Η Κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τα επικίνδυνα παιχνίδια με την Τράπεζα Αττικής.
Τo πόρισμα πρέπει να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα και να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός υπεύθυνα.
Η Νέα Δημοκρατία, ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε επισημάνει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο τραπεζικό σύστημα από τη διαδικασία που επέλεξε η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακεφαλαιοποίηση των πιστωτικών ιδρυμάτων.
Ιδίως, μάλιστα, στην περίπτωση των μη – συστημικών τραπεζών, όπως αυτή της Τράπεζας Αττικής, η διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Κυβέρνηση χαρακτηρίστηκε από σοβαρές παραλείψεις και περίεργες μεθοδεύσεις.
Γι’ αυτό και προκάλεσε ακόμα και την παρέμβαση, τον περασμένο Μάρτιο, του SSM, του εποπτικού μηχανισμού της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, τα οποία δεν έχουν διαψευσθεί, η Τράπεζα της Ελλάδος στο πόρισμα της καταγράφει μεγάλο αριθμό δανειοδοτήσεων στον εργολάβο και τώρα επίδοξο καναλάρχη κ. Καλογρίτσα.
Πιο συγκεκριμένα, ο εργολάβος χρηματοδοτήθηκε με 127.600.000 ευρώ από την Τράπεζα Αττικής. Τα 77.600.000, τα πήρε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας
. Από αυτά, το 2015 είχε πάρει 55.000.000 ευρώ και το 2016 άλλα 22.600.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το πόρισμα του ελέγχου που διενήργησε στην Τράπεζα Αττικής, μικτό κλιμάκιο της Τραπέζης της Ελλάδος και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, στις 27 Ιουνίου 2016 πήρε από την Τράπεζα Αττικής 15.000.000 ευρώ τα οποία φέρεται να χρησιμοποιήθηκαν για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.
Επίσης, φαίνεται ότι:
Το σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων της Τράπεζας παρουσίαζε σοβαρές αδυναμίες.
Η Τράπεζα αύξησε την έκθεσή της σε πιστωτικό κίνδυνο, προς συγκεκριμένους δανειολήπτες που φέρονται να έχουν προνομιακή σχέση με την Κυβέρνηση, σε μια περίοδο όπου παρατηρείται απομόχλευση στο πιστωτικό σύστημα.
Αυτή η πιστωτική επέκταση πραγματοποιήθηκε με “χαλαρά” πιστοδοτικά κριτήρια και παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα παρουσίασε απώλεια καταθέσεων και σταθερή αύξηση της χρηματοδότησης μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA).
Μάλιστα, φαίνεται να είναι η μόνη από τις τράπεζες που πραγματοποίησαν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τον περασμένο Δεκέμβριο, και η οποία δεν κατάφερε να μειώσει την εξάρτησή της από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας, καθώς μεγάλο μέρος της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου χρηματοδοτήθηκε από καταθέσεις του βασικού μετόχου της Τράπεζας.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, αρκετά υψηλότερα από το μέσο όρο της αγοράς και, ενδεχομένως, να αυξηθούν περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη πιστωτική επέκταση με κριτήρια αμφιβόλου αυστηρότητας.
Όλα αυτά έρχονται να συμπληρώσουν την προβληματική διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Αττικής και πρέπει να ελεγχθούν.
Σκιές και ερωτηματικά πάνω στο τραπεζικό μας σύστημα δεν μπορεί να υπάρχουν.
Γνώμονας θα πρέπει να είναι η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η διασφάλιση των αποταμιευτών.
Για τη Νέα Δημοκρατία, προσπάθειες συσκότισης και παραπλάνησης, πρακτικές λειτουργίας με μη τραπεζικά κριτήρια και “αριστεροί οραματισμοί” επιστροφής του τραπεζικού συστήματος σε άλλες εποχές, δεν γίνονται αποδεκτές.
Καμία συγκάλυψη στη σκοτεινή ιστορία της Τράπεζας Αττικής.
Μιχάλης Β. Μπεκίρης
Διευθυντής Προέδρου