Σε λογοκρισία και της παραμικρής αναφοράς στον Γκάρι Κασπάροφ προχώρησαν οι υπεύθυνοι της ετήσιας έκδοσης του αθλητικού συνδέσμου «Σπάρτακ», του οποίου ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής είναι μέλος.
Σε πρωτοφανή διαγραφή οποιασδήποτε αναφοράς στον Ρώσο πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή Γκάρι Κασπάροφ προχώρησαν οι υπεύθυνοι της ετήσιας έκδοσης του αθλητικού συνδέσμου «Σπάρτακ».
Ο διεθνούς φήμης γκραντ μαιτρ, γνωστός για την ακτιβιστική του δράση και δεδηλωμένος πολιτικός πολέμιος του Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι οπωσδήποτε το πιο δημοφιλές και επιτυχημένο μέλος του κλαμπ, γεγονός που κάνει ακόμη πιο κραυγαλέα τη λογοκρισία ακόμη και του ονόματός του, λίγο πριν την 80η επέτειο του «Σπαρτάκ».
Όπως καταγγέλλει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Γεβγκένι Γκικ, αν και του ανατέθηκε από τον σύνδεσμο να γράψει δύο αφιερώματα, ένα για τον Κασπάροφ και ένα για τον (επίσης πρώην παγκόσμιο πρωταθλητή σκακιού) Τίγκραν Πετρόζιαν, όταν τελικά έλαβε στα χέρια του την τυπωμένη έκδοση ανακάλυψε ότι τόσο το αφιέρωμά του για τον Κασπάροφ, όσο και οποιαδήποτε αρχειακή αναφορά σε αυτόν, είχε αφαιρεθεί.
Ο Γκικ αποδίδει, ασαφώς, τις ευθύνες σε «υψηλότερα κλιμάκια» χωρίς ωστόσο να προβεί σε κάποια δημόσια υπόθεση ως προς το ποιος θα μπορούσε να το έχει κάνει και γιατί.
Στον απόηχο των καταγγελιών του Γκικ, ο Γκάρι Κασπάροφ έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Υποθέτω πως οι λακέδες του Πούτιν θέλουν να αφαιρέσουν το όνομά μου από κάθε ρωσικό βιβλίο. Τουλάχιστον αυτό θα τους κρατήσει απασχολημένους για καιρό!»
Το οργισμένο «τιτίβισμα» του μεγάλου σκακιστή
Παρ’ όλες τις επιτυχίες του στον «ασπρόμαυρο στίβο», ο Κασπάροφ έχει καταλήξει παρίας επί κυβέρνησης Πούτιν, έχοντας συλληφθεί αρκετές φορές κατά τη συμμετοχή του σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις. Το 2012 μάλιστα είχε ξυλοκοπηθεί από αστυνομικούς έξω από τα δικαστήρια της Μόσχας, στην προσπάθειά του να παρακολουθήσει διά ζώσης την ανάγνωση της ετυμηγορίας των Pussy Riot.
Παρά ταύτα, ο Κασπάροφ ζει ακόμη στη Μόσχα απ’ όπου και αρθρογραφεί επί παντός επιστητού, ενώ αποτελεί και ηγετική φιγούρα αρκετών φιλοδημοκρατικών συλλόγων με τα αναμενόμενα «αντίποινα». Για παράδειγμα μετά το ξέσπασμα της κρίσης στην Κριμαία, η είσοδος στην ιστοσελίδα του μπλοκαρίστηκε απροκάλυπτα από τον αρμόδιο κρατικό φορέα ελέγχου.
Μιλώντας στο Radio Free Europe, ο εκδότης της ετήσιας έκδοσης του κλαμπ «Σπαρτάκ», Γεβγκένι Μπογκατρίεβ, υποστήριξε ότι είναι λάθος να αποδίδεται σε πολιτικά κίνητρα το περιστατικό: «Μερικές φορές τα μέλη των αθλητικών συνδέσμων δεν έχουν καλές σχέσεις με τους διάσημους αθλητές και προτιμούν να μην τους αναφέρουν».