Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «επί των ημερών σας, εσκεμμένα, δημιουργήσατε συνθήκες συμφόρησης στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα
Απίστευτη καταγγελία για τον τρόπο που οι αρμόδιες υπηρεσίες χορηγούσαν άσυλο σε μετανάστες έκανε ο κ. Νότης Μηταράκης στην Βουλή.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, καταγγέλλοντας την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «φαινόμενα δογματισμού» και αποκάλυψε πως μεταξύ άλλων «εκδόθηκε θετική απόφαση ασύλου, σε τελεσίδικα καταδικασμένο για κακούργημα, για διακίνηση ανθρώπων. Υπόθεση για την οποία, έχει διαταχθεί πρόσφατα Ένορκη Διοικητική Εξέταση».
Πέραν αυτού ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής ενημερώνοντας τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Δημόσιας Τάξης, Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης υπογράμμισε πως η κατάσταση του μεταναστευτικού έχει αλλάξει ριζικά τους τελευταίους μήνες με σημαντική μείωση αφίξεων, αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, μείωση δομών και δημιουργία νέων κλειστών κέντρων φιλοξενίας. Τόνισε δε ότι στις περιοχές που θα δημιουργηθούν νέες κλειστές δομές θα σταματήσουν τα προγράμματα φιλοξενίας σε διαμερίσματα ενώ σε άλλο σημείο επανέλαβε ότι θα διακόπτονται τα επιδόματα προς όσους παίρνουν άσυλο.
Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι «επί των ημερών σας, εσκεμμένα, δημιουργήσατε συνθήκες συμφόρησης στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, γεμίσατε την Ελλάδα δομές, δίνατε ατέρμονα επιδόματα και στέγαση, κάνατε την χώρα μας θελκτικό προορισμό για μετανάστες».
Αναφορικά με την πορεία των μεταναστευτικών ροών παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία: «
• Σάμος μεταναστευτικό 2020: αφίξεις 1.267 και αναχωρήσεις 3.668, ενώ το 2019 αφίξεις 6.812 και αναχωρήσεις 3.731.
• Λέσβος μεταναστευτικό 2020: αφίξεις 4.155 και αναχωρήσεις 13.605, ενώ το 2019 αφίξεις 16.159 και αναχωρήσεις 5.281.
• Χίος μεταναστευτικό 2020: αφίξεις 866 και αναχωρήσεις 3.263, ενώ το 2019 αφίξεις 4.486 και αναχωρήσεις 1.494».
«Φέτος στο τρίμηνο του καλοκαιριού καταγράφηκε μείωση κατά 89% των ροών, καθώς πέρσι στο διάστημα Ιουνίου – Αυγούστου οι αφίξεις ήταν 18.519 και φέτος αφίχθησαν μόνο 2.076 άτομα. Συνολικά, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο οι μεταναστευτικές ροές έχουν περιοριστεί κατά 65%. Το 2017, μπήκαν 16.360, το 2018 26.694, το 2019 32. 853. Φέτος, έφτασαν στη χώρα μας μόνο 11.492» είπε ο κ. Μηταράκης για να προσθέσει σε άλλο σημείο ότι και οι αποφάσεις έκδοσης ασύλου έχουν αυξηθεί κατά 109% σε σχέση με το 2019.
Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία οι εκκρεμείς αιτήσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα (95.284 αιτήσεις έναντι των 138.653 εκκρεμών αποφάσεων που υπήρχαν τον Δεκέμβριο του 2019)
Αναφορικά με τις νέες δομές είπε ότι «γίνονται όλες πλέον κλειστές και ελεγχόμενες. Για την ασφάλεια όλων, και των διαμενόντων και των τοπικών κοινωνιών».
Σημείωσε πως «Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, με απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, για την επιλογή αναδόχου του έργου κατασκευής των νέων κλειστών δομών σε Σάμο, Κω & Λέρο.
Έργα χρηματοδοτούμενα κατά 100% από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το τονίζω ως απάντηση στα λεγόμενα συναδέλφων της αντιπολίτευσης, ότι το έργο βαραίνει το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Στις νέες αυτές δομές θα υπάρχουν:
• Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης,
• διπλή περίφραξη τύπου ΝΑΤΟ, με δρόμο ανάμεσα για κίνηση οχημάτων ασφαλείας,
• τουρνικέ με κάρτες εισόδου / εξόδου για τον έλεγχο όλων των εισερχομένων και εξερχομένων, με παράλληλο έλεγχο προσώπων και αποσκευών που εισέρχονται,
• ασφαλείς γειτονιές για ασυνόδευτα ανήλικα & οικογένειες,
• συστήματα παρακολούθησης και πυρασφάλειας,
• υγειονομική μονάδα,
• διοικητικούς και κοινόχρηστους χώρους.
Η δομή θα παραμένει κλειστή τις βράδυνες ώρες, κανόνας που ήδη εφαρμόζουμε, από 20:00 έως 08:00, στην Προσωρινή Δομή Φιλοξενίας στην Μυτιλήνη,
Παράλληλα διακόπτουμε, όπου υπάρχουν τέτοιες δομές, τη χρήση διαμερισμάτων στις πόλεις, ξεκινώντας από 1/1/2021 σε Σάμο, Κω και Λέρο.
Ήδη στη δομή της Μαλακάσας έχουν εγκατασταθεί τα πρώτα τουρνικέ για έλεγχο εισόδου, και προχωρά η εγκατάσταση συστήματος entry/exit με κάρτα, ώστε η είσοδος να ναι ελεγχόμενη στους πραγματικούς διαμένοντες».
«Η Μόρια τελείωσε»
Αναφορικά με την Μόρια είπε «η Μόρια τελείωσε. Έχουμε την ευκαιρία να χτίσουμε κάτι καλό από το μηδέν.Κατά τα πρότυπα των ΚΥΤ των άλλων νησιών. ΚΥΤ σύγχρονα, ασφαλή και αξιοπρεπή τόσο για την εικόνα της χώρας όσο και για τους αιτούντες. Και άμεσα θα ξεκινήσει η κατασκευή της μόνιμης δομής, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Φυσικά οι υπαίτιοι του εμπρησμού, που έθεσε χιλιάδες ζωές σε κίνδυνο, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την Ελληνική δικαιοσύνη. Ο δρόμος και το παλιό ΚΥΤ της Μοριας θα καθαριστούν άμεσα και περιμένω σύντομα την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για να προχωρήσουμε σε αποζημιώσεις προς τους κατοίκους που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται. Παράλληλα, σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε αναδάσωση του ελαιώνα πέριξ του ΚΥΤ».
Ο ίδιος ανέφερε μάλιστα ότι άμεσα θα μεταφερθούν 406 ασυνόδευτα ανήλικα από την Μόρια σε δομές της Βόρειας Ελλάδας.