Οικονομία

Καμπανάκι κινδύνου της βιομηχανίας για τα «τσουχτερά» τιμολόγια ρεύματος

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Oι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν ένα από τα ακριβότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη. Αυτό δεν το αποδεικνύουν μόνο τα επίσημα στοιχεία, αλλά και η κατάσταση την οποία αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες, γεγονός που επανέφερε η Χαλυβουργική. Το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους ήρθε, λοιπόν, στο προσκήνιο με την  απόφαση της εταιρείας να εφαρμόσει  ένα ακόμη πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου 100 ατόμων, καθώς το 2013 είχαν αποχωρήσει ακόμα 148 άτομα.

Μετά το γεγονός το υπουργείο Ενέργειας παρενέβη και ζητά την ανάκληση της απόφασης, κάνοντας λόγο για απολύσεις. Μάλιστα, ο υπουργός κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης έχει συγκαλέσει συνάντηση την Τρίτη με την Ομοσπονδία Μετάλλου, τη νέα διοίκηση της ΔΕΗ και την Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας για να εξεταστεί το αν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα μείωσης του ενεργειακού κόστους, όπως και η διακοψιμότητα.  Τι είναι η διακοψιμότητα; Επιτρέπει σε ενεργοβόρες βιομηχανίες να διακόπτουν για συγκεκριμένες περιόδους τη λειτουργία τους, μειώνοντας τη συνολική ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, με αντάλλαγμα εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος υψηλής τάσης που καταναλώνουν, καθώς θα επιβαρύνουν λιγότερο το σύστημα. Το ζήτημα είναι στο τραπέζι περίπου δύο χρόνια, με την εφαρμογή να καθυστερεί λόγω κενού στο θέμα της χρηματοδότησης. 

Σε κατάσταση SOS η ελληνική χαλυβουργία 

Σημειώνεται ότι  το χαλυβουργείο της Εταιρείας δεν λειτουργεί ήδη από τον Ιούνιο του 2012, ενώ οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις λειτουργούν περιοδικά. Καθ’ όλο αυτό το διάστημα η εταιρεία συνέχιζε να καταβάλει την μισθοδοσία στο σύνολο του προσωπικού. Εκτιμάται ότι οι ζημίες του κλάδου της χαλυβουργίας, την τελευταία πενταετία ξεπερνούν τα 750 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές χαλυβουργικών προϊόντων, από την τρίτη θέση των ελληνικών εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, οδηγούνται σε μηδενισμό, δημιουργώντας ένα κενό 500 εκατ. ευρώ στο εμπορικό ισοζύγιο της χώρας. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, στο πρώτο εξάμηνο λοιπόν του 2014 οι ελληνικές εξαγωγές χάλυβα έπεσαν στις 67.121 τόνους (μερίδιο 3,3%) καταγράφοντας μείωση συγκριτικά με το 2013 σχεδόν 120 χιλιάδες τόνοι. Τις μεγαλύτερες εξαγωγές με μερίδιο 43,7% εμφανίζει η Ιταλία, η Ισπανία με μερίδιο 36,3% και ακολουθεί η Πορτογαλία με μερίδιο 16,4%.

Επίσης,  σύμφωνα με τη μελέτη της Roland Berger –μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων στρατηγικής στον κόσμο– για λογαριασμό της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) Oι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν ένα από τα ακριβότερα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη. Ειδικότερα, η τελική τιμή για τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένων των επίσημων εκπτώσεων των διμερών συμβάσεων και των συμβάσεων διακοψιμότητας, είναι 48 ευρώ η μεγαβατώρα, στην Ιταλία 52 ευρώ η μεγαβατώρα, στην Ισπανία 48 μεγαβατώρα και στην Ελλάδα 62 ευρώ η μεγαβατώρα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα πέντε μέτρα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν είναι: α) να συνεχιστούν οι εκπτώσεις που έχει δώσει η ΔΕΗ και τα επόμενα χρόνια, β) να εφαρμοστούν οι συμβάσεις διακοψιμότητας, γ) να προσαρμοστούν προς τα κάτω οι συντελεστές μη ενεργειακού κόστους (φόροι, τέλη), δ) να επιτραπούν οι εικονικές εισαγωγές ρεύματος και ε) να υπάρξει πραγματικό άνοιγμα της αγοράς με κατάργηση της υποχρεωτικής αγοράς.

Το υπουργείο ζητά ακύρωση της απόφασης 

Η εταιρεία αποδίδει την απόφαση στην  “παρατεινόμενη δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία, σε συνδυασμό με το παράλογο ενεργειακό κόστος (ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο) έχουν πλήξει βαρύτατα την ανταγωνιστικότητα του κλάδου”, όπου και έχουν καταστήσει τη βιομηχανία χάλυβα ένα από τα μεγάλα θύματα της ακολουθούμενης ενεργειακής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει η Χαλυβουργική, μολονότι διαθέτει από τις πλέον σύγχρονες μονάδες στην Ευρώπη, βιώνει, όπως και οι λοιπές εταιρείες του κλάδου, δραματική πραγματικότητα, με μείωση της παραγωγής και συσσώρευση μεγάλων ζημιών”. 

Όμως, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης ζήτησε να διακοπεί ή τουλάχιστον να ανασταλεί άμεσα το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» των 100 εργαζομένων που έχει εξαγγείλει η Διοίκηση της «Χαλυβουργικής», ο οποίος συναντήθηκε τη Δευτέρα με τον επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Γ. Σκινδήλια και με μέλη του προεδρείου του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση με επικεφαλής τον πρόεδρό του Γ. Γάκη. Ο υπουργός χαρακτήρισε απαράδεκτο το πρόγραμμα «εθελουσίας εξόδου» για 100 εργαζομένους της επιχείρησης, που ισοδυναμεί ουσιαστικά με πρόγραμμα απολύσεων και μάλιστα σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα, κατά την οποία υπάρχει πρωτοφανής ανεργία.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία