Οικονομία

Καμπανάκι: Τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν κατα 40%

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Η διαπίστωση ότι  τα ταμεία  έχουν χάσει  έως και 40% των εσόδων τους εξαιτίας της ανεργίας, της μείωσης των μισθών και της αδήλωτης εργασίας είναι το πιο ανησυχητικό «εύρημα» των αναλογιστικών μελετών που θα κρίνουν τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Οι μελέτες οι οποίες αναμένεται με καθυστέρηση να προωθηθούν  στην Κομισιόν στις 27 Οκτωβρίου είναι  γνωστό ότι θα «υπαγορεύσουν» εν πολλοίς τις όποιες αλλαγές στο ασφαλιστικό. Τι δείχνουν λοιπόν έως τώρα;

Σταθεροποίηση της  συνταξιοδοτικής δαπάνης που ήταν 13,6% του ΑΕΠ το 2010 καθώς το κόστος έχει υποχωρήσει λόγω των μειώσεων των συντάξεων και των παροχών. Ωστόσο εμφανίζεται αυξημένη ως ποσοστό του ΑΕΠ (προσεγγίζει το 15%)εξαιτίας της ύφεσης της οικονομίας, γεγονός που θα προκαλέσει ακόμα μια φορά τους δανειστές να απαιτήσουν μεταρρυθμίσεις. 

Το μόνο θετικό μήνυμα  έρχεται από το μέλλον καθώς οι  προβολές των μελετών δείχνουν βελτίωση του ποσοστού τα επόμενα χρόνια με δεδομένη την υποχώρηση της ανεργίας. Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα από 13,6% του ΑΕΠ το 2010 προβλέπεται να αυξηθούν σε 14,1% το 2030 και σε 14,6% το 2060. 

«Ευρήματα» στο ίδιο μήκος κύματος  αναδεικνύει και το προσχέδιο του προυπολογισμού  για τα ταμεία.

Το πιο σημαντικό είναι ότι το 2015 το ΕΚΑΣ διατηρείται και μάλιστα οι δικαιούχοι αυξάνονται και αναμένεται να ξεπεράσουν τις 400.000. Αυτό συμπεραίνεται από την αύξηση της δαπάνης που προϋπολογίζεται. Οι δικαιούχοι είναι φανερό ότι αυξήθηκαν καθώς όλο και περισσότεροι πληρούν τις προυποθέσεις για το επίδομα (περικοπή δώρου, μειωμένα εισοδήματα κλπ). Το ΕΚΑΣ προς το παρόν παραμένει αλλά δεν αποκλείεται το 2016 να συμψηφιστεί με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της προνοιακής  πολιτικής. 

Το σχέδιο προυπολογισμού προβλέπει ακόμη:

-Μικρή μείωση των εσόδων. Να θυμίσουμε ότι εκτός από τη μείωση των εσόδων από εισφορές έχει μειωθεί και η κρατική επιχορήγηση κατά 2,7% .

-Αύξηση  της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Το έλλειμμα στο  ταμειακό ισοζύγιο των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος σε  1,184 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,012 δισ. ευρώ στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.

Τι προκαλεί λοιπόν αυτή την αύξηση της προϋπολογιζόμενης δαπάνης αφού οι συντάξεις έχουν μειωθεί;

– Η αύξηση του αριθμού των νέων συνταξιούχων που θα βγουν στη σύνταξη για να προλάβουν τις νέες αλλαγές
– Η αύξηση της μέσης σύνταξης των νέων συνταξιούχων που πλέον αποχωρούν  με περισσότερα χρόνια ασφάλισης; Η μέση σύνταξη του ΙΚΑ διαμορφώνεται στα 940 ευρώ.
– Η διόγκωση της  δαπάνης για την καταβολή των αναδρομικών καθώς οι ταλαίπωροι αποχωρήσαντες περιμένουν έως και 3 χρόνια για να πληρωθούν την πρώτη τους σύνταξη.

Η κυβέρνηση προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες ταμειακές ανάγκες που δε θα μειωθούν το 2015, προβληματίζεται να ζητήσει την έγκριση της Τρόικας να παραμείνει ως λύση ανάγκης για την ενίσχυση των ταμείων το αποθεματικό του ΑΚΑΓΕ (Απασχολούμενοι σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, Εργαστήρια Ελευθέρων Σπουδών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης και Κολλέγια) και το επόμενο έτος. Να σημειώσουμε ότι ο κουμπαράς του ΑΚΑΓΕ διαθέτει σήμερα 500 εκατ. ευρώ  από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στις κύριες και επικουρικές συντάξεις. 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Οικονομία