«Καρφιά» έριξε ο Νίκος Καραβίτης στον Αλέξη Τσίπρα μόλις πήρε το λόγο στο συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Επιχειρηματιών, μετά την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ανακοίνωσε το θεσμικό πλαίσιο για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας. Ο πρώην σύμβουλος του Γιάννη Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών και καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πάντειο δήλωσε ότι «ο κ. Τσίπρας είπε τετριμμένα. Αυτά τα λένε όλοι», αναφερόμενος στις εξαγγελίες του για ένα σταθερό φορολογικό σύστημα.
Επίσης, δεν άφησε ασχολίαστο το σημείο του κ. Τσιπρα, όπου ανέφερε ότι θα εφαρμόσει «υψηλότερη φορολόγηση στα διανεμόμενα κέρδη και χαμηλότερη σε αυτά τα οποία αποθεματοποιούνται για να επενδυθούν στην πραγματική οικονομία», υπογραμμίζοντας χαμογελώντας ότι «αυτό γίνεται ήδη….».
Παράλληλα, σχολίασε και το κομμάτι τη ομιλίας του κ. Τσίπρα, ο οποίος ανέφερε ότι «σε ουσιαστικό φορολογικό έλεγχο των μεγάλων επιχειρήσεων με αποτελεσματικό έλεγχο των ενδοομιλικών συναλλαγών. Η υπερτιμολόγηση από τις ενδοομιλικές συναλλαγές κυμαίνεται μεταξύ 15%-20% και η απώλεια φορολογικών εσόδων εκτιμάται σε €1-€1,2 δις ετησίως. Το υφιστάμενο πλαίσιο για την τεκμηρίωση των ενδοομιλικών συναλλαγών πρέπει να ενισχυθεί με τη δημιουργία κατάλληλων μονάδων ελέγχου στο Υπουργείο Οικονομικών που θα διαθέτουν τεχνογνωσία και από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και από την Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος και την Επιτροπή Ανταγωνισμού».
Σύμφωνα με το κ. Καραβίτη αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο να γίνει, καθώς είναι ογκώδες και απαιτείται πολυάριθμο προσωπικό. «Πώς θα το κάνει; Πού θα τον βρει τόσο κόσμο», αναρωτήθηκε.
Σχετικά με το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε δημόσιο και σε τράπεζες τάχθηκε υπέρ ενός ενιαίου οργανισμού – φορέα, ο οποίος θα καταγράφει, εισπράττει και θα διαχειρίζεται τις ρυθμίσεις. Όπως επεσήμανε, θα πρέπει να υπάρχει πλήρης εικόνα για το τι χρέη έχει ο καθένας, πως και να μπορεί να πληρώσει. «Γιατί δηλαδή οι δόσεις να είναι 100; Μπορεί να είναι 30 ή 300. Αναλόγως», δήλωσε χαρακτηριστικά. Για τις εισφορές των επιχειρήσεων τόνισε ότι «δεν μπορεί να μειώνονται όταν έχεις ένα ασφαλιστικό σύστημα χωρίς πόρους και να κόβεις συνεχώς από τον συνταξιούχο» και πρότεινε να «φύγει» από τα χέρια του Δημοσίου τα μέρος των επικουρικών ταμείων και να γίνει επαγγελματικό. Ωστόσο, όπως τόνισε, έχει μεγάλο πολιτικό κόστος για να γίνει αυτό.