Με τη διευκρίνιση πως το προσφυγικό δεν είναι μονοδιάστατο θέμα και πως έχει προεκτάσεις ανθρωπιστικές, εθνικής ασφάλειας, κοινωνικών παρενεργειών αλλά και τη διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση, ξεκινά η ανακοίνωση του Συντονιστή Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια, στην οποία γίνεται παρουσίαση ενός εθνικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
«Η επίσημη πολιτεία οφείλει να είναι παρούσα και να αντιμετωπίσει επιτέλους τα φαινόμενα ασυδοσίας» δημιουργώντας «ένα αξιόπιστο μητρώο Μ.Κ.Ο.», ώστε να «να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη δράση τους» σχολιάζει ο κ. Κικίλιας. Εκτός αυτών δηλώνεται ότι πρέπει να ληφθούν κατάλληλα μέτρα για «την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας» αλλά και εντός συνόρων ώστε να υπάρξει «αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας».
Όσο αφορά το ανθρωπιστικό κομμάτι, η ανακοίνωση σχολιάζει ότι «είναι στοιχειώδης αρχή ανθρωπισμού αλλά και δημόσιας τάξης και ασφάλειας να μην υπάρχει κανένας πρόσφυγας ή οικονομικός μετανάστης που να κοιμάται σε δρόμους, πλατείες και χωράφια», ενώ στο διεθνές επίπεδο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι «πρέπει με κάθε τρόπο να αναδεικνύεται ο ρόλος της Τουρκίας στον έλεγχο των ροών» αλλά και να επαναφερθεί «το θέμα της υιοθέτησης ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου».
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα έχει την ανθρωπιστική διάσταση, τη διάσταση της εθνικής ασφαλείας, τη διάσταση των κοινωνικών παρενεργειών και τη διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση.
Η κοινωνική και οικονομική ασφάλεια των πολιτών αποτελεί βασική υποχρέωση της πολιτείας ενώ είναι το βασικό προαπαιτούμενο για την αποδοχή του ‘άλλου’ και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Είναι στοιχειώδης αρχή ανθρωπισμού αλλά και δημόσιας τάξης και ασφάλειας να μην υπάρχει κανένας πρόσφυγας ή οικονομικός μετανάστης που να κοιμάται σε δρόμους, πλατείες και χωράφια. Θα πρέπει όλοι να μεταφερθούν σε επίσημες δομές φιλοξενίας: πρόσφυγες και οικογένειες σε ελεγχόμενες ανοιχτές δομές φιλοξενίας και οικονομικοί μετανάστες σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα. Θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν υπάρχουσες εγκαταστάσεις, να αποφευχθεί η δημιουργία «παράλληλων πόλεων» μέσα στις πόλεις μας και να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Επειδή ακόμη επικρατεί χάος σε πολλούς χώρους φιλοξενίας, είναι αναγκαίο να τοποθετηθεί επιτέλους ένας υπεύθυνος ανά νησί ή νομό που φιλοξενεί πρόσφυγες και μετανάστες.
Η επίσημη πολιτεία οφείλει να είναι παρούσα και να αντιμετωπίσει επιτέλους τα φαινόμενα ασυδοσίας. Αυτό σημαίνει την άμεση αντιμετώπιση καταλήψεων δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, πλατειών αλλά και τον εντατικό έλεγχο των νομιμοποιητικών εγγράφων σε ολόκληρη την επικράτεια. Επιπλέον θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα ένα αξιόπιστο μητρώο Μ.Κ.Ο. σε κεντρικό επίπεδο και να περιοριστεί η ανεξέλεγκτη δράση τους.
Η μείωση των ροών οφείλεται στην προσδοκία της Τουρκίας να πάρει καθεστώς ελεύθερης βίζας μετά τη συμφωνία του Μαρτίου με την ΕΕ και όχι σε συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης. Οφείλουμε να λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα, όπως ακριβώς συνέβη τη διετία 2012-2014, για την αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων μας. Μόνον έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να αφήσει εκ νέου ελεύθερες τις ροές. Σε αντίθετη περίπτωση με κλειστά τα σύνορά μας με τη ΠΓΔΜ θα εγκλωβιστούν στη χώρα μας δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες-μετανάστες.
Στην Ελλάδα ζουν σήμερα εγκλωβισμένοι περίπου 55.000 αλλοδαποί, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων θέλει να υποβάλλει αίτηση για άσυλο. Ζητούμενο είναι η ταχύτατη διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου τόσο στα νησιά όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος με ενίσχυση της αντίστοιχης υπηρεσίας. Όσοι παραμείνουν στη χώρα μας ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες και μέχρι να καταστεί εφικτή η επιστροφή τους θα μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολεία με ειδικές τάξεις υποδοχής. Απαιτείται άμεση εξασφάλιση των αντίστοιχων κονδυλίων από ΕΕ.
Στο επίπεδο της ΕΕ θα πρέπει να επαναφέρουμε το θέμα της υιοθέτησης ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου ώστε να κατανέμονται τα βάρη περισσότερο αναλογικά και πιο δίκαια, καθώς και τη σύναψη από την ΕΕ συμφωνιών επανεισδοχής με τις χώρες αποδημίας. Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην επεκταθεί πέραν του εξαμήνου η επιβολή συνοριακών ελέγχων σε χώρες της ζώνης Σένγκεν με την επίκληση του ελληνικού προβλήματος.
Τέλος, πρέπει με κάθε τρόπο να αναδεικνύεται ο ρόλος της Τουρκίας στον έλεγχο των ροών προς τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.