Πολιτική

Οι καλεσμένοι και τα πρόσωπα – έκπληξη που μίλησαν στο Συνέδριο της ΝΔ

Εκτενείς ήταν στο Συνέδριο Αρχών και Θέσεων της Νέας Δημοκρατίας, οι αναφορές του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ιστορία του κόµµατος, αλλά και στο στοίχηµα της ανανέωσης, το οποίο θεωρεί «αυτονόητη προϋπόθεση της ύπαρξης της Ν.∆.».

Υπενθυμίζεται ότι ήταν ο πρώτος αρχηγός κόµµατος που καθιέρωσε το Μητρώο Νέων Πολιτικών Στελεχών µε διαδικασίες αξιολόγησης ανθρώπινου δυναµικού που εφαρµόζονται στον ιδιωτικό τοµέα και µε ανοιχτό προσκλητήριο προς τους πολίτες εκτός Ν.∆.

Είναι το πρώτο συνέδριο όπου ένας τόσο µεγάλος αριθµός εκπροσώπων κοινωνικών φορέων που δεν ανήκουν στη Ν.∆. αποδέχθηκε την πρόταση να συµµετάσχει στις θεµατικές ενότητες χωρίς να αισθάνεται ότι θα «καπελωθεί» από ένα κόµµα.

Κάποια πρόσωπα, όπως ο Στ. Ράµφος, ο Μ. ∆ερµιτζάκης, ο Χ. Γεωργιάδης, ο Π. Λιαργκόβας, ο Κ. Μαρκουλάκης, ο Κ. ∆ήµτσας, ο Μ. ∆οµάζος και ο Γ. Φουντουλάκης, ξεχώρισαν µεταξύ των εκτός Ν.∆. οµιλητών.

Στο Συνέδριο, όµως, εξιστόρησαν την προσωπική τους ιστορία και άλλα πρόσωπα, όπως η Κατερίνα Κούρκουλα, νέα αρχιτέκτονας, µε σπουδές και προϋπηρεσία στις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία και την Ελβετία.

Κούρκουλα: Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές προκλήσεις, αλλά και ένας τόπος αβεβαιότητας.

Η κα Κούρκουλα, από το βήμα του Συνεδρίου, ανέφερε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλές προκλήσεις, αλλά και ένας τόπος αβεβαιότητας.

«Η Ελλάδα για μένα είναι ένα τοπίο με διαφορετικού είδους προκλήσεις αλλά σίγουρα με μεγάλες δυσκολίες. Είναι ένας τόπος μεγάλης αβεβαιότητας με την ανάγκη για ριζικά καινούργιες μεθόδους και προσεγγίσεις. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κρίση έχει φέρει τραγικές συνέπειες, παράλληλα όμως η κατάρρευση των εδραιωμένων δομών και προσεγγίσεων, στην κρίση, ανοίγει δρόμους για ευρηματική και καινοτόμα Αρχιτεκτονική. Είναι μία ευκαιρία να προσαρμοστούμε και να αξιοποιήσουμε τις νέες πραγματικότητες για την πρόοδο του επαγγέλματος», σχολίασε.

Ντόβα: «Οι νέοι δεν έχουν ανάγκη από ελεημοσύνη

Από την πλευρά της, η κα. Ντόβα στην ομιλία της, αναφέρθηκε με κύριο θέμα τη νέα γενιά και το γεγονός ότι η Ελλάδα από χώρα των επιδομάτων, ήρθε η ώρα να γίνει χώρα των ευκαιριών.

Στις 5 Ιουλίου του 2015 ο ελληνικός λαός κλήθηκε να ψηφίσει σε ένα δημοψήφισμα, το οποίο θα μείνει στην ιστορία με πολύ μεγάλα γράμματα. Τότε, κλήθηκαν να ψηφίσουν 108.000 18αρηδες. Και εκεί που τη γενιά μου, τη γενιά αυτή, οι περισσότεροι την είχαν ικανοί απλώς να ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το νέο κύμα της νέας ευρωπαϊκής μετανάστευσης ή πολύ απλά να μην προσέρχεται καν στην κάλπη. Την Κυριακή εκείνη, οι νέοι της χώρας ψήφισαν όχι σε ποσοστό 85%. Οι λόγοι για αυτό το αποτέλεσμα είναι πολλοί και αναλύθηκαν από πάρα πολλούς. Δεν είμαι εδώ για να αναλύσω αυτούς τους λόγους. Είμαι εδώ για να δούμε που βρίσκεται αυτή η γενιά δυο χρόνια μετά το μεγάλο όχι», ανέφερε στην εισήγησή της.

Δεν εκπροσωπώ κανέναν άλλων εκτός από τον εαυτό μου, σημείωσε στην έναρξη της ομιλίας του ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης που πήρε το λόγο στο 11ο Συνέδριο της ΝΔ.

Μαρκουλάκης: «Πιστεύω στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ο κ. Μαρκουλάκης έδειξε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως τον αρχηγό μιας παράταξης, σημειώνοντας ότι είναι ένας πολιτικός με ικανότητες και ψύχραιμος. «Είναι ένα διαφορετικός πολιτικός. Μπορεί να ενώσει και εκφράσει όχι μόνο τους ψηφοφόρους του αλλά και τους πολίτες της χώρας. Έχει την δύναμη και την αποφασιστικότητα να αλλάξει πρώτα το κόμμα και μετά τη χώρα. Το λέω με παρρησία. Πιστεύω στον Κυριάκο»!

