Βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του δημόσιου συστήματος ήταν το σταθερά αυξανόμενο κόστος των ασφάλιστρων, όμως τα πρώτα exit polls από το δημοψήφισμα της Κυριακής δείχνουν ξεκάθαρη νίκη για το ισχύον, καθαρά ιδιωτικό σύστημα.
Ξεκάθαρο «όχι» σε πρόταση για την ίδρυση δημόσιου συστήματος ασφάλισης για την υγεία έδωσαν με δημοψήφισμα οι πολίτες της Ελβετίας, όπως δείχνουν τα πρώτα exit polls.
Συγκεκριμένα, περίπου το 64% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της διατήρησης του αμιγώς ιδιωτικού ασφαλιστικού συστήματος, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της εταιρείας gfs.bern.
Αν τα πρώτα στοιχεία επιβεβαιωθούν, θα πρόκειται για μια συντριπτική ήττα για τα κεντροαριστερά κόμματα που ζήτησαν το δημοψήφισμα, και κατόρθωσαν να συγκεντρώσουν τις 100.000 υπογραφές που απαιτούνται για προσφυγή στις κάλπες.
Βασικό επιχείρημα των υποστηρικτών του δημόσιου συστήματος ήταν το σταθερά αυξανόμενο κόστος των ασφάλιστρων, τα οποία βαραίνουν το μέσο ελβετό πολίτη.
«Κατά τα τελευταία 20 χρόνια, οι δαπάνες Υγείας στην Ελβετία έχουν αυξηθεί κατά 80% και τα ασφάλιστρα κατά 125%», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο οφθαλμίατρος Μισέλ Μάτερ, επικεφαλής της Ιατρικής Ομοσπονδίας της Γενεύης, η οποία είναι υπέρ της κατάργησης του υφιστάμενου συστήματος.
Τυχόν μετάβαση σε ένα δημόσιο σύστημα ασφάλισης θα συνιστούσε «σεισμική» αλλαγή για την Ελβετία, το ιδιωτικό σύστημα της οποίας αποτελεί πρότυπο για πολλά φιλελεύθερα κόμματα ανά τον κόσμο.