Οικονομία

Καθίζηση εσόδων φοβίζει κυβέρνηση και Τρόικα

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Όλο και πιο πίσω μεταθέτουν τα επιτελεία των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Ανάπτυξης την ανακοίνωση της νέας ρύθμισης χρεών με τις 100 δόσεις. Αν και ο «μαγικός αριθμός» των δόσεων θα είναι αυτός, αρμόδιοι παράγοντες λένε πως «δεν θέλουμε να μεταπηδήσουν στις 100 δόσεις όλοι οι οφειλέτες (περίπου 200.000 συνολικά) που σήμερα πληρώνουν εύκολα ή δύσκολα τις 12-48 δόσεις» που έχουν στην εφορία και τα ασφαλιστικά Ταμεία.
 
Σε αντίθεση με τη ρύθμιση με 24-100 δόσεις για χρέη στους δήμους που έφερε το υπουργείο Εσωτερικών -και που δεν φαίνεται να προβλημάτισε ιδιαίτερα την Τρόικα- η επίμαχη νέα ρύθμιση χρεών σε εφορία και Ταμεία συνεχώς αλλάζει.
 
Η ρύθμιση φαίνεται πως καθυστερεί και για έναν επιπλέον λόγο: μήνα με το μήνα και όσο περνά ο καιρός, όλο και περισσότεροι από όσους έχουν μπει σε ρύθμιση από την άνοιξη του 2013, θα κοντεύουν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα δόσεων που τηρούν. Αφού θα έχουν «φάει τον γάϊδαρο», πολλοί δεν θα θελήσουν να παρατείνουν άλλο το δράμα που ζουν, για αυτό οι περισσότεροι θα επιλέξουν να τελειώσουν μέχρι τα μέσα του 2015 τη ρύθμιση με την οποία ξεκίνησαν. Με το σκεπτικό αυτό, όσο πιο πίσω πάει η ρυθμιση (εξετάζεται η υποβολή των αιτήσεων να φτάνει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου του 2015), τόσο λιγότεροι εκτιμάται ότι θα θέλουν να συνεχίσουν να πληρώνουν επιπλέον δόσεις και τόκους.
 
Επιπλέον, στη νέα ρύθμιση σχεδιάζεται να μπουν και εμπόδια για να την επιλέξουν όσοι έχουν ήδη κάνει ρύθμιση. Αρχικά σχεδιαζόταν, όπως είχε ανακοινώσει πριν ένδεκα μέρες ο πρωθυπουργός, να ευνοηθούν όσοι τηρούν με συνέπεια τις δόσεις τους. Αυτό θα μεταφραζόταν για παράδειγμα με ένα επιτόκιο της τάξεως του 2% μόλις, αντί του 8% που πληρώνουν σήμερα ή του 4,6% που θα πληρώνουν όσοι μπουν για πρώη φορά στη νέα ρύθμιση. Έτσι όμως θα «τιμωρούνταν» και οι συνεπείς οφειλέτες που εξόφλησαν την παλαιά ρύθμιση με επιτόκια 8%.
 
Πέραν τούτων, δυσκολίες συναντά ο σχεδιασμός της νέας ρύθμισης και στον σχεδιασμό των ηλεκτρονικών εφαρμογών που θα απαιτηθούν να «τρέξουν» από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Ακόμα και αν η τροπολογία με τη νέα ρύθμιση ετοιμαζόταν και πήγαινε σήμερα στη Βουλή, υπολογίζεται ότι θα χρειάζονταν άλλες περίπου 15 μέρες για να στηθεί το νέο σύστημα υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, ώστε να καλύπτει όλες τις πιθανές περιπτώσεις (νέος οφειλέτης, οφειλέτης που τηρεί ή που έχασε ρύθμιση κλπ). Με το δεδομένο αυτό, ο Οκτώβριος φαίνεται πως έχει πια χαθεί και η όποια ρύθμιση θα ισχύσει για πληρωμές από τον Νοέμβριο και μετά.
 
Στην πράξη, όμως, πολλοί οφειλετες που αφήνουν κατά χιλιάδες απλήρωτες τις δόσεις τους (πάνω από 10.000 το μήνα) θα έχουν δημιουργήσει νέα χρέη από Σεπτέμβριο και μετά, τα οποία δεν θα μπορούν να βάλουν σε ρύθμιση.

Θα είναι όμως αυτά και ένα επιπλέον εμπόδιο για να μπουν πολλοί στη νέα ρύθμιση που ετοιμάζεται, αφού θα απαιτείται να είναι τακτικοί στις πληρωμές τους μέχρι τον χρόνο έναρξης του μέτρου (δηλαδή να έχουν πληρωθεί τουλάχιστον τα χρέη που λήγουν τον Οκτώβριο).

You may also like