Πολιτική

Κατρίνης: Απογοητευτική η εικόνα από την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ

«Απουσιάζει ο σχεδιασμός και η ενεργοποίηση προγραμμάτων για την προσαρμογή των ελληνικών μεταποιητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις σύγχρονες απαιτήσεις», τονίζει ο τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηλείας Μιχάλης Κατρίνης

Ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την προβληματική εικόνα που έχει διαμορφωθεί στον δείκτη απορρόφησης των πόρων του ΕΣΠΑ , κατέθεσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Ηλείας κ. Μιχάλης Κατρίνης.

Επισημαίνει ότι η πραγματική απορρόφηση των ενταγμένων προγραμμάτων κινείται μεταξύ 25-27% ενώ ιδιαίτερα απογοητευτική είναι η εικόνα του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία», που στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αφού παρουσιάζει απορρόφηση πόρων σε ποσοστό μόλις 17,85%.

Μάλιστα, απουσιάζει ο σχεδιασμός και η ενεργοποίηση προγραμμάτων για την προσαρμογή των ελληνικών μεταποιητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Όπως τονίζει ο τομεάρχης Ανάπτυξης του Κινήματος Αλλαγής , σημαντικά προγράμματα δεν έχουν προκηρυχθεί ενώ κάποια άλλα είναι ανεπαρκή, εκτός βέβαια από την καθυστέρηση στην προκήρυξη τους, με ευθύνη της ΜΟΔ και όσων είχαν την πολιτική ευθύνη για το σχεδιασμό και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ.

Παράλληλα οι εκταμιεύσεις προς τους δικαιούχους που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, γεγονός που στερεί ρευστότητα από την αγορά.

Ο κ. Κατρίνης εκφράζει επίσης την ανησυχία ότι η κυβέρνηση, λόγω της ανεπαρκούς προετοιμασίας της, σκοπεύει τα δύο τελευταία χρόνια να εντάξει έργα και δράσεις χωρίς συγκεκριμένη στόχευση και στρατηγική, μόνο και μόνο για να αυξήσει τους δείκτες της απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ έστω και αν αυτές οι δράσεις δεν συμβάλλουν στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μιχάλης Κατρίνης αναδεικνύει και την χαμηλή απορροφητικότητα των έργων που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων (υπολογίζονται σε 1 δισ. Ευρώ) και αφορούν ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ, με τον ίδιο τον Επίτροπο Χαν να επισημαίνει τον κίνδυνο να χαθούν οι συγκεκριμένοι πόροι. Πόροι που δεν μπορούν να μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο (η οποία δεν προβλέπει χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων), με ορατό το ενδεχόμενο να μη γίνουν τα συγκεκριμένα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και η χώρα μας να βρεθεί με πολλαπλές υγειονομικές βόμβες.

Ο κ. Κατρίνης θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα προς την κυβέρνηση όπως:

-Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2020;

-Πόσοι είναι οι δικαιούχοι (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα ‘’ΕΠΑνΕΚ 2014-2020’’.

-Ποια προγράμματα ενταγμένα στο ‘’ΕΠΑνΕΚ 2014-2020’’ από το 2015 έως σήμερα δεν έχουν προκηρυχθεί αν και έχουν εξαγγελθεί πολλές φορές; Ποιος ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός κάθε υλοποιούμενου Προγράμματος που εντάχθηκε στο ‘’ΕΠΑνΕΚ 2014-2020’’ και ποιος ο τελικός προϋπολογισμός βάσει του οποίου υλοποιείται κάθε πρόγραμμα

-Πόσα είναι τα κεφάλαια των επιχειρηματικών συμμετοχών που χρηματοδοτήθηκαν από το Equifund για την ενίσχυση επιχειρήσεων και startups, για ποιες κατηγορίες και για ποιο αριθμό επιχειρήσεων.

*Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης

Αθήνα, 21-11-19

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: ‘’Απογοητευτική η εικόνα από την απορροφητικότητα και την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ’’.

Κύριε Υπουργέ

Στις 9 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας στη ΜΟΔ, εξαγγείλατε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την απορρόφηση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων του ΕΣΠΑ.

Αναγνωρίσατε ότι η απορρόφηση του ΕΣΠΑ κινείται σε χαμηλούς ρυθμούς και ότι υπάρχει μεγάλο έλλειμμα έργων τα οποία μπορούν να χαρακτηριστούν ώριμα.

Το μόνο σχέδιο που ακούσαμε, όμως, ήταν η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει κονδύλια από προγράμματα του ΕΣΠΑ που δεν έχουν ζήτηση στο Πρόγραμμα '' Εξοικονομώ''.

Η εικόνα ως προς την αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ παραμένει προβληματική, καθώς απουσιάζει ο σχεδιασμός και η ενεργοποίηση προγραμμάτων για την προσαρμογή των ελληνικών μεταποιητικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Προβληματική είναι και η χαμηλή απορροφητικότητα των έργων που σχετίζονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων (υπολογίζονται σε 1 δισ. Ευρώ) και αφορούν ΧΥΤΥ και ΧΥΤΑ, με τον ίδιο τον Επίτροπο Χαν να επισημαίνει τον κίνδυνο να χαθούν οι συγκεκριμένοι πόροι.

Πόροι που δεν μπορούν να μεταφερθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο (η οποία δεν προβλέπει χρηματοδότηση τέτοιων δράσεων), με ορατό το ενδεχόμενο να μη γίνουν τα συγκεκριμένα έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων και η χώρα μας να βρεθεί με πολλαπλές υγειονομικές βόμβες.

