Πολιτική

Κατάρ-gate: Η Καϊλή θα «πληρώσει» τη συμφωνία Παντσέρι με τους Βέλγους

Ολο και πιο δυσχερής γίνεται η θέση της Εύας Καϊλή έναντι των βελγικών αρχών που ερευνούν τη δυσώδη υπόθεση του Qatar-gate, με τις δωροδοκίες Ευρωπαίων πολιτικών και παραγόντων για την προώθηση των συμφερόντων του εμιράτου.

Αφενός, το Προδικαστικό Συμβούλιο αποφάσισε την περασμένη Πέμπτη να συνεχιστεί η προφυλάκιση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, απορρίπτοντας τη σχετική αίτηση αποφυλάκισης που είχε καταθέσει, αφετέρου, προέκυψε στο μεταξύ η συμφωνία που έκανε με τις βελγικές αρχές ο φερόμενος ως εγκέφαλος του κυκλώματος Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, η οποία ευνοεί μεν τον ίδιο, αλλά επιδεινώνει δραματικά τα δεδομένα για τους άλλους εμπλεκομένους, καθώς προτίθεται να δώσει επιβαρυντικά στοιχεία για να έχει ο ίδιος ευνοϊκή αντιμετώπιση.

Η κίνηση του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή αιφνιδίασε τις άλλες πλευρές, ήτοι όσους ελέγχονται ή και ήδη βρίσκονται στα χέρια των βελγικών αρχών με βαριές κατηγορίες και οι οποίοι απέφυγαν να κάνουν οποιοδήποτε βήμα για έναν συμβιβασμό τέτοιου είδους, κατά κύριο λόγο επειδή επιμένουν ότι είναι αθώοι, όπως η Εύα Καϊλή.

Ενδεικτικό της διαφοράς που υπάρχει στην αντιμετώπιση υπόπτων που συνεργάζονται με τις Αρχές σε σχέση με όσους δεν υιοθετούν τέτοια τακτική είναι το γεγονός ότι ο Παντσέρι αναμένεται να εκτίσει ποινή φυλάκισης μόλις ενός έτους και μέρος αυτής κατ’ οίκον με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, όπως τουλάχιστον διατείνονται οι δικηγόροι του.


kaili_thema_in__2_

«Ματαιοπονούν. Κομμάτια να με κάνουν, δεν θα παραδεχτώ ποτέ κάτι που δεν έκανα», δηλώνει μέσω των δικηγόρων της η προφυλακισμένη ευρωβουλευτής. Ομως το βασανιστικό ερώτημα για την ίδια και τους συνηγόρους της παραμένει: θα εμπλέξει και την ίδια ο Αντόνιο Παντσέρι ή θα περιοριστεί στη συνεργασία του με τον σύντροφό της και πρώην βοηθό του, Φραντσέσκο Τζόρτζι;

Στο μνημόνιο που δέχθηκε να υπογράψει ο φερόμενος ως έχων την μπαγκέτα του «παρα-λόμπινγκ» με τις βελγικές αρχές δεσμεύεται, εκτός από τη δομή και τη δράση του κυκλώματος, να αποκαλύψει τις διαδρομές του χρήματος από τις πηγές έως τα πολιτικά πρόσωπα που δωροδοκήθηκαν.

Υπό αυτή την έννοια, η αγωνία στην πλευρά Καϊλή είναι πλέον, αν και τι προτίθεται να πει ο Παντσέρι για τη δική της θέση στο όλο αμαρτωλό παζλ που άφησε εμβρόντητη την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τους θεσμούς των Βρυξελλών και πρωτίστως το ίδιο το Ευρωκοινοβούλιο. Με το κύριο ερώτημα να αφορά το αν ο Ιταλός σκοτεινός παράγοντας θα αναφερθεί και στην ίδια ή θα περιοριστεί στο πώς ήταν η συνεργασία του με τον σύντροφό της και πρώην βοηθό του, τον Φραντσέσκο Τζόρτζι.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική