Η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί φέτος, σύμφωνα με τον Μπενουά Κερέ ο οποίος σε νέα συνέντευξή του, υπογράμμισε πως υπάρχουν πλέον οι συνθήκες για να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν η εμπιστοσύνη και η οικονομική σταθερότητα στην Ελλάδα, «υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται γρήγορα».
Σε δηλώσεις του σε οικονομική εφημερίδα του Μεξικό «El Financiero», το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως ο έλεγχος της ΕΚΤ για την ευρωστία των μεγάλων ελληνικών τραπεζών είναι ένα ακόμα βήμα προς τα μπροστά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους.
«Η κατάσταση στην ευρωζώνη είναι σημαντικά πιο εύρωστη απ’ ό,τι ήταν πριν από ένα-δύο χρόνια», ανέφερε, ενώ την ίδια ώρα σημείωσε πως η Ελλάδα είναι μοναδική και ότι η ελληνική εμπειρία προσφέρει χρήσιμα διδάγματα για τη λειτουργία της νομισματικής ένωσης μας.
«Μέχρι το 2010 στην Ελλάδα, ελήφθησαν λανθασμένες αποφάσεις στο δημόσιο τομέα και εντάθηκαν οι μακροοικονομικές ανισορροπίες. Τα διδάγματα για το μέλλον είναι ότι οι χώρες της ευρωζώνης θα πρέπει να κατανοήσουν ότι οι αποφάσεις τους θα έχουν επίπτωση και στους γείτονές τους, και ότι θα πρέπει να επιβάλουν πολιτικές οι οποίες να είναι δημοσιονομικά συνετές και να αποτρέπουν την επανεμφάνιση ανισορροπιών. Η πρόληψη είναι το κλειδί», απάντησε ο Κερέ ερωτηθείς για το τι διδάχθηκε η ΕΚΤ από την ελληνική κρίση.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, πρόσθεσε, «τα κράτη μέλη συμφώνησαν τον Αύγουστο να παράσχουν περαιτέρω οικονομική βοήθεια με αντάλλαγμα ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πλέον οι συνθήκες για να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν η εμπιστοσύνη και η οικονομική σταθερότητα, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα εφαρμόζεται γρήγορα».
Αναφορικά με τις προοπτικές του επόμενου έτους, ο Κερέ δήλωσε: «Το πρώτο πράγμα που θέλουμε να επιτύχουμε είναι η σταθερότητα τιμών και αυτό σημαίνει να συνεχίσουμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην ικανότητά μας να αυξήσουμε τον πληθωρισμό κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα. Αυτή είναι η προτεραιότητά μας. Το δεύτερο είναι να συνεχίσουμε την οικοδόμηση μια τραπεζικής ένωσης παρέχοντας ισχυρή και εναρμονισμένη εποπτεία και στις 19 χώρες-μέλη».