Διεθνή

Κεραυνοί Ρέντσι στη Σύνοδο για μεταναστευτικό, «αν αυτή είναι η Ευρώπη κρατήστε την»

46602635C3FB09EADB20D9AC149BAB04.jpgΔώστε μας αλληλεγγύη, ή σταματήστε να χαραμίζεται το χρόνο μας», φέρεται να είπε στους 27 εταίρους του ο ιταλός πρωθυπουργός, μετά την αποτυχία των ηγετών να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σφοδρότατη επίθεση στους ηγέτες των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαπέλυσε κατά το δείπνο εργασίας της Συνόδου Κορυφής ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, αφού δεν ήταν δυνατό να υπάρξει μια τελική συμφωνία για μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων που φιλοξενούνται στην Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Αν αυτή είναι η ιδέα σας για την Ευρώπη, μπορείτε να την κρατήσετε. Δώστε μας αλληλεγγύη, ή σταματήστε να χαραμίζεται το χρόνο μας», φέρεται να είπε στους 27 εταίρους του ο κ. Ρέντσι, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ευρωπαίος αξιωματούχος. «Αν δεν συμφωνείτε για τους 40.000, δεν αξίζετε να αποκαλείστε Ευρωπαίοι», φέρεται να προσέθεσε ο ιταλός πρωθυπουργός.

Οι 28 συμφωνήσαν επί της αρχής στη μετεγκατάσταση των 40.000 προσφύγων σε βάθος δυο ετών, ενώ ακόμα 20.000 πρόσφυγες που βρίσκονται σε κίνδυνο θα μεταφερθούν στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι ηγέτες δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό τόπο αναφορικά με το αν η συμμετοχή των κρατών-μελών θα είναι υποχρεωτική, όπως είχε αρχικά προτείνει η Κομισιόν, Πολλές χώρες, ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη, έχουν ζητήσει δεσμεύσεις πως το πρόγραμμα θα είναι προσωρινό και θα λειτουργεί σε εθελοντική βάση.

Ένας από τους στόχους της Συνόδου είναι να αρχίσει ο καθορισμός των κριτηρίων που θα χρησιμοποιηθούν ώστε να οριστεί ο αριθμός μεταναστών που θα λάβει η κάθε χώρα, σύμφωνα με προσχέδιο των συμπερασμάτων που ήλθε στη γνώση του πρακτορείου Reuters.

Η λύση θα πρέπει να έχει βρεθεί έως το τέλος Ιουλίου.

Η αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, εν μέσω κρίσεων στην υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, έχει φέρει στο προσκήνιο το πρόβλημα του μεταναστευτικού συστήματος στην Ευρώπη, που ουσιαστικά υποχρεώνει χώρες μαζικής εισόδου – όπως η Ιταλία και η Ελλάδα – να φιλοξενούν υπέρογκο αριθμό ανθρώπων, χωρίς να έχουν πάντα τη δυνατότητα να τους φιλοξενήσουν ή να τους φροντίσουν.

You may also like

More in Διεθνή