Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει ένα σχέδιο οικονομικής ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας με σημαντική οικονομική στήριξη από τους εταίρους μας, ώστε μαζί με την αύξηση της ρευστότητας, να δημιουργήσουν δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Αυτό σημειώνεται σε άρθρο που δημοσιεύεται στo περιοδικό του “Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών” (ΚΕΠΕ) “Οικονομικές Εξελίξεις”, το οποίο αναρτήθηκε σήμερα στον δικτυακό τόπο www.kepe.gr.
Όπως αναφέρεται: “Παρόλο που με την παρατεταμένη περίοδο διαπραγμάτευσης με τους εταίρους της χώρας και με τα οικονομικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου, καθώς και με την εκτίμηση που είχε γίνει για πρωτογενές έλλειμμα, θα ανέμενε κανείς πρωτογενές έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, αντ’ αυτού παρατηρείται σημαντικό πρωτογενές πλεόνασμα και σαφώς περιορισμένο έλλειμμα στο γενικό ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού, γεγονός που οφείλεται στη μείωση των δαπανών,λόγω της ιδιότυπης στάσης πληρωμών του κράτους. Από τα παραπάνω είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να οδηγηθούν, άμεσα, σε μια απόφαση που αφενός να διασφαλίζει την αναχρηματοδότηση των δανείων προς τους εταίρους και αφετέρου να εγγυάται την ομαλοποίηση της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, ώστε να υπάρξει η απαραίτητη αύξηση των κρατικών δαπανών και να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ελληνικού Δημοσίου”.
Επίσης, σημειώνεται ότι αναφορικά με τις προοπτικές για την ιδιωτική κατανάλωση, οι εξελίξεις κατά τα προσεχή τρίμηνα θα εξαρτηθούν κυρίως από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά εργασίας και από τις αποφάσεις οικονομικής πολιτικής που αναμένεται να ληφθούν στο άμεσο μέλλον. Όσον αφορά την πορεία των επενδύσεων και των εξαγωγών σε βραχυχρόνιο ορίζοντα, οι εξελίξεις στους δύο αυτούς τομείς αναμένεται να είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετες. Η ουσιαστική ενδυνάμωση των επενδύσεων αποτελεί συνθήκη για την περαιτέρω βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων, με τον συνδυασμό σταθεροποίησης της οικονομίας και αποκατάστασης της χρηματοδότησης να αποτελεί τον κρίσιμο καταλύτη για τις μελλοντικές εξελίξεις.