Σκληρές μνήμες από το 2011 ξύπνησε η ηχηρή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόηγησης της χώρας μας από τον Οίκο Fitch ο οποίος, όπως συνέβη και πριν τρισήμισι χρόνια, η Ελλάδα κατέβηκε μαζεμένα πολλά σκαλοπάτια αξιολόγησης, στο επίπεδο CCC, επειδή οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να χάσει τη στήριξη της από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Αν και ο Οίκος εκτιμά ότι, παρά το ρίσκο, τελικώς θα εξευρεθεί από κοινού λύση για να μην υπάρξει πιστωτικό γεγονός, η προσδοκία αυτή και μόνον είναι που χωρίζει την Ελλάδα από τον πάτο της κατάταξης DDD που θα σημαίνει χρεωκοπία.
Πρακτικά πάντως, αφού όπως και τότε η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών, το μήνυμα της Fitch δεν πηγαίνει στους ιδιώτες επενδυτές αλλά στα κράτη και τους «Θεσμούς» που εμπλέκονται στην ελληνική υπόθεση.
Στην πραγματικότητα η «καμπάνα» κτυπά κυρίως στο εσωτερικό της χώρας μας που, αν και δεν δανείζεται πια από τις αγορές, δεν έχει βιώσει την εμπειρία μία χρεοκοπίας χωρίς «δεκανίκια» και δίχτυ ασφαλείας. Θεωρητικά κτυπά βέβαια, όπως και τότε, και στο εξωτερικό, στο βαθμό που η πορεία της Ελλάδας επηρεάζει ολόκληρη την ευρωζώνη. Μένει να φανεί όμως αν τελικά μπορεί να επαναληφθεί το σκηνικό του «ντόμινο» υποβαθμίσεων που είχε ξεσπάσει το 2011-2012 και που είχε οδηγήσει τον Fitch και άλλους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίζουν ομαδόν μέχρι και τις γαλλικές τράπεζες ή και την ίδια την γερμανική οικονομία.
Αν πάντως αποδειχθεί πως δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί Σόιμπλε που, ωμά, έχει πει ότι στην παρούσα φάση η Γερμανία και η ευρωζώνη δεν έχουν πλέον να φοβούνται από την κατάσταση στην Ελλάδα, τότε η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να αποκτά με την ξαφνική υποβάθμιση ένα ισχυρό διαπραγματευτικό ατού για να πιέσει να κλείσει το ταχύτερο μία πολιτική συμφωνία χρηματοδότησης με την Ελλάδα, για να μην ξεσπάσει ο «Αρμαγεδδών» για τον οποίο έχει μιλήσει ο κύριος Βαρουφάκης.
Και οι ανησυχίες άλλωστε του Οίκου Fitch δεν φαίνεται να εστιάζονται, προς ώρας τουλάχιστον, στα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας, όπως αυτά προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού πρϋπολογισμού που παρακολουθούν οι αναλυτές του, αλλά κυρίως στο πολιτικό επίπεδο και το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικώς ρήξη και όχι ένα deal, στο οποίο υπολογίζει και προσβλέπει η κυβέρνηση.
Όπως όλα δείχνουν πάντως, από τις εξελίξεις των επομένων ημερών ή και ωρών θα κριθεί αν ο Οίκος Fitch «κτυπήσει» αιφνιδιαστικά και πάλι (πριν τα μέσα Μαΐου) που ήταν δρομολογημένο να συμβεί, εφόσον το απαιτήσουν έκτακτες εξελίξεις και καταστάσεις στη χώρα μας.