Άμεση απάντηση στην άκρως επικριτική έκθεση Τσίλκοτ για τις συνθήκες εμπλοκής της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ το 2003 εξέδωσε ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, σημειώνοντας πως ενήργησε με βάση αυτό που θεωρούσε καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Άμεση απάντηση στην άκρως επικριτική έκθεση Τσίλκοτ για τις συνθήκες εμπλοκής της Βρετανίας στον πόλεμο του Ιράκ το 2003 εξέδωσε ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, δηλώνοντας ότι θα αναλάβει την «πλήρη ευθύνη […] χωρίς εξαιρέσεις και δικαιολογίες» για όποια λάθη έγιναν ως προς την προετοιμασία, τον σχεδιασμό και τη διαδικασία του πολέμου ή ως προς τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Ο κ. Μπλερ πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η στρατιωτική δράση στο Ιράκ αναλήφθηκε «καλή τη πίστη» και με βάση αυτό που θεωρούσε καλύτερο για τη χώρα, ενώ επισημαίνει πως η έκθεση αποδεικνύει ότι ο ίδιος δεν ενήργησε με δόλο, ψέματα ή παραπλάνηση.
Επαναλαμβάνει ότι εξακολουθεί να θεωρεί σωστή την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν και πως η σημερινή κατάσταση τρομοκρατίας στο Ιράκ και στη Μέση Ανατολή δεν οφείλεται στον πόλεμο του Ιράκ.
Ο κ. Μπλερ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου το απόγευμα.
Σε δική τους συνέντευξη Τύπου, οι συγγενείς των 179 βρετανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ χαρακτήρισαν τον κ. Μπλερ ως τον «χειρότερο τρομοκράτη του κόσμου» και επιφυλάχθηκαν για όποιες νομικές κινήσεις εναντίον εκείνων στους οποίους η έκθεση Τσίλκοτ επιρρίπτει ευθύνη για τη μη επαρκώς δικαιολογημένη συμμετοχή της Βρετανίας στον πόλεμο.
Παρουσιάζοντας τα πορίσματα της επταετούς έρευνάς του ο σερ Τζον Τσίλκοτ σημείωσε ότι «η Βρετανία επέλεξε να εμπλακεί στον πόλεμο του Ιράκ πριν εξαντληθούν οι επιλογές για ειρηνικό αφοπλισμό του καθεστώτος – η στρατιωτική δράση εκείνη τη στιγμή δεν ήταν η έσχατη επιλογή».
Πρόσθεσε ότι η σοβαρότητα της απειλής που αποτελούσε το Ιράκ, ιδίως ως προς τη δυνατότητα άμεσης χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής, παρουσιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ «με βεβαιότητα που δεν ήταν δικαιολογημένη».
Ταυτόχρονα, οι συνέπειες της εισβολής «υποτιμήθηκαν», ενώ ήταν «εντελώς ανεπαρκής» ο σχεδιασμός για τη μετά-Σαντάμ εποχή.