Πολιτική

Κεδίκογλου: Αλιευτικά καταφύγια, μελισσοκομικά πάρκα και σφαγεία οι πρώτες προτεραιότητες για τη Βόρεια Εύβοια

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι στόχοι της κυβέρνησης είναι η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή

Στην ανάπτυξη και αναβάθμιση αλιευτικών καταφυγίων, στη δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων και δημοτικών σφαγείων στη Βόρεια Εύβοια αναφέρθηκε εκτενώς ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου, σε παρέμβασή του στην 3η συνάντηση με τους θεσμούς και τους πολίτες της Β. Εύβοιας που πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 18 έως 20 Μαρτίου στην Αγ. Άννα, παρουσία του Επικεφαλής της Επιτροπής Ανασυγκρότησης Β. Εύβοιας κ. Σταύρου Μπένου.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Αμυράς, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνης Σπανός, ο Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο πρόεδρος της ΓΕΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς, οι Δήμαρχοι Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας κ. Γιώργος Τσαπουρνιώτης και Ιστιαίας –Αιδηψού κ. Γιάννης Κοντζιάς, εκπρόσωποι από την ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα, τοπικοί φορείς και παράγοντες.

Ο ΥφΑΑΤ και Βουλευτής Ευβοίας, μίλησε αρχικά για την ίδρυση Γεωργικής Σχολής η οποία υλοποιείται χάρη στην ενεργοποίηση του κληροδοτήματος «ΤΑΣΟΥΛΑ» και σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ –ΔΗΜΗΤΡΑ και τον Δήμο Ιστιαίας. «Θα δημιουργήσουμε μια πρωτοποριακή Σχολή, όχι μόνο όσον αφορά την εξέλιξη των μεθόδων καλλιέργειας. Πρέπει να δώσουμε και στοιχεία επιχειρηματικότητας, γιατί ο αγρότης πρέπει να γίνει επιχειρηματίας στη σύγχρονη πραγματικότητα», τόνισε.

Ακολούθως, υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει την άμεση αποζημίωση και ανακούφιση των πληγέντων και αναφερόμενος ειδικά στους ελαιοπαραγωγούς, υπογράμμισε ότι «θα δοθούν οι προκαταβολές των αποζημιώσεων και αμέσως μετά συνεργεία του ΕΛΓΑ θα καθορίσουν το ύψος της καταστροφής. Θα είναι διαφορετικές οι αποζημιώσεις φυσικά, ανά περίπτωση, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα βοηθήσει με επιστημονικό προσωπικό ώστε να ενημερώσει τους ελαιοκαλλιεργητές για μια σειρά από μεθόδους όπως π.χ. αντί για πέντε χρόνια που θέλει η ελιά να καρποφορήσει, ο χρόνος να μειωθεί στα 4 ή τα 3».

Πρόσθεσε δε ότι αν και στον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος δεν είχαν συμπεριληφθεί τα ελαιοτριβεία, γιατί δεν είχαν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές, εντούτοις έχει προβλεφθεί η λήψη σχετικής αποζημίωσης. «Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Χ. Τριαντόπουλο γιατί ενώ στον αρχικό σχεδιασμό δεν είχαν περιληφθεί τα ελαιοτριβεία, εντούτοις θα υπάρξει αποζημίωση και γι αυτή την κατηγορία. Γιατί αν και δεν είχαν καταστραφεί από τις φωτιές, έχουν πληγεί σε μεγάλο βαθμό καθώς καταστράφηκαν οι ελιές. Θα είναι διαφορετικός ο βαθμός αποζημίωσης, ανάλογα με τη μείωση του τζίρου ανά περίπτωση, θα υπάρχει μια διαβάθμιση αλλά σίγουρα θα υπάρξει πρόνοια για αυτές τις επιχειρήσεις που έχασαν την πρώτη τους ύλη. Η αποζημίωση θα εξαρτηθεί και από τα πόσα χρόνια θα είναι χαμένη η πρώτη ύλη». Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι αναφορικά με τους συκοπαραγωγούς, θα αρχίσουν να καταβάλλονται οι αποζημιώσεις covid (67 ευρώ/στρέμμα).

«Δεν κάηκαν πολλές συκιές ωστόσο από την κάψα της πυρκαγιάς, είχαμε μια ποιοτική υποβάθμιση και μια ποσοτική μείωση της παραγωγής, οπότε έχει καθοριστεί ένα ύψος αποζημίωσης. Έχει υποβληθεί το σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Οικονομικών», είπε.

Στη συνέχεια μίλησε για το μεγάλο στοίχημα, όπως είπε χαρακτηριστικά, της αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών το οποίο προβλέπεται στο σχέδιο Μπένου. «Πρέπει να κατευθύνουμε τους αγρότες μας σε νέες πιο αποδοτικές καλλιέργειες. Με χαρά πληροφορήθηκα ότι δημιουργείται και ένας συνεταιρισμός πιπεριάς νοτιοαφρικανικής προέλευσης, που πωλείται κατά 4 φορές σε υψηλότερη τιμή από την κανονική – είχαν δοκιμάσει να την καλλιεργήσουν σε Μακεδονία και Θράκη αλλά δεν ευδοκίμησε ενώ ήδη ευδοκιμεί στην Β. Εύβοια-. Και πάλι ο ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ μας βοηθάει με σχετικές μελέτες ώστε να κατευθύνουμε καλύτερα τους αγρότες σε νέες καλλιέργειες που θα δώσουν μια καλύτερη προοπτική για το μέλλον».