Την ίδια στιγμή, το πρόγραμμα ‘’Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία’’, πρόγραμμα που στοχεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας παρουσιάζει απορρόφηση πόρων σε ποσοστό 17,85%.(790 εκ. ευρώ σε συνολικό προϋπολογισμό 4,4 δισ. Ευρώ)

Στην πραγματικότητα, σε σχέση με την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ , η εικόνα είναι δυσμενέστερη από αυτήν που παρουσιάζουν τόσο η προηγούμενη όσο και η σημερινή κυβέρνηση, αφού:

-Η πραγματική απορρόφηση των ενταγμένων προγραμμάτων κινείται μεταξύ 25-27%. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε ένα χρόνο από το 2020 έως το 2023 θα πρέπει να αυξηθεί κατακόρυφα και θεαματικά ο δείκτης απορρόφησης πόρων και υλοποίησης έργων.

-Σημαντικά προγράμματα δεν έχουν προκηρυχθεί ενώ κάποια άλλα είναι ανεπαρκή, εκτός βέβαια από την καθυστέρηση στην προκήρυξη τους, με ευθύνη της ΜΟΔ και όσων είχαν την πολιτική ευθύνη για το σχεδιασμό και τη διαχείριση του ΕΣΠΑ.

-Οι πληρωμές των δικαιούχων που έχουν ενταχθεί στα προγράμματα γίνονται με πολύ αργούς ρυθμούς, γεγονός που στερεί ρευστότητα από την αγορά.

Η βέβαιη παράταση του ‘’ΕΣΠΑ 2014-2021’’ έως το 2023 προκαλεί εύλογα την ανησυχία ότι η κυβέρνηση, λόγω της ανεπαρκούς προετοιμασίας της, σκοπεύει τα δύο τελευταία χρόνια να εντάξει έργα και δράσεις χωρίς συγκεκριμένη στόχευση και στρατηγική, μόνο και μόνο για να αυξήσει τους δείκτες της απορροφητικότητας των πόρων του ΕΣΠΑ.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που θα έπρεπε να έχει κατατεθεί έτοιμη πρόταση για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, που έχει προγραμματιστεί για το καλοκαίρι. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί συνήθη ευρωπαϊκή πρακτική, αφού κάθε χώρα, μέσα από την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ, σχεδιάζει ποια έργα πρέπει να απενταχθούν, πως πρέπει να γίνει η ανακατανομή πόρων, αλλά και τα έργα με υψηλό δείκτη ωρίμανσης που πρέπει να τρέξουν.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

1.Ποιος είναι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ που θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2020;

2. Πόσα και ποια προγράμματα έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ‘’Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα-Καινοτομία,’’ που, βάσει δηλώσεων του ίδιου του υπουργού, κατέχει κεντρική θέση στην προσπάθεια της χώρας για τη δημιουργία του νέου παραγωγικού μοντέλου;

3.Ποια προγράμματα ενταγμένα στο ‘’ΕΠΑνΕΚ 2014-2020’’ από το 2015 έως σήμερα δεν έχουν προκηρυχθεί αν και έχουν εξαγγελθεί πολλές φορές; Ποιος ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός κάθε υλοποιούμενου Προγράμματος που εντάχθηκε στο ‘’ΕΠΑνΕΚ 2014-2020’’ και ποιος ο τελικός προϋπολογισμός βάσει του οποίου υλοποιείται κάθε πρόγραμμα;

4.Πόσοι είναι οι δικαιούχοι (επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα) που έχουν ενταχθεί σε κάθε πρόγραμμα, τι προϋπολογισμό καλύπτουν και ποιες είναι πραγματικές εκταμιεύσεις που έχουν γίνει στους δικαιούχους μέχρι σήμερα (προκαταβολές, ολοκληρώσεις έργων);

5. Σε σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο και τα ποσά που δεσμεύθηκαν από το ‘’ΕΠΑνΕΚ 2014-2020’’ για δράσεις και έργα που έχουν ενταχθεί σε αυτόν, πόσα είναι τα ενταγμένα επενδυτικά σχέδια για την περίοδο 2016-2019, ποιους κλάδους αντιπροσωπεύουν, τι ποσά πιστώνονται ανά επενδυτικό σχέδιο και ποιες εκταμιεύσεις έχουν γίνει προς τους δικαιούχους;

7. Σχετικά με τα χρηματοδοτικά εργαλεία (ΤΕΠΙΧ Ι, ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Equifund) που έλαβαν πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις και τις startups στην υλοποίηση των αναπτυξιακών και επενδυτικών τους σχεδιασμών, πόσα είναι τα κεφάλαια που διατέθηκαν σε επιχειρήσεις (αριθμός επιχειρήσεων, τομέας δραστηριότητας και ποσό επιχορήγησης της κάθε επιχείρησης). Επιπλέον, πόσα είναι τα κεφάλαια των επιχειρηματικών συμμετοχών που χρηματοδοτήθηκαν από το Equifund για την ενίσχυση επιχειρήσεων και startups, για ποιες κατηγορίες και για ποιο αριθμό επιχειρήσεων.

8. Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει τη χαμηλή απορροφητικότητα των έργων για τη διαχείριση των απορριμμάτων ( ΧΥΤΑ, ΧΥΤΥ) .

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική