλιο, μέσα σε διπλωματικό «ναρκοπέδιο».
Οι δύο ηγέτες επικοινώνησαν τηλεφωνικά το Σάββατο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, με τον κ. Ομπάμα να «επισημαίνει» στον ρώσο ομόλογό του ότι «τώρα η Ρωσία να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο» στην ειρηνευτική διαδικασία, «διακόπτοντας την αεροπορική εκστρατεία της εναντίον των δυνάμεων της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης».
Ο κ. Ομπάμα τόνισε ακόμα την ανάγκη να παρασχεθεί άμεσα ανθρωπιστική βοήθεια στις πόλεις και τις περιοχές που είναι αποκλεισμένες ή πολιορκημένες.
Η συνομιλία Ομπάμα – Πούτιν ήλθε στον απόηχο της συμφωνίας μεταξύ Ουάσιγκτον, Μόσχας και άλλων δυνάμεων να επιδιώξουν μία άτυπη κατάπαυση του πυρός στη Συρία εντός μίας εβδομάδας, προκειμένου να δρομολογηθεί η «παγωμένη» διαπραγμάτευση μεταξύ των ανταρτών και του καθεστώτος Άσαντ για πολιτική μεταβατική λύση στην κρίση.
Η νεότευκτη συμφωνία όμως – που δεν ισοδυναμεί καν με επίσημη εκεχειρία – έχει ήδη χτυπήσει «υφάλους», με τη Ρωσία να αξιοποιεί το περιθώριο της μίας εβδομάδας ώστε να υποστηρίξει αεροπορικά την προσπάθεια των καθεστωτικών δυνάμεων να περικυκλώσουν το Χαλέπι.
Η κατάσταση έγινε ακόμα πιο περίπλοκη όταν οι σύροι κούρδοι αντάρτες που δρουν στη βόρεια Συρία αποφάσισαν να εκμεταλλευτούν την ρευστή κατάσταση στο Χαλέπι ώστε να επεκτείνουν τη ζώνη κυριαρχίας τους προς τη Μεσόγειο, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της γειτονικής Τουρκίας, η οποία βλέπει τις συρο-κουρδικές δυνάμεις ως τρομοκράτες και επέκταση του PKK.
Η Άγκυρα πλήττει με το πυροβολικό της από το Σάββατο τις θέσεις των Κούρδων, με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να συγκρατήσουν και αυτή την κρίση, καλώντας και τις δύο πλευρές να αποκλιμακώσουν την ένταση.
Στην συνομιλία με τον κ. Πούτιν ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Ουκρανίας, ζητώντας οι «συνδυασμένες ρωσικές – αυτονομιστικές δυνάμεις» να συμμορφωθούν με την ειρηνευτική συμφωνία του Μινσκ.
Η Ρωσία πάγια αρνείται ότι έχει στείλει οργανωμένες δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία.