Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ ζήτησε εξηγήσεις για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και την κατανομή των κονδυλίων στις χώρες που θα κληθούν να «απολιγνιτιστούν»
Εξηγήσεις για την χρηματοδότηση του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης και την κατανομή των κονδυλίων στις χώρες που θα κληθούν να «απολιγνιστιστούν» κατέθεσε στο ευρωκοινοβούλιο ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Υπενθυμίζεται ότι η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα παρέχει πρόσθετους πόρους στις Περιφέρειες που θα υποστούν σημαντικές επιπτώσεις λόγω της ενεργειακής μετάβασης και της σταδιακής εγκατάλειψης του άνθρακα ως πηγή ενέργειας, έγινε μετά από τροπολογία ου κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές της ΝΔ.
Υπο αυτά τα δεδομένα ο κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε ερώτηση στην οποία επισημαίνει: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός στην πρόσφατη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τόνισε ότι η Ελλάδα παραμένει πιστή στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας του Παρισιού και έχει ήδη μειώσει τις εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου ενώ παρουσίασε και το σχέδιό του για πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδος μέχρι το 2028».
«Στις προγραμματικές της δηλώσεις η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέφερε πως θα η νέα Επιτροπή θα στηρίξει τους ανθρώπους και τις περιφέρειες που πλήττονται περισσότερο μέσω ενός νέου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης. Ενώ η νέα Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων Ελίζα Φερέιρα τόνισε πως θα σχεδιάσει και θα προωθήσει το συγκεκριμένο ταμείο διασφαλίζοντας την πλήρη εφαρμογή του από τη στιγμή που θα τεθεί σε λειτουργία» προσθέτει ο έλληνας ευρωβουλευτής για να συνεχίσει: «Σε έκθεση Πολωνικού Ινστιτούτου το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης θα αφορά προϋπολογισμό τουλάχιστον 20 δις ευρώ ετησίως ποσό το οποίο θα κατανεμηθεί στα κράτη μέλη βάσει του μεγέθους του πληθυσμού, της οικονομικής παραγωγής και της κοινωνικής ανάπτυξης. Ενώ εμφανίζει ως κύριους δικαιούχους την Πολωνία, την Ελλάδα και τη Γαλλία με 2,1, 1,7 και 1,6 δις ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, σωρεία δημοσιευμάτων κάνουν λόγο για τον τρόπο χρηματοδότησης του νέου ταμείου με μείγμα νέων χρημάτων σε συνδυασμό με συγχρηματοδότηση από υφιστάμενα προγράμματα της ΕΕ όπως η Γεωργία, η Συνοχή και άλλα διαρθρωτικά ταμεία». Ρωτά τέλος «Επιβεβαιώνει τα ποσά και τα κριτήρια της ανωτέρω μελέτης σχετικά με την κατανομή των κονδυλίων; Μπορεί να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με την πηγή χρηματοδότησης του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης καθώς και τον τρόπο εφαρμογής του;»