Ο κ. Μαρκουλάκης τόνισε στην ομιλία του μεταξύ άλλων: «Όλοι ξέρουμε τι πάει λάθος σ’ αυτή τη χώρα. Η κρίση είναι παρεκτροπή από την πραγματικότητα. Έχουμε μια Ελλάδα που πεθαίνει και μια Ελλάδα που πολεμάει να αναστηθεί. Επί δεκαετίες νοιώθαμε την άρνηση.

Συγκρούονται οι επιθυμίες με την πραγματικότητα και λέμε ότι φταίει η πραγματικότητα. Ζήσαμε τον θυμό με τους αγανακτισμένους. Ζήσαμε την διαπραγμάτευση και την πλήρη διάψευσή μας. Το καλό είναι ότι η διάψευση οδηγεί στην συνειδητοποίηση πως αυτό το βράχο, δεν μπορούμε να τον ξεπεράσουμε, αλλά και τον διαλύσουμε. Σήμερα είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε ότι πρέπει να μάθουμε και να ζούμε διαφορετικά. Οφείλουμε να ενηλικιωθούμε».

Αναφερόμενος στην πολιτική τακτική ο κ. Μαρκουλάκης σημείωσε πως: «Η αλήθεια έπρεπε να είναι το βασικό μας σύνθημα στη πολιτική. Δεν έχουμε όμως όλοι την ίδια αλήθεια. Είναι όμως αλήθεια πως δεν μπορείς για πάντα να ξοδεύεις περισσότερα απ’ όσα βγάζεις. Είναι αλήθεια ότι τα Πανεπιστήμια δεν κινδυνεύουν από την κατάργηση του ασύλου, αλλά από τις ομάδες που δρουν ανεξέλεγκτα μέσα σ’ αυτά».

Ράμφος στο συνέδριο της ΝΔ: Χωρίς αυτοκριτική το μόνο που μένει είναι η προπαγάνδα

Αυτοκριτική και αυτοέλεγχο συνέστησε στους πολιτικούς και στα πολιτικά κόμματα ο γνωστός συγγραφέας και φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, από το βήμα του 11ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Ράμφος μίλησε για τη στρατηγική των συμμαχιών, αλλά και το θέμα της εμπιστοσύνης και της πρωτοβουλίας υπό την έννοια της πολιτικής απέναντι στο κράτος.  «Η πολιτική χρειάζεται αυτοέλεγχο και αυτοεξέταση για να σεβαστεί κανείς πάνω από όλα τον ίδιο τον εαυτό του. Όποιος δεν σέβεται τον εαυτό του οδηγείται στην απραξία και η απραξία είναι ο θάνατος της πολιτικής».

Ο κ. Ράμφος υποστήριξε επίσης ότι «θα πρέπει οι πολιτικοί και τα κόμματα να κάνουν αυτοκριτική προκειμένου να ανακτηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη και να αυξηθεί η πολιτική κινητικότητα». Συνέστησε μια γόνιμη αυτοκριτική στους πολιτικούς γιατί «χωρίς αυτοκριτική το μόνο που μένει είναι η προπαγάνδα και η παραπλάνηση. Όποιος ομολογεί τα λάθη αντέχει. Όποιες δοκιμασίες και να περνάει».

Λιαργκόβας: Αφαίμαξη της οικονομίας η υπερφορολόγηση

Την εμπειρία του από τα πέντε χρόνια παραμονής του στο Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, μετέφερε κατά την ομιλία του στο Συνέδριο της ΝΔ, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής του Γραφείου, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Ο κ. Λιαργκόβας επικέντρωσε σε τρία ερωτήματα: «Το πρώτο ερώτημα είναι τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, σε όλα αυτά τα μνημονιακά χρόνια, σε όλα αυτά τα πέτρινα χρόνια. Το δεύτερον, ποια προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν, να μας βασανίζουν. Και το τρίτο, το οποίο καταλήγω, είναι ποια θα πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά της επόμενης μέρας για να γυρίσουμε σελίδα και να έχουμε μία ανάπτυξη διαρκείας στη χώρας μας».

Ο κ. Λιαγκρόβας είπε ότι : «έχουμε καταφέρει να έχουμε μακροοικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα και ότι έχουν γίνει αρκετά, στον τομέα των μεταρρυθμίσεων αν και απομένουν πάρα πολλά να γίνουν στο μέλλον.

Χ. Γεωργιάδης: Έτσι βγήκε η Κύπρος από το μνημόνιο

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας στο συνέδριο της ΝΔ, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η κυπριακή οικονομία βγήκε από το μνημόνιο και επέστρεψε στην ανάπτυξη.

Είπε ότι το 2013 η Κύπρος ήταν στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης και πως όταν ανέλαβε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τα ρευστά διαθέσιμα επαρκούσαν για 30 ημέρες.

“Οι αιτίες κυπριακής κρίσης πάνε ακόμα πιο πίσω στην περίοδο της επίπλαστης ευφορίας όταν το κράτος δαπανούσε αλόγιστα λεφτά που δεν είχε”, συνέχισε, σημειώνοντας πως “με οδυνηρό τρόπο διαπιστώσαμε ότι αυτή η μορφή δεν είναι βιώσιμη, ότι οδηγεί σε φούσκα και οι φούσκες συνήθως σπάνε”.

Και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: “Σήμερα μπορούμε πράγματι να μιλήσουμε για ικανοποιητική ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Η αναβλητικότητα, τα ημίμετρα και η μη εφαρμογή αποφάσεων είναι συνταγή για οικονομικές περιπέτειες”.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική