Το γεγονός της πλήρους αδιαφορίας που δείχνει η παρούσα κυβέρνηση στο θέμα της συντήρησης και της ανάδειξης του σπουδαίου μνημείου της Αμφίπολης αναδεικνύει με σημερινή του ερώτηση προς το Υπουργείο Πολιτισμού ο βουλευτής Σερρών, κ. Κώστας Καραμανλής.
Σχετικά με το θέμα αυτό, ο κ.Καραμανλής δήλωσε:
«Δυστυχώς, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το 2015 μέχρι σήμερα έχει εγκαταλείψει εντελώς το μνημείο της Αμφίπολης. Δεν έχει διαθέσει ούτε ένα ευρώ για τη συντήρηση και ανάδειξη του Τύμβου Καστά –κι επιπλέον, με την κωλυσιεργία του Υπουργείου Πολιτισμού, διατυπώνονται ανησυχίες ότι το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί κι από το ΕΣΠΑ. Δείχνοντας μια απίστευτη ιδεοληψία, αντί να αναγνωρίσει την παγκόσμια εμβέλεια της Αμφίπολης, απαξιώνει το ίδιο το μνημείο αφήνοντάς το στην τύχη του.
Οι πολίτες περιμένουν να μάθουν, έστω και τώρα, γιατί η κυβέρνηση αδιαφορεί προκλητικά για την Αμφίπολη και αν σκοπεύει να πράξει κάτι έστω και στους τελευταίους μήνες της θητείας της.
Σε κάθε περίπτωση, η Νέα Δημοκρατία δεσμεύεται ότι θα αποδώσει εμπράκτως στην Αμφίπολη την προσοχή και το σεβασμό που αρμόζει σε ένα μνημείο με τεράστια αρχαιολογική, ιστορική και εθνική σημασία -ιδίως μάλιστα μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κι επιπλέον, επειδή η ορθολογική ανάδειξη του μνημείου θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια έκρηξη ανάπτυξης στο νομό Σερρών, έχουμε από καιρό καταθέσει ένα ολοκληρωμένο master plan για το τι πρέπει να γίνει στην ευρύτερη περιοχή».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού
Θέμα: Παντελής αδιαφορία της κυβέρνησης για την Αμφίπολη
Με θλίψη διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της και τυφλωμένη από τη μικροκομματική εμπάθεια που τη χαρακτηρίζει, δεν διστάζει να υπαγάγει και τον τομέα του πολιτισμού στις μικροκομματικές της επιδιώξεις.
Πριν από 4 έτη, το καλοκαίρι του 2014, όταν ήρθε στο φως ο Τύμβος Καστά, η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αντιλαμβανόμενη τη σημασία του συγκεκριμένου μνημείου, τήρησε μια υπεύθυνη στάση, ενισχύοντας με κάθε τρόπο τις προσπάθειες της τότε αρχαιολογικής ομάδας.
Όλοι θυμόμαστε ότι τότε τα ευρήματα προσέλκυσαν τα φώτα της δημοσιότητας παγκοσμίως, αλλά στο εσωτερικό, ελέω του αντιπολιτευτικού οίστρου του ΣΥΡΙΖΑ, κατέληξαν να γίνουν αντικείμενο διαπληκτισμού και διχασμού.
Από το 2015, όμως, και μέχρι σήμερα, η παρούσα κυβέρνηση έδειξε μια απίστευτη ιδεοληψία, κι αντί να αναγνωρίσει την παγκόσμια εμβέλεια της Αμφίπολης, έδειξε απαξίωση απέναντι στο ίδιο το μνημείο, με αποτέλεσμα να το αφήσει πλήρως στην τύχη του.
Το κυβερνητικό «Βατερλώ» του Ιουλίου του 2017, με την απόρριψη του φακέλου του Υπουργείου Πολιτισμού για την ένταξη στο ΕΣΠΑ των έργων για τη συντήρηση, αποκατάσταση κι ανάδειξη του μνημείου Καστά στην Αμφίπολη, αποτέλεσε την πιο τρανταχτή απόδειξη της κυβερνητικής αδιαφορίας.
Τότε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία κατέβαλε κάθε φιλότιμη προσπάθεια προκειμένου να βρει πόρους του ΕΣΠΑ για να εντάξει το έργο, αναγκάστηκε να κρίνει την πρόταση του Υπουργείου Πολιτισμού «ανώριμη», δεδομένου ότι απουσίαζαν απ’αυτήν τόσο οι απαραίτητες μελέτες για τις εργασίες που απαιτούνται, όσο και οι λεπτομερείς προϋπολογισμοί για το κόστος αυτών.
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση, όχι μόνο αρνείται πεισματικά να χρηματοδοτήσει το έργο της ανασκαφής και της ανάδειξης του χώρου, μέσω εθνικών πόρων, αλλά αδιαφορεί και για τις μελέτες που πρέπει να γίνουν, ώστε να βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι από το ΕΣΠΑ.
Ακολούθως, τον Νοέμβριο του 2017, και μετά από την κατάθεση τροποποιητικού φακέλου από την πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού, η Περιφέρεια ενέταξε το εν λόγω έργω στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, καθώς και στο διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg, με προϋπολογισμό 1,3 εκατ. ευρώ.
