SelectedΟικονομία

«Kαθαρή, συνετή και κοινά αποδεκτή» διέξοδο ζητά η Αθήνα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Να κλείσει έως τα Χριστούγεννα τη διαπραγμάτευση για μία σχέση κοινά αποδεκτή στην μετά-Μνημόνιο εποχή επιδιώκει η Αθήνα. Οι συζητήσεις είναι ακόμη στην αρχή και «είναι πρόωρο να μιλά κανείς για το ποιο θα είναι το νέο modus vivendi» έλεγε μετά το Γιούρογκρουπ  του Λουξεμβούργου πηγή της ελληνικής αποστολής . Τα σενάρια είναι πολλά και όλα μοιάζουν ανοιχτά. Ωστόσο η Αθήνα βάζει και «κόκκινες γραμμές» στις πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων για περισσότερες και πιο σκληρές μεταρρυθμίσεις (όπως στο Ασφαλιστικό) που η κυβέρνηση θέλει να τι διαχειριστεί με το δικό της τρόπο, και όχι εν θερμώ και υπό πίεση των δανειστών

Μετά την Ουάσιγκτον και τη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ,  Γκίκας Χαρδούβελης στο Λουξεμβούργο έφερε στους Ευρωπαίους ομολόγους του το ζήτημα μιας νέας και κοινά αποδεκτής σχέσης με τους δανειστές.

Όπως εξηγούσε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «πρέπει να πάμε σε μία καθαρή και συνετή έξοδο» από το Μνημόνιο. Αυτή την φράση-«κλειδί» είχε αναφέρει ο κ. Χαρδούβελης  και στον επικεφαλής του Eurogoroup κ. Ντάισελμπλουμ, εννοώντας πως και όταν φύγει η Τρόικα από τη χώρα μας, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο η Αθήνα δεν δέχεται να τελεί διαρκώς πλέον υπό πίεση για νέα μέτρα. Οι Ευρωπαίοι έδειξαν στον κύριο Χαρδούβελη πως «η συζήτηση για την επόμενη μέρα δεν μπορεί να γίνει ακόμα, πριν κλείσει η τρέχουσα αξιολόγηση από την Τρόικα».

«Δεν θα φτάσουμε πότε στο 100% των προαπαιτουμένων, έχουμε καλύψει το 65%» έλεγε αρμόδια πηγή του οικονομικού επιτελείου μετά το Γιούρογκρουπ. Η Αθήνα θέτει έτσι «κόκκινες γραμμές», ειδικά στο Ασφαλιστικό.

Στόχος της Αθήνας, έλεγε η ίδια πηγή,  είναι ένα βιώσιμο ασφαλιστικό «χωρίς αδικίες», εννοώντας πως η ελληνική πλευρά θέλει να αποφύγει πλέον βεβιασμένες ενέργειες και «τυφλά κτυπήματα» που ζητούν οι ξένοι, αλλά να στηριχτεί στις αναλογιστικές μελέτες που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες.

Στο Γιούροργκρουπ υπήρξαν έντονες πιέσεις από Ευρωπαίους αξιωματούχους στην Αθήνα, για τον φόβο χαλάρωσης των προσπαθειών για μεταρρυθμίσεις. Έντονα μίλησε για αυτά ο εκτελών χρέη Επιτρόπου Δημοσιονομικών Υποθέσεων κ. Κατάινεν. Προφανώς, αν και στο Γιούροργκρουπ δεν έγινε σχετική κουβέντα, όλοι έχουν στο μυαλό τους «τον πολιτικό κύκλο» και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, όπως παραδέχτηκε και ο πρόεδρος Ντάιζελμπλουμ.

Ως προς τη συνέχιση της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας, ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε από το Λουξεμβούργο ότι κανείς δεν μιλά για νέο πρόγραμμα: «ήδη τα χρήματα που έχουν δοθεί είναι πολλά, καλείς δεν λέει  ότι θα μας δώσουν και άλλα, ότι θα υπάρχει  νέο πρόγραμμα» ανέφερε σε συζητήσεις του.

You may also like

More in Selected