Για την κτηνοτροφία και τη δημιουργία Σφαγείων:

«Από κοινού με τον κ. Αμυρά, σχεδιάσαμε ζώνες βόσκησης, διότι μέχρι και πρόσφατα ήταν εντός των δασών που πλέον απαγορεύεται όσο είναι περίοδος αναδάσωσης. Χωροθετούνται οι περιοχές για τα κοπάδια καθώς και οι ζώνες πρόσβασης. Παράλληλα, βρίσκομαι σε επαφή με τον καθηγητή κ. Ζέρβα του Γεωπονικού πανεπιστημίου, προκειμένου να σχεδιαστεί το πρώτο κτηνοτροφικό πάρκο στη Β. Εύβοια ώστε να μπορέσουμε να δούμε και αυτή τη μέθοδο εκτροφής. Από τα πρώτα στοιχεία που έχω, είναι πολλά υποσχόμενη».

Σφαγεία:

«Με τη βοήθεια της Περιφέρειας που χρηματοδοτεί τη μελέτη, του δήμου Μαντουδίου –Λίμνης- Αγ. Αννα, που μας προσέφερε την περιοχή, προχωράμε στη δημιουργία του πρώτου Σφαγείου στη Β. Εύβοια, κάτι που χρειαζόμασταν χρόνια τώρα. Ένα σφαγείο είναι απολύτως απαραίτητο για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στη Β. Εύβοια».

Μελισσοκομικά πάρκα:

«Σε συνεργασία με τον Γ.Αμυρά, σχεδιάζουμε τα πρώτα μελισσοκομικά πάρκα στην Ελλάδα και μάλιστα δυο από αυτά θα γειτνιάζουν σε καμένες περιοχές, γιατί είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν μέλισσες ώστε για να αναγεννηθεί η χλωρίδα γρηγορότερα. Είναι μια σημαντική και πρωτοποριακή πρωτοβουλία. Με τον καθηγητή κ. Θωμαϊδη του Καποδιστριακού πανεπιστημίου και σε συνεργασία με την Περιφέρεια, θα προχωρήσουμε σε μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη των μοναδικών ιδιοτήτων του πευκόμελου της Εύβοιας έτσι ώστε να δρομολογηθεί ως προϊόν με ονομασία προέλευσης. Είναι ένα όπλο του πρωτογενούς τομέα στη Β. Εύβοια, που πρέπει να αξιοποιήσουμε».

Αλιευτικά καταφύγια:

«Παράλληλα με το αλιευτικό καταφύγιο στην Αγ. Άννα προχωράμε και αυτό στον Αγ. Γεώργιο Λιχάδας, όπως και στο τουριστικό καταφύγιο στις Ροβιές. Το πρόγραμμα θαλάσσιου τουρισμού, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, δρομολογεί την αναβάθμιση όλων των αλιευτικών καταφυγίων σε όλη τη Β.Εύβοια. Ανασυγκρότηση και αναβάθμιση όλων των αλιευτικών καταφυγίων παράλληλα με άλλες δράσεις για την προώθηση του θαλάσσιου τουρισμού».

Επιπλέον, υπεραμύνθηκε τη χάραξη του Νέου οδικού άξονα, τονίζοντας ότι σύμφωνα με τον Κωνσταντίνος Ζέκκο, που έχει αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης, είναι η πλέον ενδεδειγμένη από πλευράς κόστους και δυνατότητας συντήρησης.

Ο κ.Κεδίκογλου, κατά την τοποθέτησή του στο πανηγυρικό κλείσιμο της εκδήλωσης, υπογράμμισε ότι η Βόρεια Εύβοια διαθέτει σημαντικούς πόλους τουριστικής έλξης καθώς αναδεικνύεται σε κέντρο εναλλακτικού τουρισμού χάρη στην προώθηση πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, όπως είναι ο αλιευτικός και θαλάσσιος τουρισμός.

«Στο πλαίσιο του θαλάσσιου τουρισμού, που αναπτύσσεται σε όλη την Εύβοια, θα διεξάγονται ιστιοπλοϊκοί αγώνες και άλλα αθλητικά events. Επιπλέον, χάρη στο Μνημόνιο που υπογράψαμε με το Υπουργείο Τουρισμού, εφαρμόζεται ο αλιευτικός τουρισμός. Μάλιστα η πρώτη ημερίδα για την εναλλακτική αυτή μορφή τουρισμού, θα διεξαχθεί στην Ερέτρια σε τουλάχιστον δυο εβδομάδες. Σκοπός είναι να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις, οι άνθρωποι του τουρισμού και οι αλιείς για τις νέες αυτές μορφές δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στην ενίσχυση του εισοδήματός τους», σημείωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχει και έντονη επιθυμία από καλλιτεχνικά σχήματα να συμμετάσχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις στην ευρύτερη περιοχή της Β. Εύβοιας.

Καταλήγοντας, ο ΥφΑΑΤ εξέφρασε την αισιοδοξία του για την εξέλιξη του προγράμματος ανασυγκρότησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Χαίρομαι να βλέπω την ολιστική συνέργεια όλων των δυνάμεων στο ολιστικό σχέδιο Μπένου. Πρόκειται για μια συνέργεια μεταξύ δημόσιων φορέων, επιστημονικού δυναμικού, τοπικής αυτοδιοίκησης και κατοίκων. Όλοι συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια να ξαναζωντανέψει ο τόπος μας μετά από μια τρομακτική δοκιμασία. Νιώθω ακόμα πιο αισιόδοξος γιατί θα τα καταφέρουμε. Αυτός ο τόπος μπορεί να ζήσει πολύ καλύτερα σε σχέση με πριν την καταστροφή».

You may also like