Διεθνή

Κατά της δίωξης αστυνομικών που σκότωσαν λάθος ύποπτο τρομοκράτη στο Λονδίνο αποφάσισε το ΕΔΑΔ

08305E2AE739401FD7229DFA0D39C81C.jpgΟι αστυνομικοί που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Βραζιλιάνο Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες σε σταθμό του υπογείου σιδηρόδρομου του Λονδίνου το 2005 θεωρώντας λανθασμένα ότι επρόκειτο για ύποπτο τρομοκράτη δεν πρέπει να διωχθούν νομικά αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οι αστυνομικοί που πυροβόλησαν και σκότωσαν τον Βραζιλιάνο Ζαν Τσαρλς ντε Μενέζες σε σταθμό του υπογείου σιδηρόδρομου του Λονδίνου το 2005 θεωρώντας λανθασμένα ότι επρόκειτο για ύποπτο τρομοκράτη δεν πρέπει να διωχθούν νομικά αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η απόφαση του δικαστηρίου του Στρασβούργου βάζει τέλος σε μία μακρά διαμάχη μεταξύ της αστυνομίας του Λονδίνου και της οικογένειας του νεαρού ηλεκτρολόγου που σκοτώθηκε στις 22 Ιουλίου 2005 στον σταθμό Stockwell του νοτίου Λονδίνου.

Δύο εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε συρμούς του υπογείου και σε ένα λεωφορείο στη βρετανική πρωτεύουσα, κατά τις οποίες 56 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, μέλη της επίλεκτης αστυνομικής μονάδας CO19 άνοιξαν πυρ κατά του Μενέζες από απόσταση αναπνοής ενώ βρισκόταν σε συρμό του τρένου.

Ο Ντε Μενέζες ζούσε στο ίδιο συγκρότημα διαμερισμάτων του νοτίου Λονδίνου με δύο ύποπτους τρομοκράτες που φέρονταν αναμεμιγμένοι σε αποτυχημένη δεύτερη τρομοκρατική απόπειρα στο Λονδίνο την προηγούμενη ημέρα. Ο νεαρός παρακολουθείτο από τις αρχές ασφαλείας, με την αστυνομία να παραδέχεται στη συνέχεια ότι είχε κάνει λάθος.

Το 2006 η εισαγγελία αποφάσισε ότι κανένας μεμονωμένος αστυνομικός δεν έπρεπε να αντιμετωπίσει κατηγορίες για το θάνατο του Μενέζες, απόφαση που αμφισβήτησε η οικογένειά του. Το 2007 η Ανεξάρτητη Επιτροπή Παραπόνων από την Αστυνομία επίσης έκρινε ότι σε περίπτωση δίωξης κατά συγκεκριμένων ατόμων οι πιθανότητες καταδίκης θα ήταν κάτω από 50%, επομένως αποφάσισε ότι δεν έπρεπε να κατηγορηθούν μεμονωμένοι αστυνομικοί. Η Μητροπολιτική Αστυνομία, ωστόσο, τιμωρήθηκε με χρηματικό πρόστιμο.

Ένορκη ανακριτική διαδικασία το 2008 δεν κατέληξε σε απόφαση, με τον αρμόδιο δικαστή να έχει αποκλείσει προηγουμένως τη δυνατότητα των ενόρκων να κηρύξουν τον θάνατο του Μενέζες αποτέλεσμα παράνομης πράξης.

Η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την οικογένεια του θύματος έγινε στη βάση ότι η απόφαση της Επιτροπής Παραπόνων από την Αστυνομία αποτελούσε λανθασμένη ερμηνεία της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι Ευρωπαίοι δικαστές έκριναν με ψήφους 13 έναντι τεσσάρων ότι δεν έχει συντελεστεί παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τη μη δίωξη των αστυνομικών.

You may also like

More in Διεθνή