Μάλιστα, σε σχετική συνέντευξη τύπου, η – τότε – Υπουργός Πολιτισμού δήλωνε με σιγουριά πως «προχωράμε ακάθεκτοι», καθώς και ότι «σε τρία περίπου χρόνια το μνημείο του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη θα γίνει επισκέψιμο».
Μόλις, όμως, έσβησαν τα φώτα των τηλεοπτικών σταθμών, έσβησε και το όποιο κυβερνητικό ενδιαφέρον. Έτσι, και παρά το γεγονός ότι στις 23 Φεβρουαρίου 2018 εκδόθηκε η υπουργική απόφαση έγκρισης για την εκτέλεση των πρώτων εργασιών, ουδέποτε υποβλήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού το αντίστοιχο Τεχνικό Δελτίο Υποέργου, μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος, ώστε να αναγνωρίζει το σύστημα ότι υπάρχει νομική δέσμευση.
Συνεπεία αυτού, στις 27 Απριλίου η αρμόδια Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας απέστειλε στη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων προειδοποιητική επιστολή, ενημερώνοντάς την ότι θα υποχρεωθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση να απεντάξει το έργο στα τέλη Ιουλίου 2018.
Ούτε, όμως, κι αυτή η επιστολή φαίνεται ότι συγκίνησε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, ενδεχομένως επειδή συνέπεσε χρονικά και με την Συμφωνία των Πρεσπών και την παραχώρηση από την ελληνική κυβέρνηση της μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας στους βόρειους γείτονές μας.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι να επανέλθει προ ολίγων ημερών ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, και με νεότερη επιστολή του προς την Υπουργό ζητά διευκρινίσεις για τους λόγους που δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στην Αμφίπολη, σημειώνοντας μάλιστα πως «αν οι εργασίες δεν ξεκινήσουν άμεσα ή οι απαντήσεις δεν είναι επαρκείς, θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη».
Αξίζει, πάντως να σημειωθεί, πως η Νέα Δημοκρατία, αποφεύγοντας στις στείρες αντιπολιτευτικές κορώνες, κατέθεσε και επίσημα τις προτάσεις της για τη δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου για τον αρχαιολογικό χώρο, που μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης σε οικονομικό, σε τουριστικό, σε πολιτιστικό αλλά και σε μορφωτικό επίπεδο.
Συγκεκριμένα, στις 12 Μαρτίου 2018, κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης 6/5/26-10-2017, είχα προσωπικά αναπτύξει προτάσεις για την ανάγκη εκπόνησης ενός master plan, ενός ολοκληρωμένου πλέγματος δράσεων, με πρώτο όμως την ανάδειξη του αρχαιολογικού ευρήματος, ώστε να γίνει το συντομότερο επισκέψιμο και να ανοίξει τις πόρτες του στο ευρύ κοινό.
Παράλληλα, προτείναμε την ανάγκη θέσπισης ενός ειδικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδίου για ανάπτυξη, με σεβασμό στο αρχιτεκτονικό τοπίο και το περιβάλλον, καθώς και την άμεση βελτίωση των οδικών αρτηριών, έτσι ώστε να αναβαθμιστούν οι κόμβοι της Εγνατίας και της Μεσολακκιάς, ώστε να μπορεί να είναι το μνημείο προσβάσιμο.
Τέλος, προτάθηκε η ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, με φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα κίνητρα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν παραδοσιακοί και καλαίσθητοι ξενώνες, χωρίς να προσβάλεται το αρχιτεκτονικό τοπίο της περιοχής.
Συνεπεία των ανωτέρω ερωτάται η κα Υπουργός:
1. Για ποιο λόγο κωλυσιεργεί συνεχώς το Υπουργείο Πολιτισμού και δεν προχωρά άμεσα στην έναρξη των εργασιών στο Τύμβο Καστά;
2. Προ έτους, η προκάτοχός σας είχε δεσμευθεί ότι εντός 3 ετών το μνημείο θα είναι έτοιμο προς επίσκεψη. Ποιο είναι το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα το οποίο έχετε θέσει έτσι ώστε να υλοποιηθεί η εν λόγω δέσμευση, και το 2020 να ανοίξουν οι πύλες του μνημείου στο κοινό;
3. Πώς απαντά το Υπουργείο στις επιστολές του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας πως σε περίπτωση που δεν αρχίσουν άμεσα οι εργασίες, το όλο έργο θα απενταχθεί από το ΕΣΠΑ, σύμφωνα με τα όσα ορίζουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες;
4. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχει διατεθεί από την κυβέρνησή σας ούτε 1 ευρώ από εθνικούς πόρους για τη συντήρηση και ανάδειξη του μνημείου της Αμφίπολης;
5. Τι έχετε κάνει μέχρι σήμερα για τη χρηματοδότηση του έργου και ποιες πηγές χρηματοδότησης έχετε εξασφαλίσει έστω για τα επόμενα χρόνια;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Καραμανλής Κώστας – Ν. Σερρών