Πολιτική

ΚΕΔΕ: Γαλάζια μονομαχία για την προεδρία στην Ένωση των Δήμων

Στις αυριανές αρχαιρεσίες η κυβερνητική παράταξη θα κατέβει με ενιαίο ψηφοδέλτιο και την προεδρία θα αναλάβει όποιος πρωτεύσει στη μάχη του σταυρού ανάμεσα στους δημάρχους Αμπελοκήπων –Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου και Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου

Μια ακόμη αυτοδιοικητική νίκη –και μάλιστα με άνετη πλειοψηφία- αναμένεται να καταλάβει η κυβερνητική παράταξη στις εκλογές που γίνονται αύριο, Πέμπτη, για την ανάδειξη νέου Δ.Σ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Στην ψηφοφορία λαμβάνουν μέρος συνολικά 528 σύνεδροι, εκ των οποίων οι 332 είναι οι δήμαρχοι έχουν εκλεγεί σε όλη τη χώρα, άλλοι 178 είναι δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι εκλέχθηκαν από τις συνελεύσεις των ΠΕΔ και οι υπόλοιποι 18 είναι πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, νυν δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι συμμετέχουν ex officio στη γενική συνέλευση.

Κατά τις υπάρχουσες εκτιμήσεις το 60% των δημάρχων που εκλέχθηκαν τον περασμένο Μάιο να πρόσκεινται στην Νέα Δημοκρατία. Και, ως εκ τούτου, λίγες ημέρες μετά τη σαρωτική επικράτηση του Απόστολου Τζιτζικώστα στο συλλογικό όργανο των Περιφερειών, υπολογίζουν σε ανάλογη επικράτηση των δυνάμεων του κυβερνητικού χώρου στον χώρο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης.

Υπό αυτές τις συνθήκες, το ενδιαφέρον της εκλογικής αναμέτρησης επικεντρώνεται στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης, η οποία, έπειτα από επιμονή της ηγεσίας της ΝΔ κατέληξε σε συμβιβαστική φόρμουλα για ενιαίο ψηφοδέλτιο και την προεδρία της ΚΕΔΕ να αναλάβει όποιος πρωτεύσει στη μάχη του σταυρού ανάμεσα στους δημάρχους Αμπελοκήπων –Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου και Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ο Λάζαρος Κυρίζογλου θεωρείται από τα πιο έμπειρα γαλάζια στελέχη στην τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ, ως αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, έχει γνώση των συσχετισμών που υπάρχουν σε όλη την χώρα καθώς των ζητημάτων που θα κληθεί να διαχειριστή η επόμενη διοίκηση.

Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για τη σημασία που έχει η συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης στο αναπτυξιακό σχέδιο και θεωρούν σημαντικό ζήτημα τη συναντίληψη με τα συλλογικά όργανα των Περιφερειών και των Δήμων κρίνεται καθοριστική για την υλοποίηση του σχεδίου αυτού.

Εξίσου σημαντική είναι η συμβολή και στη διαχείριση του μεταναστευτικού / προσφυγικού, τη στιγμή μάλιστα που σε ορισμένες τοπικές κοινωνίες εκδηλώνονται αντιδράσεις για την δημιουργία των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική