Για μέτρα που περιορίζουν τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις εντός του 2015 δεσμεύτηκε η κυβέρνηση έναντι των δανειστών ενώ υπόσχεται ότι θα ανοίξει και πάλι το ασφαλιστικό με μέσο μακροπρόθεσμο επανασχεδιασμό του τρόπου υπολογισμού κύριων και επικουρικών συντάξεων.
Αυτό σημαίνει ότι η κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και η αναστολή εφαρμογής της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης του 2010 είναι μέτρα προσωρινού χαρακτήρα. Ωστόσο το δημοσιονομικό κόστος των θετικών μέτρων (αναστολή μειώσεων, διατήρηση ΕΚΑΣ, 13η σύνταξη) για το 2015 το οποίο ανέρχεται συνολικά σε 1.078 δισ. ευρώ ενδέχεται να βρει αντίθετους τους Ευρωπαίους εταίρους οι οποίοι θα απαιτήσουν να καλυφθεί με ισοδύναμα μέτρα με δεδομένο ότι η «μαύρη τρύπα των ταμείων έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο προς τους δανειστές επισημαίνεται:
1. Για τις κύριες συντάξεις: Από το 2010 οι κύριες συντάξεις έχουν υποστεί δραματική μείωση η οποία θα έφθανε το 35% με 50% με την πλήρη εφαρμογή του ν.3863/2010. Ως εκ τούτου προτείνει την αναβολή εφαρμογής του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων. Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 2 εκατ. ευρώ για το 2015.
2. Για τις επικουρικές: Η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος θα οδηγούσε τις επικουρικές συντάξεις σε μειώσεις 35% με 80%. Προτείνεται η αναβολή εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις με κόστος 326 εκατ. ευρώ για το 2015 καθώς και η κατάργηση της ρήτρας θανάτου.
3. Εφάπαξ: Προτείνεται η αντικατάσταση του μαθηματικού τύπου στα εφάπαξ, με κόστος 70 εκατ. ευρώ για το 2015.
4. ΕΚΑΣ: Προτείνεται η διατήρηση του ΕΚΑΣ για την αδύναμη κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων ,με δημοσιονομικό κόστος 82 εκατ. ευρώ.
5. Καταβολή 13ης σύνταξης για τους συνταξιούχους που βρίσκονται κοντά στο όριο της φτώχειας. Στο κείμενο δεν αναφέρεται το πλαφόν των 700 ευρώ αλλά δηλώνεται ότι το δώρο Χριστουγέννων θα χορηγηθεί σε συνταξιούχους με μηνιαίες αποδοχές κάτω από ένα όριο το οποίο θα συμφωνηθεί. Το δημοσιονομικό κόστος θα ανέλθει στα 600 εκ. ευρώ για το 2015.
6. Η κυβέρνηση δεσμεύεται να εξαλείψει έως το δεύτερο εξάμηνο του 2015 τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις που προκαλούνται με ενθάρρυνση των εργοδοτών (πχ. στις τράπεζες) και επιβαρύνουν το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης . Διευκρινίζει πάντως ότι δε θα θιγούν τα θεμελιωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα.
7. Στο κείμενο εκφράζεται η πρόθεση να καταργηθούν τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που εφαρμόζονται στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες.
8. Εως το τέλος του 2015 θα προχωρήσουν οι ενοποιήσεις των Ταμείων (με όφελος 10 εκατ. ευρώ) ενώ θα επιδιωχθεί οι ρυθμίσεις οφειλών στα ταμεία να αποφέρουν έσοδα 300 εκατ. ευρώ για το 2015. Ακόμη θα δημιουργηθεί ειδική υπηρεσία (Single Debtors Registry) που θα βοηθά στην συγκέντρωση χρεών. Προσδοκώμενα έσοδα από το μέτρο 150 εκατ. ευρώ για το 2015 και 300 εκατ. ευρώ για το 2016. Επίσης σχεδιάζεται η εξοικονόμηση 50 εκατ. ευρώ από τα αναξιοποίητα περιουσιακά στοιχεία των Ταμείων, συμπεριλαμβανομένης της ακίνητης περιουσίας.
9. Αναφέρεται επίσης το μέτρο επέκτασης της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης σε ειδικές ομάδες ανασφάλιστων έως τον Φεβρουάριο του 2016 ενώ προτείνεται η δημιουργία ομάδας που θα είναι υπεύθυνη για την διασύνδεση και συμβατότητα των ταμείων με στόχο τη μείωση του διοικητικού κόστους.
10. Ακόμη προτείνονται μέτρα όπως μείωση του χρόνου απονομής των συντάξεων μέσα από προσλήψεις και αναβάθμιση του πληροφοριακού συστήματος , θεσμοθέτηση απλούστερου τρόπου πιστοποίησης αναπηρίας και ηλεκτρονική ανανέωση της ασφαλιστικής κάλυψης ( κατάργηση βιβλιαρίων υγείας)
Αγορά εργασίας
– Στο κείμενο προτείνεται η καθιέρωση ενός ενιαίου κατώτατου μισθού για εργάτες και υπαλλήλους, αδιακρίτως ηλικίας . Ο μισθός θα αυξηθεί σταδιακά σε δύο φάσεις (Οκτώβριο ’15 και τελευταίο τετράμηνο του ’16) σε συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους ώστε να ενισχυθούν τα εισοδήματα των χαμηλόμισθων που έχασαν τα τελευταία χρόνια το 50% της αγοραστικής τους δύναμης ( δεν αναφέρεται το ύψος του καταληκτικού μισθού 751 ευρώ). Το δημοσιονομικό κόστος κρίνεται αμελητέο για 2015 και 2016, σύμφωνα με τα πρωταρχικά στοιχεία που έχουν μετρήσει οι αρμόδιες αρχές. (αύξηση επιδόματος ανεργίας και οικογενειακών επιδομάτων που βασίζονται στον κατώτατο μισθό)
– Προτείνεται επίσης η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και της διαιτησίας σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας
– Προτείνεται η αναβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας για τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας η οποία έχει αυξηθεί επικίνδυνα κατά την διάρκεια της περασμένης 4ετίας εξαιτίας της «φύσης» της ελληνικής οικονομίας.
– Ενημέρωση εργαζομένων και κωδικοποίηση και απλούστευση της εργατικής νομοθεσίας.