Διπλό μήνυμα, για εφαρμογή μεν του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, αλλά με παράλληλη στήριξη για μέτρα ανακούφισης και μικρές «ανάσες» από την Κομισιόν, φέρνει με την επίσκεψή του στην κυβέρνηση χώρα μας ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.
Ο Επίτροπος Οικονομικών φθάνει σήμερα στην Αθήνα για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και κυβερνητικά στελέχη. Στόχος είναι να φανεί ότι οι Βρυξέλλες στηρίζουν την Αθήνα αλλά και να πιεστεί η κυβέρνηση για την υλοποίηση των υπεσχημένων παρεμβάσεων. Μήνυμα ότι η Ε.Ε. θα βοηθήσει την Ελλάδα να φέρει σε πέρας τα συμφωνηθέντα μέτρα έστειλε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που ανέφερε επίσης ότι εμπιστεύεται τον κ. Τσίπρα.
Η Αθήνα από πλευράς της δεσμεύεται πως θα προχωρήσουν τάχιστα η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό αλλά και η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Για τα θέματα αυτά μάλιστα, ακριβώς πριν την συνάντηση Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη στις 15.00 το απόγευμα της Τετάρτης , με τη συμμετοχή των οικονομικών υπουργών.
Η κυβέρνηση όμως εναποθέτει όμως στον κύριο Πιέρ Μοσκοβισί τις ελπίδες της, όχι μόνον για να κλείσει σύντομα και χωρίς απρόοπτα η νέα αξιολόγηση -ώστε να έρθει πιο κοντά και η ρύθμιση του ελληνικού χρέους- αλλά και για να μην αλλάξουν τελικώς οι 100 δόσεις και να βρεθούν «ισοδύναμα» για φροντιστήρια, ενοίκια κλπ.
Κα αυτό γιατί τα τεχνικά κλιμάκια των ελεγκτών χτυπούν «καμπανάκι» για την απουσία ή ανεπάρκεια ισοδύναμων μέτρων για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, το 5ευρω στα νοσοκομεία και την υποστήριξη του 20% των δικαιούχων του ΕΚΑΣ οι οποίοι θα χάσουν από τον Μάρτιο του 2016 το εν λόγω επίδομα. Επιπλέον το ΔΝΤ επιμένει ότι θα προκύψει «μαύρη τρύπα» 450.000.000 ευρώ στην εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού (και άλλων 900.000.000 ευρώ το 2016), παρά τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί ή συμφωνηθεί να ληφθούν.
«Για να την αντέξει το σχοινί» με όλα τα νέα σκληρά μέτρα που καλείται να λάβει, η κυβέρνηση προσβλέπει σε χείρα βοηθείας από την Κομισιόν αλλά και τη γαλλική κυέρνηση Ολάντ αφού, όπως συνέβη και τον Αύγουστο που Γάλλοι τεχνοκράτες έσβηναν και έγραφαν τα κείμενα της συμφωνίας, προσβλέπει στη βοήθειά τους για να πετύχει να ελαφρύνει το πακέτο μέτρων που ήδη συμφωνήθηκε.