Η συγκεκριμένη τομή ήταν πλήρως γνωστή στους ενοίκους του Πενταγώνου, καθώς ανακοινώθηκε επίσημα από τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στις 2 Απριλίου κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή για τον Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Δαπανών. Πλην αυτού, όμως, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας φέρεται σύμφωνος με την ίδρυση της Γενικής Γραμματείας Εθνικής Ασφάλειας, η οποία δρομολογήθηκε με το Π.Δ. 38/2025.
Και αυτό, γιατί συνιστά εδραία πεποίθηση του κ. Δένδια ότι στις αρμοδιότητες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας εμπίπτουν αφενός ο γενικός σχεδιασμός των εξοπλιστικών προγραμμάτων και αφετέρου η υπόδειξη του τύπου των οπλικών συστημάτων που πρέπει να αποκτήσει η χώρα. Από εκεί και πέρα, ωστόσο, ποιο οπλικό σύστημα και από ποια χώρα κατασκευής θα αποκτηθεί, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να θεσμικά να επιλέγεται από την κυβέρνηση φέρεται να εκτιμά ο κ. Δένδιας και ως εκ τούτου από την νέα Γενική Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας.
Εξάλλου, στη νέα, αυτή δομή υπάρχει πρόβλεψη για αυτοτελές τμήμα θεμάτων ΚΥΣΕΑ, με αντικείμενο «την παρακολούθηση πολιτικών αρμοδιότητας του ΚΥΣΕΑ που αφορούν στη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, τα προγράμματα ανάπτυξης των αμυντικών ικανοτήτων και τα μείζονα προγράμματα εκσυγχρονισμού, προμήθειας και παραγωγής αμυντικών μέσω και υλικού».