Ο αρμόδιος Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων εκφράζει πάντως έντονες ανησυχίες για τις νέες καταγγελίες περί χρήσης αερίων μουστάρδας, σαρίν και χλωρίου στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
Όλα τα χημικά όπλα που είχε δηλώσει η Συρία το 2013 έχουν πλέον καταστραφεί, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο αρμόδιος Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), δύο χρόνια μετά την έναρξη της όλης διαδικασίας.
Ο ΟΑΧΟ εκφράζει πάντως έντονες ανησυχίες για τις νέες καταγγελίες περί χρήσης αερίων μουστάρδας, σαρίν και χλωρίου στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, καταγγελίες που έχουν εγείρει ανησυχίες ότι μέρος του συριακού οπλοστασίου δεν δηλώθηκε ή έχει λεηλατηθεί και πιθανώς βρίσκεται στα χέρια επικίνδυνων οργανώσεων.
Ο Οργανισμός έχει ανακοινώσει πως ερευνά 11 ύποπτα περιστατικά όπου ενδεχομένως έχει γίνει χρήση χημικών ουσιών. Δεν έχουν δοθεί στοιχεία για πότε και το πού έλαβαν χώρα οι επίμαχες 11 επιθέσεις.
«Η καταστροφή βάζει τέλος σε ένα σημαντικό κεφάλαιο όσον αφορά τον τερματισμό του προγράμματος παραγωγής χημικών όπλων στη Συρία […] Συνεχίζουμε το έργο μας ώστε να ανταποκριθούμε στη συνεχιζόμενη χρήση χημικών όπλων στη χώρα αυτή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Αχμέτ Ιζιμτζί.
Οι τελευταίες 75 φιάλες υδροφθορίου καταστράφηκαν σε ένα εργοστάσιο στο Τέξας των ΗΠΑ. Η διαδικασία καθυστέρησε να ολοκληρωθεί καθώς ήταν αναγκαίο να βρεθεί «μια τεχνική λύση για τον χειρισμό των φιαλών υπό επιδεινούμενες και επικίνδυνες συνθήκες», σημείωσε ο ΟΑΧΟ.
Με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, τα συριακά χημικά όπλα θα έπρεπε να έχουν καταστραφεί μέχρι τον Ιούνιο του 2014.
Η συμφωνία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας για τη δήλωση και την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων επετεύχθη το 2013, στον απόηχο της δημοσιοποίησης οπτικού υλικού που φαίνεται να εικονίζει τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ εναντίον αμάχων στον οικισμό Γούτα.