Διεθνή

Καθησυχαστικό το Eurogroup για εκλογές, αξιολόγηση και τράπεζες

attached_image03985

Δεν ανησυχούν ιδιαίτερα οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης για τις ελληνικές εκλογές, την τήρηση των συμφωνηθέντων, τις δηλώσεις περί επαναδιαπραγμάτευσης και την πορεία των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ, του Πιέρ Μοσκοβισί, του Μπενουά Κερέ και του Κλάους Ρέγκλιγκ.

Η βεβαιότητα εδράζεται στο ότι τα περισσότερα κόμματα που κατεβαίνουν στις εκλογές έχουν κατανοήσει την ανάγκη να μεταρρυθμιστεί η οικονομία και το δημόσιο, όπως άλλωστε και μεγάλο τμήμα των πολιτών κατά δήλωση του προέδρου του Eurogroup.

Eurogroup: Πρόσθετα μέτρα και όχι επαναδιαπραγμάτευση

Eπιπλέον οι εταίροι δεν φοβούνται πως θα βρεθούν μπροστά στην επανάληψη ενός σκηνικού παρατεταμένης αξιολόγησης χωρίς περιεχόμενο, όπως συνέβη πριν το καλοκαίρι, σπεύδοντας μάλιστα να εξηγήσουν ότι οι δηλώσεις περί διαπραγμάτευσης αντιστοιχούν μόνο στην διευκρίνιση των μέτρων για την επίτευξη των βασικών στόχων, όπου αυτές οι πολιτικές δεν έχουν διευκρινιστεί.
Ο ίδιος μάλιστα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι δηλώσεις του περί περιθωρίων διαπραγμάτευσης αυτό ακριβώς αφορούσαν.

Συνεπώς, όταν κατέβει η τρόικα στην Αθήνα, που όπως μάθαμε αυτό θα γίνει με την ψήφιση των προαπαιτούμενων από την επόμενη βουλή, θα συζητήσει για κάποια από τα μέτρα, μεταξύ των οποίων και τα εργασιακά στο πλαίσιο του προγράμματος.
Παρομοίως για να μπει στο παιχνίδι και το ΔΝΤ θα συζητηθεί ξανά το ασφαλιστικό και η μεταρρύθμιση στο δημόσιο, ενώ το κεντρικό θέμα συζήτησης με την τρόικα στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης θα είναι ο προϋπολογισμός του 2016.

Το ερώτημα που πλανάται είναι ασφαλώς “θα έχει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα ο προϋπολογισμός του 2016”; Η απάντηση είναι: “εξαρτάται από την ανάπτυξη, από την απόδοση των ήδη υφιστάμενων μέτρων και από το αν και κατά πόσο η τρόικα θα μπορούσε να δεχθεί μια μικρή τελευταία χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων λόγω της κατάστασης στην οικονομία. Βεβαίως τα περιθώρια είναι στενά, καθώς ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2016 είναι ήδη οριακός.

Η ελληνική πλευρά θα κληθεί να βρει τα λεφτά για να βγει ο λογαριασμός και αν θέλει να αντικαταστήσει μέτρα, θα πρέπει να είναι πολύ πειστική με στοιχεία και νούμερα. Καλό δε, θα ήταν, να βρει δαπάνες του δημοσίου που μπορούν να περικοπούν, αντί να προσδοκά φορολογικά έσοδα.

Από εκεί και πέρα, το Eurogroup κατέγραψε, σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλιγκ του ESM, την βελτίωση της αξιολόγησης από τους σχετικούς οίκους μετά την συμφωνία, η οποία όμως μπορεί εύκολα να αντιστραφεί αν δεν υπάρξει πολιτική συνέχεια στην εφαρμογή της συμφωνίας.

Σε σχέση τέλος με τις τράπεζες και την κεφαλαιακή τους επάρκεια, η δύσκολη άσκηση του asset quality review και των stress tests θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα μέσα Νοεμβρίου, όποτε και θα μπορούσε η ΕΚΤ να επαναφέρει την εξαίρεση στην αποδοχή ελληνικών ομολόγων, η εμπιστοσύνη στο σύστημα να αρχίσει να επιστρέφει και τα capital controls να αρχίσουν σταδιακά να χαλαρώνουν.

You may also like

More in Διεθνή