Διεθνή

Καλύτεροι από ποτέ οι οιωνοί λύσης στην Κύπρο, γράφουν οι FinancialTimes

CA72FBF01173DF8D6D784449649496D0.jpgΗ βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί μία αναλυτική καταγραφή των δεδομένων, με τον κ. Κασουλίδη να λέει ότι η εκτίμησή του βασίζεται στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής

Ως την πιο σοβαρή προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού χαρακτηρίζει τις τρέχουσες συνομιλίες ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης με δήλωσή του στους FinancialTimes.

Η βρετανική εφημερίδα φιλοξενεί μία αναλυτική καταγραφή των δεδομένων, με τον κ. Κασουλίδη να λέει ότι η εκτίμησή του βασίζεται στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής.

«Πολλοί με ρωτούν ‘πόσους μήνες χρειάζεστε ακόμα;’ Η απάντησή μου είναι ότι υπάρχουν ακόμα ορισμένα ακανθώδη ζητήματα. Αν επιλυθούν, είμαστε πολύ κοντά. Αν όχι, τότε δεν είμαστε τόσο κοντά», συμπληρώνει ο Υπουργός Εξωτερικών.

Η εφημερίδα, που παραθέτει και δηλώσεις από τις πρόσφατες συνεντεύξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Οικονομικών, αναφέρει ότι μετά από περισσότερο από μισό αιώνα πικρών ιστορικών προστριβών στην Κύπρο «υπάρχει ένα διαφορετικό πνεύμα στον αέρα».

Το δημοσίευμα προσθέτει ότι τους τελευταίους οκτώ μήνες αυτή η παγωμένη διένεξη έχει «λιώσει» σε τέτοιο βαθμό ώστε κάποιοι πολιτικοί και διπλωμάτες με γνώση των διαπραγματεύσεων να πιστεύουν ότι ίσως το 2016 να είναι η χρονιά της διεξόδου για την Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων αναφέρεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σε θέματα όπως ο διαμοιρασμός εξουσίας, η φύση των νομοθετικών και δικαστικών θεσμών και η πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων. Επίσης μία «ευρεία αλλά ατελής» κατανόηση έχει επιτευχθεί ως προς το περιουσιακό.

Όπως συμπληρώνει ο συντάκτης, «άλλα θέματα όπως κυρίως οι εδαφικές ανταλλαγές, οι εγγυήσεις ασφαλείας και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων θα εξεταστούν στα τελικά στάδια των συνομιλιών».

Οι FinancialTimes σημειώνουν ότι μία συμφωνία θα αποτελούσε «στιγμή ελπίδας» σε μια περιοχή με έξαρση εθνικής βίας, πολιτικών συγκρούσεων, θρησκευτικού εξτρεμισμού και κοινωνικής αναταραχής.

Επισημαίνεται ότι η αφοσίωση του Προέδρου Αναστασιάδη και του κ. Ακιντζί στην εύρεση λύσης είναι ένας από τους βασικούς λόγους για την αισιοδοξία που επικρατεί, όπως επίσης και η κατανόηση του οικονομικού οφέλους της επανένωσης του νησιού.

Το δημοσίευμα κλείνει με την παρατήρηση ότι «ο πιο απρόβλεπτος παράγοντας στην κυπριακή εξίσωση είναι η στάση της Τουρκίας και ειδικότερα του Προέδρου Ερντογάν». Κατά την εφημερίδα, το πιο επιτακτικό ερώτημα είναι κατά πόσο ο Τούρκος Πρόεδρος θα θεωρήσει ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας του να διασφαλίσει ειρήνη στη μία γεωγραφική πλευρά της Τουρκίας συναινώντας σε μια συμφωνία στην Κύπρο, την ώρα που έχει ανοιχτά μέτωπα από το Ιράκ και τη Συρία έως και τη Ρωσία.

«Σίγουρα θα κέρδιζε πόντους στις ΗΠΑ και στη ΕΕ. Εξάλλου, μειώνοντας και εν τέλει καταργώντας τις επιδοτήσεις για το αυτοανακηρυχθέν τουρκοκυπριακό κράτος θα ελάφρυνε την πίεση επί του προϋπολογισμού της Τουρκίας και θα αποδέσμευε στρατιώτες για να αναπτυχθούν αλλού», σχολιάζει ο συντάκτης των FinancialTimesαναφερόμενος στις επιλογές Ερντογάν.

Ως προς τη στάση του Τούρκου Προέδρου στο Κυπριακό μέχρι στιγμής, περιγράφεται ως τήρηση απόστασης από τις συνομιλίες, χωρίς όμως να έχει πει κάτι περί απόσυρσης όλων των τουρκικών στρατευμάτων από τη βόρεια Κύπρο, ένα στοιχείο μη διαπραγματεύσιμο για την ελληνοκυπριακή πλευρά. Σημειώνεται επίσης η «προφανής» ένταση που υπάρχει μεταξύ των κ.κ. Ερντογάν και Ακιντζί.

«Τώρα η επανένωση της Κύπρου απαιτεί την υποστήριξη της Τουρκίας και τη συναίνεση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου. Οι οιωνοί μοιάζουν καλύτεροι από ποτέ», καταλήγει το εκτενές δημοσίευμα των FinancialTimes.

You may also like

More in Διεθνή