Τι είπε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής στην συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
Προκλητικές χαρακτήρισε ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου τις εικόνες από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία ενώ εξέφρασε και έντονο προβληματισμό για τον τρόπο που προβλήθηκε το θέμα από την δημόσια τηλεόραση.
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής με παρέμβαση στην συζήτηση για νομοσχέδιο που αφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην Βουλή είπε: «Οι εικόνες από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ικαρία με υπουργούς, συνοδούς και στελέχη της ΝΔ να συνωστίζονται και να γευματίζουν μαζικά, είναι προκλητικές και προσβλητικές για τους πολίτες που καλούνται να κλειστούν στα σπίτια τους από τις 6 το απόγευμα και να τηρήσουν με ευλάβεια τα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
Η ευθύνη του πρωθυπουργού είναι προσωπική, δεδομένη και μεγάλη. Η κυβέρνηση κουνά το δάχτυλο στους πολίτες και προσπαθεί να τα καλύψει την αλαζονική συμπεριφορά του Π/θ και των στελεχών της, με χειραγώγηση της ενημέρωσης όπως αποδείχθηκε από το αποτέλεσμα για να αποσιωπηθεί το κορωνοπάρτι του κ. Μητσοτάκη και οι αποδοκιμασίες στην Ικαρία.
Η παρέμβαση έγινε, κρίνοντας από το αποτέλεσμα και το σκονάκι απλώς δείχνει τι έγινε στην ΕΡΤ και η Κυβέρνηση και η Διοίκηση της ΕΡΤ οφείλουν να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις.
Όμως το Κίνημα Αλλαγής δεν περίμενε την υπόθεση αυτή για να καταδείξει την κυβερνητική επιδίωξη για παρέμβαση και έλεγχο στην ενημέρωση».
Αναφορικά με τις προωθούμενες ρυθμίσεις, ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε ότι «Η πανδημία προφανώς έχει ανατρέψει τα δεδομένα στα Μέσα όπως και στην μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με αρνητικές επιπτώσεις.
Στο ερώτημα λοιπόν που τίθεται για την ανάγκη στήριξης των Μέσων εμείς απαντάμε θετικά, όπως άλλωστε απαιτούμε για το σύνολο των οικονομικών και παραγωγικών δραστηριοτήτων που πλήττονται.
Θεωρούμε όμως αναγκαίο να διαχωριστούν τα άμεσα μέτρα στήριξης λόγω πανδημίας από τη διαδικασία αξιολόγησης του θεσμικού πλαισίου η οποία πρέπει να γίνει υπό συνθήκες κανονικότητας.
Αυτά σημαίνουν, συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των Μέσων Μαζικής επικοινωνίας, που να μην μετακυλούν όμως το κόστος στους εργαζόμενους:
1. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα επιδότησης εργασίας για όλα ανεξαιρέτως τα μέσα Κεντρικά, Περιφερειακά και Τοπικά. Τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, έντυπες και ηλεκτρονικές κ.λπ.( Η όποια αξιολόγηση του πλαφόν των εργαζομένων πρέπει να γίνει μετά την πανδημία.)
2.Διευκόλυνση στην καταβολή του ετήσιου μισθώματος, ακόμη και με μετακύλιση για όσο χρόνο θα διαρκέσει η πανδημία με παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου.
π.χ αν διαρκέσει ένα χρόνοη πανδημία, επιμήκυνση από 10 σε 11 χρόνια
3.Ανάλογη ρύθμιση για τα Περιφερειακά κανάλια με καταβολή του μισθώματος, μέρους αυτού στη DIGEA
4.Εφαρμογή επιτέλους του νόμου του ΠΑΣΟΚ για κατανομή του 30% της κρατικής διαφημιστικής δαπάνης στα Περιφερειακά και τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.
5.Ολική επαναφορά της διάταξης για την υποχρέωση του δημοσίου να δημοσιεύει τις ανακοινώσεις διακηρύξεις, διαγωνισμούς κ.λπ. στον τοπικό και περιφερειακό τύπο.
6. Γενική πρόταση: Κίνητρα επενδύσεων όπως οι υψηλές αποσβέσεις ιδιαίτερα για επενδύσεις στους τομείς προστασία περιβάλλοντος, υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και ψηφιακό μετασχηματισμό για όλες τις επιχειρήσεις άρα και για τα κανάλια και για τα άλλα Μέσα Ενημέρωσης».
Ειδικά για το άρθρο 41 υπογράμμισε πως «είμαστε σύμφωνοι με την πρώτη παράγραφο, να προκρίνονται στη διαγωνιστική διαδικασία αδειοδότησης όσοι έχουν νομίμως λειτουργούσες άδειες αφού ήδη με βάσει αυτές έχουν γίνει επενδύσεις.
Είναι όμως ανεπίτρεπτη η προσπάθεια της κυβέρνησης για περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, των εργαζομένων στα ΜΜΕ, ενός κλάδου που έχει πληγεί ήδη αρκετά στα 10 χρόνια οικονομικής κρίσης».
Σε άλλο σημείο και για τα περιφερειακά ΜΜΕ είπε «Επιτέλους, ακούσατε τα αιτήματα της ΕΕΤΕΠ (Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας) και έστω πολύ καθυστερημένα φέρνετε μια σημαντική ρύθμιση για την επιβίωση της περιφερειακής τηλεόρασης. Φυσικά δεν φτάνει μόνο αυτό.
Χρειάζεται μια ξεχωριστή νομοθετική παρέμβαση η οποία θα αφορά ξεκάθαρα τα θέματα του περιφερειακού τύπου και τηλεόρασης, καθώς αποτελούν εξίσου σημαντικούς πυλώνες για την ενημέρωση των πολιτών της περιφέρειας.
Επιπρόσθετα, η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η κάλυψη οφειλόμενων εισφορών των ΜΜΕ προς τον ΕΔΟΕΑΠ για τα έτη 2017 έως 2020 σε 72 δόσεις είναι εύλογες ρυθμίσεις, αλλά δεν αρκούν.
Είπαμε, το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ είναι υπέρ των καθαρών λύσεων και των ίσων ευκαιριών προς όλους. Θα καταθέσουμε δύο τροπολογίες για την ραδιοφωνία και παρακαλούμε να γίνουν δεκτές».
Τέλος, επανέλαβε τις προτάσεις της ΕΣΑΜΕΑ «για την ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρίες στις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων:
1. Για τον υποτιτλισμό σε πραγματικό χρόνο για ζωντανές εκπομπές, για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των κωφών/βαρήκοων ατόμων.
2. Να δημιουργηθεί στο Ε.Σ.Ρ. Επιτροπή για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εφαρμογής των διατάξεων, για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα Μ.Μ.Ε. και στα οπτικοακουστικά μέσα. Επίσης η Επιτροπή αυτή, στην οποία μετέχει υποχρεωτικά εκπρόσωπος της Ε.Σ.Α.μεΑ. με τον αναπληρωτή του, που ορίζονται από την ίδια, εξετάζει και εισηγείται σχετικά στο Ε.Σ.Ρ. αναφορικά με την εφαρμογή της παρ. 4 του παρόντος άρθρου, εξετάζοντας τυχόν παράπονα που υποβάλλονται»